Lyckas med utomhusbelysningen – trädgårdsdesignerns bästa tips

Med smart ljussättning får du en vacker trädgård även när mörkret faller. Trädgårdsdesignern Anna Wiebe Fasth, som vet det mesta om utomhusbelysning, tipsar om hur rätt ljus skapar rumslighet i trädgården.

Silverpäronets krona ser ut att sväva över gräsmattan, skulptural och tredimensionell. Bambun kastar skuggor på markbeläggningen. I miskantushäcken glimmar det långt inne bland stråna och spilljuset leder vägen fram mot huset.

I familjen Wiebe Fasths trädgård i nordhalländska Åsa kommer ljuset från alla håll: uppifrån, nedifrån, som släpljus från sidan och rakt framifrån – eller bakifrån – för att rikta blickarna mot det som är vackrast för tillfället.

En trädgård utan belysning ser öde ut och blir som ett mörkt hål, tycker Anna Wiebe Fasth.

– Dessutom är det en säkerhetsfråga. Man slipper snubbla. En upplyst trädgård blir heller inte lika in­bjudande för inbrottstjuvar.

När Anna Wiebe Fasth började arbeta med trädgårdsdesign för snart 15 år sedan var intresset för utebelysning klent. I dag finns frågan med hos nästan alla som söker hennes hjälp. Det tycker hon är bra. Att tänka på belysningen redan i anläggningsfasen gör det praktiska arbetet lättare och ett bra resultat lättare att uppnå.

I rutorna här intill hittar du Anna Wiebe Fasths råd till den som vill ljussätta sin trädgård på ett vackert, smart och prisvärt sätt.


LÄS ÄVEN: Stor guide: Så lyckas du med trädgårdsbelysningen


5 tips för att lyckas med utomhusbelysning:

1. Börja i liten skala

En plan är A och O. Sätt dig med en tomtkarta och rita in symboler för var olika armaturer ska placeras och fundera på hur kabeln bäst kan dras. UV-beständig kabel tål att ligga ovan jord men det är lätt att glömma var man har gömt den bland växtligheten och sätta spaden fel. Bäst är om man kan gräva ner kabelrör under gräsmattor och stenläggningar redan när trädgården anläggs. Dagens 12-voltssystem är över lag bra och flexibla. Man både kan och får installera dem själv, allt som krävs är ett skyddat starkströmsuttag på utsidan. Ändå finns det flera saker att tänka på när man väljer system. Se till att garantitiden är hyfsat lång, två till fem år. I lågprisvaruhusen säljs en del system med kortare garanti, kablar som inte är UV-beständiga och till och med halogenlampor. Annars är led-lampor standard i dag. Välj ett utbyggbart system och dra inte på för mycket på en gång – en överbelyst trädgård ser lätt ut som ett nöjesfält. Börja smått, bygg ut senare.

”Att komma till en snyggt upplyst trädgård är magiskt. Man kan trolla med ljus”, säger Anna Wiebe Fasth.
Att gömma en armatur uppe i trädkronan och låta ljuset falla ner på en vacker växt skapar ett stilleben.
Tänk inte enbart på ljuset, tänk även på hur skuggorna faller!

2. Välj rätt armatur

Förr var man noga med hur armaturerna såg ut, numera tittar man mer på vad de gör. Undantag finns, till exempel om man har ett fint gammalt hus där stallampor smälter bäst in i miljön. Behöver man använda sig av pollare, till exempel vid en trappa, är det också viktigt hur själva armaturen ser ut. Annars är det viktigare att titta på hur armaturen beter sig. Tänk på att lamporna inte ska blända vare sig dina grannar eller dig själv. Se upp för öppna ljuskällor. Det finns bländningsskydd till många markspottar.

Klotrobinians stam och krona har fått ett varmt ljus underifrån.
En lysande glob i rabatten blir en prydnad i sig.

LÄS ÄVEN: Utomhusbelysning för uteplatsen – 8 fina idéer


3. Rikta ljuset rätt

Allt som är vertikalt kan belysas nedifrån: trädstammar, staket och spaljéer, häckar, gräs och bambu. Undvik dock uppåtriktat ljus intill gångar. Man blir lätt bländad. Lika effektfullt är det att göra det motsatta och låta ljuset komma uppifrån. Det gör man gärna på fasader och plank men det fungerar även på trädstammar. Testa att hänga en lampa i en trädkrona och se vad ljuset åstadkommer. En nedåtriktad ljuskägla kan också användas för att skapa en ”scen”. Några utspridda äpplen i gräset eller en snirklig kaféstol blir till en installation. En bred ljuskägla på håll, ”washlighting”, passar för att lysa upp en mur eller ett större föremål medan en skarpare stråle riktad mot en växt kan ge en häftig siluett mot ytan bakom. Eller så gör man tvärtom och belyser växten bakifrån. Det ­gäller att prova sig fram. Släpljus blir vackert på gångar, och en ljusslang, placerad under ett trädäck eller en bänk, får det man belyser att ”sväva” i natten.

Utebelysningen skapar trädgårdsrum i natten. ”Man behöver inte ens ha en snygg miljö att belysa. Belysningen gör den snygg”, säger Anna Wiebe Fasth.
Muren uppfördes under badorten Åsas glansdagar på 1930-talet och är trädgårdens stolthet. Klart att den förtjänar lite rampljus! Sten är dessutom alltid tacksamt att belysa.

4. Skapa rymd och djup

Allra viktigast är att se i mörkret. Tänk efter var du oftast rör dig i trädgården! Det brukar vara från parkeringen och i ett stråk fram till entrén. Även trappor och slänter behöver lysas upp. Det betyder inte att man bör rikta ljuset direkt mot gången eller steget, vilket kan ge en tunnelkänsla. Testa i stället att belysa träd och andra växter vid sidan av gången och dra nytta av spilljuset. När det gäller dekorationsbelysning bör man ­planera den inifrån huset, så att man får vackra utblickar. Fundera på var du vill skapa djup och rymd i trädgården. Sommartid är belysningen på uteplatsen viktig. Man vill ju se sina vänner runt bordet! Välj en takbelysning som ger ett mjukt ljus och inte bländar. Komplettera gärna med slingor, belysning på pergola­stolparna och upplysta objekt, som en kruka med ett vackert gräs. Precis som inifrån huset är det fint att skapa blickfång en bit ifrån sittplatsen.

Dagens belysningssystem har en huvudslinga där man kan skruva av och på armaturer och snabbt förändra vad man vill belysa, allt efter vad som är vackrast i trädgården för tillfället. I de dyraste systemen kan armaturerna sättas fast var som helst på kabeln.
När hösten kommer förstärker belysningen lövverkets roströda färg.

LÄS ÄVEN: Så bygger du en vacker pergola – inspirerande guide


5. Välj ljustemperatur

Runt 3 000 kelvin ger ett varmvitt ljus. Går man över det blir ljuset kallare, och under varmare. Genom att välja rätt ljustemperatur kan man förstärka en växts eller ett objekts egenskaper. Varmt går med varmt och kallt med kallt. Så blir exempelvis det fräscht gröna hos en bambu ännu krispigare i ett vitt ljus. Stammen hos en tall börjar nästan glöda i ett varmare ljus. Ännu häftigare blir det om man samtidigt lägger ett kallt ljus på tallens blågröna barrverk. Dock bör man inte blanda hej vilt i samma trädgård utan låta den ena eller andra ljustemperaturen dominera. Det ger ett lugnare intryck.

Spilljuset från armaturen, gömd i det höga miskantus­gräset, räcker för att ge ledljus på gången.
Behöver kablarna ligga ovan jord? Dölj dem med frodig marktäckning! Murgröna är ett hett tips.
Scroll to Top