Stor guide: Så lyckas du med trädgårdsbelysningen

Effektfullt dramatiskt eller stämningsfullt och mysigt? I Marias och Artos småländska trädgård har ljuset blivit ett viktigt komplement till växtligheten. Ett sätt att skapa både rumslighet, blickfång och möjlighet att njuta av trädgården även då man är inomhus. Här delar vi dessutom med oss av 13 bra tips för att lyckas med trädgårdsbelysningen.

Maria och Arto Lassila köpte sitt hus i småländska Ljungby för ett tjugotal år sedan. De började med att modernisera och renovera villan som byggts under tidigt 1980-tal. Planlösningen gjordes mer öppen och de satte in några större fönsterpartier, för att få utsikt ut mot skogspartiet som gränsar mot tomtens baksida. De insåg också snart att de ville göra mer av själva trädgården. 

– Moderna hus har ofta just stora glasade partier, säger Maria. Då blir omgivningen direkt en mycket påtaglig del av husets interiör och man tänker mer på vad som finns där ute på andra sidan fönsterglaset.

Och, som Arto inflikar, så blir de stora fönsterpartierna helt svarta när mörkret faller. Ja, såvida man inte går steget längre och också belyser den trädgård som finns utanför. Nu var belysning en självklarhet för paret, eftersom Arto är något av en expert på området. Men man kan inte vara expert på allt, och växter var ett område de inte var fullt lika kunniga inom. Inte till en början i alla fall, så de anlitade hjälp för att rita utformningen och även planera växtvalet. 

– Man måste inte göra allt på en gång, säger Maria. Vi delade upp projektet och lät anlägga trädgården i etapper. Då hann vi också komma underfund med vad som funkat, kunde utvecklas och hur vi ville att nästa del skulle bli. 

Variera dig! Flera olika typer av belysning, på olika nivåer och olika djup från betraktaren sett, ger fler dimensioner åt trädgården.
Allt är praktiskt i Marias och Artos belysta trädgård. Med belysning ser du precis var du sätter fötterna på vägen upp mot husets entré. Men framför allt känns det inbjudande och välkomnande med belysning i trädgården på husets framsida. 

LÄS ÄVEN: Lyckas med utomhusbelysningen – trädgårdsdesignerns bästa tips


Växtvalen en utmaning

De ser sin trädgård som en förlängning av husets interiör och ville att den skulle kännas modern i stilen. Till stor del styrs det av själva utformningen, färg och material. Här lyser ornamenterade krusiduller med sin frånvaro, till fördel för svepande linjer, stramt återhållna snickerier, rejält tilltagna planteringskärl av rostig corten och stenläggning i granit. Det är detaljer som också den normalt designintresserade kan se framför sig och välja. Växtval däremot kan vara lite knivigare, eftersom många växter kan passa lika bra i en gammaldags mormorsträdgård som i den modernt utformade trädgården – och tvärtom!

– Det är framför allt kombinationen av växter som gör skillnaden, säger Bodil Landén på småländska BM Idé & Trädgård, som ritat trädgården. Men generellt satsar man på lite mer formdistinkta växter, gärna återkommande och i stora grupper. 

Spotlighter med bajonettfattning som körs ner i jorden är också enkla att flytta och vinkla om ­beroende på vilken växt som gör sig bäst i rampljuset för säsongen. 
Elefantgräset skapar dramatik! En spotlight upp genom växtligheten kan skapa mönster och spännande skuggspel på en ljus husfasad eller ett takutsprång.

Blommande växter har också en plats i den moderna trädgården, men här finns en viktig skillnad jämfört med de gammaldags trädgårdarnas prunkande överflöd. Där är ofta mixen av blommor mer frodigt färgrik med flera blommande växter tillsammans. I en modern version blir urvalet av blommande växter mer begränsat och planterat i större stråk – ofta kombinerat med gräs eller växter som främst är valda för sina bladverk. 

Hos Maria och Arto lägger man också märke till de högvuxna gräsen som kombinerats med klotklippt buxbom och havtorn. Eftersom de har den högvuxna skogens träd så tätt inpå har de valt mindre träd till själva trädgården, speciellt valda för sin särpräglade form – det yviga silverpäronträdet som planterats mitt i trädäcket, glanskörsbärsträdet med sina fina kopparfärgade stammar, japanska lönnar med färgstarka bladverk och dvärgkörsbäret ’Kojou-No-Mai’ som balanserar sin kompakta trädkrona på en hög smal stam. 

Fast installerad belysning till trots finns det också flera marschallhållare i trädgården – ett inslag som ger ett mer levande, rörligt ljus. Marschall­hållare, Eldgarden.
Här bor: Maria och Arto Lassila. Jobbar som: Maria arbetar på Swedbank, medan Arto är VD på Eltt och Elon. Huset: Villa i småländska Ljungby, med en trädgård på 1 200 kvadratmeter, uppbyggd i etapper under ca 15 års tid. Zon 3–4.

LÄS ÄVEN: Utomhusbelysning för uteplatsen – 8 fina idéer


Belysning skapar rum

Parallellt med att trädgårdens växtlighet har kommit på plats har Arto anlagt belysningen. Ibland är den gjord för att rama in en rumslighet, andra gånger för att lyfta någon speciell växt. Men också för att dra nytta av växternas form och därigenom skapa spännande skuggspel på husets fasad.

– Det fina med dagens moderna armaturer är flexibiliteten, förklarar Arto. Du kan anpassa dem efter säsongerna, flytta på dem eller vinkla dem annorlunda och på så vis lyfta fram det som är mest intressant där och då. 

Många sätter upp praktiska och funktionella ytter­belysningar, men Arto tipsar om att du kan tänka på samma sätt som när du sätter ljus inomhus, och lyfta fram det som är mer dekorativt. Många växter förtjänar att stå i rampljuset året om, även om de fäller sina blad.

– De små dvärgkörsbärsträden kan vara helt magiska när grenverket gnistrar av frost eller om det lägger sig lite snö på trädkronan, säger Maria. 

Den lilla uteplatsen där man fångar sista kvällssolen är omgiven av växter som valts just för att de doftar härligt i skymningen – som kaprifol och höstsilveraxet ’Brunette’. En belysning i botten ger skuggspel och marschaller förhöjer stämningen.

Även mer arkitektoniska detaljer i trädgården kan förtjäna att stå i rampljuset. En vacker mur, formen av en promenadgång eller en häftig spaljé, som inte gör så stort väsen av sig dagtid, kan med ljusets hjälp förvandlas till ett läckert blickfång i mörkret. 

– Fördelen med den utvecklade tekniken är att sam­tidigt som vi kan unna oss mer och bättre belysning i ­trädgården, så kan vi också stänga av den! Det finns ingen mening med att allt lyser nätterna igenom, när vi ändå sover. 

Detta är viktigt inte minst för de mörkerberoende nattdjuren, som då får ro. ”Ljusföroreningar” är ett begrepp som blivit allt vanligare. Det kan tyckas oviktigt när man bor i städer och tättbebyggda områden som redan är upplysta. Men tvärtom kan det just därför vara extra viktigt att visa hänsyn och överlämna sin trädgård åt mörkret, när man ändå inte själv kan se den. Och särskilt bör man tänka till om man sätter uppåtriktade spotlighter på träd, som kan vara boplats för många smådjur.

– Inget ljus utan mörker, säger Arto. Det kan också vara en del av tjusningen, att låta mörkret få sin beskärda del. Så mycket mer effektfullt blir det då, när och där ljuset är tänt. 

Glanskörsbärsträdet har vackra kopparröda stammar som förtjänar att lysas upp, men också tuvröret ’Overdam’ har fått ljus och gräsets egen ljusa färg får hela grästuvan att lysa upp.

LÄS ÄVEN: 8 fina sätt att inreda uteplatsen och balkongen


Varför trädgårdsbelysning?

  • Trivsamt & stämningsfullt – med spridd belysning i trädgården känns den mer inbjudande och tillgänglig även på kvällen. Det är lättare att stanna kvar ute, både för att umgås och kanske också vattna, pyssla och ägna sig åt andra sysslor. 
  • Tryggt! I en upplyst trädgård är det mindre lockande för ljusskygga figurer att ägna sig åt brottsliga aktiviteter. 
  • Säkerheten! Med belysning längs gångar, vid nivåskillnader och trappor ser du var du sätter fötterna. 
  • Trädgården ”växer” med ljus. Genom att inte bara ha belysning precis på själva husfasaden, utan också i trädgårdens bortre delar, skapas djup och perspektiv även när det är mörkt, så att man upplever trädgården så mycket större. 
  • Estetiken! I mörkret är alla träd och buskar svarta. Med belysning kan de plötsligt förvandlas till något häftigt och dramatiskt, där själva formen kommer till sin rätt. Även skuggspelet kan bli en del av estetiken.
Utnyttja skärmväggar och spaljéer runt om i trädgården för att montera fast belysning och förstärka rumsligheterna med ljus.

Vad ska man tänka på? 

Sugen på att belysa din trädgård? Här är några bra råd, knep och tips!

  • I dag finns det många bra belysningar för lågvoltssystem. Det innebär att du kan koppla in dem själv, utan att anlita behörig elektriker till jobbet. Det krävs ändå ett vägguttag med starkström, dit man kopplar en transformator som omvandlar uttagets 230V till 12V. 
  • Det finns bra, prisvärda styrsystem och appar som kopplas till mobilen, som gör att du kan styra och reglera ljuset. 
  • Testa! Innan du faktiskt monterar någon belysning kan du prova dig fram med lösa lampor och förlängningssladd. Titta hur ljuset ter sig, både när du är ute och inifrån huset. 
  • Tänk på att testa en årstid när växtligheten är mogen, så att belysningen inte försvinner ”i spenaten” och se till att belysningen inte  göms under snövallar på vintern.
  • Med starka spotlighter bör man försäkra sig om att ljuset inte bländar eller stör grannar och förbipasserande.  
  • Tänk på att ljus kan riktas på olika sätt. Uppifrån, nedifrån, vara riktat mot något eller spridas som ett brett och mer mjukt släpljus. 
  • Installera timers! För att inte störa nattdjur som är beroende av mörker bör du undvika att ha all belysning tänd hela natten. Begränsa belysningen under natten till enstaka lampor med rörelsesensorer. 
  • Varmt eller kallt ljus? På våra nordliga breddgrader känns varmvitt ljus oftast bättre än de kallt vita nyanserna. 
  • Färgad belysning kan vara effektfullt, men begränsa dig till någon enstaka färg. För många olikfärgade belysningar gör din trädgård till ett tivoli. I de delar av Sverige där man har snö hela vintern och det kanske också bjuds norrsken ibland, kan det bli väldigt effektfullt att ta ha någon trädgårdsbelysning med grönt, lila eller blåaktigt sken. 
  • Välj belysningar med varierad ljusstyrka. Du behöver lite mer styrka där något stort ska lysas upp eller ljuset har en praktisk funktion, för att du måste se området. På annat håll kan ett mer dämpat ljus vara att föredra. Om ljuset får en chans att reflektera mot en fasad så kan man uppleva det starkare. Behovet av ljusstyrka kan vara olika beroende på om du bor på landet eller inne i tät bebyggelse.  
  • Själva spotlighten vill man helst inte se, det är bara ljuset som ska jobba. Så försök placera den så att den blir kamouflerad.  
  • Om du har för många eller för tätt mellan dina belysningspunkter, mister du en del av effekten. Samma sak om det finns gatlyktor i närheten som slår ut ljuset. 
  • Ljussätt trädgården i olika nivåer och på olika djup. Enbart markplacerade spotlighter blir ensidigt. 
Scroll to Top