Få koll på trädgårdsbelysning – 5 snabba frågor till experten

Torbjörn Eliasson är ljusdesigner och har skrivit "Belysningsboken: Så ljussätter du". Här svarar han på de vanligaste frågorna om belysning.

1. Varför ska jag belysa min trädgård?

För att kunna njuta tolv månader i stället för fem. Annars är mycket jobb nedlagt i trädgården för en kort tids användning. 

2. Det verkar krångligt med tekniken, hur ska man börja?

– Vet man vilken effekt man vill åstadkomma kan man lära sig tekniken efterhand. Börjar man med tekniken är det lätt att man begränsar sig. 

3. Var får jag mest valuta för pengarna?


Vid entrén. Jag skulle börja med att sätta en spot på väggen vid ingången. Sätt den i ansiktshöjd och rikta nedåt, så får du något som liknar en teaterscen. Där kan du placera en kruka eller något annat vackert. Samtidigt får man lite stämningsfullt ljus på dörren och väggen. Det kan göra underverk!

4. Hur ska jag välja ljus för flera platser?

Varje situation kräver sitt ljus. Anpassa ljusmängd, ljusstryka och ljusspriding efter varje plats och växt. På en del ställen behövs starkt ljus, på andra ska man bara skönja ljuset. När man börjar experimentera med ljus tränar man upp känslan.

5. Vilka växter ska man belysa?

De som är vackra även på vintern, som träd, vintergröna växter och gräs. Till exempel Miskantusgräs är fina hela vintern, ända till maj. Perennrabatten blir däremot kompost redan i november. 

Vill du lära dig ännu mer om ljussättning? Testa vår webbkurs!

Få koll på trädgårdsbelysning – 5 snabba frågor till experten
Rulla till toppen