Välj rätt stänkskydd – Stor materialguide

Inredning

Välj rätt stänkskydd – Stor materialguide

Ska det vara kakel, laminat, koppar eller glas över diskbänken och spisen? Det gör man precis som man vill! Vår guide ger dig fakta inför beslutet.

• 14 april, 2014

Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Emalj
Beskrivning:Ett stänkskydd i glasemalj består av en plåt som emalj- erats med ett keramiskt material. Det är ett mycket tåligt material med en yta som kan vara allt från högblank till matt. Tryck och bilder kan brännas in i materialet, för att göra det unikt. Emaljerat stål är helt porfritt.
Montering:Limmas med sättlim. Går att montera på egen hand.
Fördelar:Skivan är magnetisk och kan användas som whiteboard. Lätt att hålla ren och hårdare än stål. Finns i flera färger. Ytan tål syror, kemikalier, rengöringsmedel, UV-strålning, värme och vatten.
Nackdelar:Priset är högt.Tål ej polerande rengöringsmedel. Emaljen bryts av vid sågning. Kanter som syns måste därför slipas och handmålas.
Pris:Cirka 4 500-6 200 kr/kvm beroende på kulör.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Glas
Beskrivning:Glaspaneler skräddarsys efter köket. De går att beställa av lokala glasmästerier och nischade företag. Glaset bör vara 6 mm tjockt, härdat och helt klart, s k optiwhite-glas. Det finns frostat, klart, tonat och mönstrat. Man kan välja att tapetsera eller måla väggen bakom, eller beställa en glas- skiva med målad baksida eller ett foto tryckt på. Plexiglas är ett billigare alternativ.
Montering:En glasskiva går att skruva eller limma upp på egen hand.
Fördelar:Lätt att tvätta ren. Kan anpassas för bl a eluttag. Färg, mönster, foto eller tapet bakom glaset gör köket personligt. Utseendet är lätt att ändra om skivan är skruvad i väggen.
Nackdelar:Smuts syns tydligt. Väggen måste vara helt rak. Avgörande att mäta rätt!En limmad skiva är svår att byta ut. Långa kök kräver skarvad skiva.
Pris:Ofärgat glas: ca 1 900 kr/kvm.Färgad baksida: ca 3 000 kr/kvm.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Kakel och mosaik
Beskrivning:Kakelplattor och mosaik är klassiskt i köket. Tack vare det enorma urvalet av plattor och kulörer passar det alla typer av kök. Det håller länge och är tåligt mot vatten och värme. Med mörkare fog syns fett och smuts mindre. Även om det naturligtvis går att byta ut plattorna är en kaklad vägg en av de mest permanenta materialen man kan välja.
Montering:Kakel sätts med fix och fog. Det kräver noggrannhet, men är möjligt att sätta själv.
Fördelar:Håller riktigt länge utan att åldras. Stora variationsmöjligheter. Det finns i oändligt många kulörer, storlekar och former – till och med fotokakel. Kakel är ett klassiskt material.
Nackdelar:Fogarna blir smutsiga. Genom att impregnera kakelfogarna före köket börjar användas kan man hålla fogarna fina.Arbetskrävande att byta ut.Svårare att sätta än en skiva som skruvas eller limmas upp.
Pris:Från 49 kr/kvm till flera tusen kronor/kvm.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Komposit
Beskrivning:Komposit är ett material som är sammansatt av flera komponenter på konstgjord väg. Det gör skivorna extremt tåliga. Varken vassa föremål, smuts eller vätskor påverkar ytmaterialet, eftersom den är helt kompakt. Inga porer släpper in fukt eller smuts. Eventuella skador syns mindre eftersom kompositskivan är genomfärgad.
Montering:Tunga, skräddarsydda skivor sätts med fördel upp av leverantör eller hantverkare.
Fördelar:Kan tillverkas i alla storlekar, utan skarvar. Skivorna är tunna. Materialet är tåligt och vattenavvisande. Fläckar och skador kan slipas bort.
Nackdelar:Kvaliteten varierar mellan olika varumärken. Priset är högt jämfört med alternativen.
Pris:Kvartskomposit: 3 500-5 300 kr/kvm.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Laminat
Beskrivning:Högtryckslaminat består av flera lager papper och lim som pressas samman under mycket högt tryck och hög temperatur. Ytskiktet är präglat av ett mönster eller en färg. Att låta en bänkskiva i laminat fortsätta upp på väggen blir allt populärare, då materialet är underhållsfritt. Det ger en knappt synlig övergång mellan bänkskiva och stänkskydd.
Montering:Laminatskivan limmas direkt på väggen.Fördelar:Laminat finns i ett stort antal färger och mönster, ytor, tjocklekar, kvaliteter och format. Prisvärt om man egentligen vill ha dyr sten.Låg vikt. Hållbart och lätt att byta ut.
Nackdelar:Alla laminat tål inte att sitta över en gasspis. Ger inte samma känsla som det material det efterliknar.Skarvar går sällan att mönsterpassa.
Pris:Från 260 kr/kvm och uppåt.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Sten
Beskrivning:Det finns många olika sorters sten, som granit, marmor, kalksten och okite. Stenskivorna på en vägg behöver vara minst 2 cm tjocka om ytorna är stora, och minst 1,2 cm om de är små. Beroende på hur kornig ytstrukturen är kan naturstensmaterial vara känsliga för fukt och fett.
Montering:Vanligast är att leverantören monterar.
Fördelar:Vacker, naturlig känsla.Håller länge. Granit är tåligare mot värme, syror och kemiska medel än andra stenar.En väl polerad granitskiva kräver väldigt lite underhåll.
Nackdelar:Tung att hantera. Hårt. Tappar man glas på skivan går det sönder.Stearin-, kaffe- och oljefläckar kan vara svåra att ta bort. Kan behöva impregneras.Marmor är inte tåligt mot sura vätskor som juice och vin.
Pris:Granit: ca 3 000-5 000 kr/kvm Kalksten: ca 2 500 kr/kvm.Carrara marmor: 2 600-6 000 kr/kvm.
Välj rätt stänkskydd - Stor materialguide
Metall
Beskrivning:I och med trenden med industristil har den rostfria plåten fått ett uppsving. Den limmas eller skruvas upp på väggen. Plåt är mycket formbart, kan ha olika nyans och vara allt från högblank till rostig eller vintagelik.
Montering:Plåten går att skruva upp på egen hand. Stora plåtar fästs med sättlim.
Fördelar:Rostfri plåt är slät och fogfri.Den är formbar och kan därför fås med olika utseende. Den blanka ytan ger både djup och dynamik. Lätt att byta ut om den skruvats fast.
Nackdelar:Fingeravtryck syns väl på blank plåt. Kan vara dyrt. Klippt stålplåt har mycket vassa kanter och sylvassa hörn som man lätt gör sigilla på vid montering.
Pris:Cirka 1 200-2 200 kr/kvm. Ädlare metaller kostar mer.

Valet av stänkskydd i köket är  en fråga om tycke och smak. Kakel har förut varit helt dominerande, men i dag är glas ett av de vanligaste valen. Plåt kommer starkt och nya material som komposit och glasemalj har breddat urvalet ytterligare.

För att underlätta jämförelsen  anger vi priset i kr/kvm, vid bredder upp till 60 cm. Tänk på att frakt, bearbetning av kanter och utsågning för detaljer resulterar i ett högre pris.

Av Sara Hellström
Scroll to Top