När lägenheten i den charmiga 1700-talslängan skulle rustas upp hade Margit och hennes man Frode två viktiga kriterier: projektet skulle bara ta fyra veckor, och hela processen skulle ske på hållbart vis.
Renovera en gammal lägenhet på 170 kvdratmeter på fyra veckor, och 100 procent hållbart. Det var grundtanken när Margit Dale, kokboksförfattare och matbloggare, skulle rusta upp sin nyförvärvade bostad. Ambitiöst? Definitivt. Helt omöjligt? Nja, faktiskt inte.
– Tillsammans med ett fantastiskt team med inredare, arkitekt och hantverkare valde vi att återställa, återanvända och försköna i stället för att ersätta allt med nytt, säger Margit Dale. Och det nya som skaffades var bara av hög kvalitet för lång livslängd.

LÄS ÄVEN: Budgetrenovera köket – 6 smarta tips




LÄS ÄVEN: Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset
1700-talscharm
Det var absolut inte vilken gammal lägenhet som helst hon sökte när hon förra året började leta efter övernattningsbostad till sig själv och familjen. Till vardags bor de på en släktgård från1300-talet ute på landet, så hon var väl bekant med vad det innebär att rusta upp ett gammalt hus. Därför gick hon på flera visningar i nybyggda hyreshus, men fick aldrig någon bra känsla.
Och det var då lägenheten i Kristiansands äldsta stadsdel Posebyen dök upp, med hus från början av 1700-talet och den enda del som finns kvar efter stadsbranden 1892. I dag är det Nordeuropas längsta sammanhängande trähusbebyggelse. Vilket också betyder att det är så långt ifrån moderna nybyggen man kan komma – på gott och ont. Räta vinklar finns knappt, golven lutar och väggarna knarrar, men själ, det finns det gott om. Och Margit föll helt handlöst för atmosfären och charmen.



LÄS ÄVEN: Förnya badrummet utan att renovera – stylistens 5 bästa tips
Många skulle kanske börja med att riva ut och bygga nytt. Det var inte alls Margits tanke. Tvärtom.
– Vår planet tål inte mer slit och släng, säger Margit. Vi måste faktiskt tänka på hur vi lever.
Hon insåg dock direkt att det var smart att kalla in experthjälp. Renoveringsprojektet har därför letts av arkitekten Daniele Myrhaug och inredningsarkitekten Belinda Bjerke från Alma Eik Arkitektur og Interiørdesign. Teamet har skräddarsytt inredningen för fembarnsfamiljen enligt helt hållbara principer. Det ångrar Margit definitivt inte.
– De har verkligen förlöst mina egna idéer på ett kreativt och hållbart vis. Valen de kom fram till skulle jag kanske inte ha kommit på själv, och de har verkligen tillfört lägenheten personlighet. Den känns numera som en del av mig, och jag vill inte ändra på en enda sak. Jag är också så tacksam för de skickliga hantverkarna som utförde alla idéer och planer rent praktiskt.



Återbruk och begagnat
Målet med renoveringen var att så lite som möjligt skulle rivas och ersättas med nytt. Golv, väggar och tak skulle vara kvar och bara slipas och målas för att få rätt utseende. Slitna och trasiga dörrar och fönster skulle lagas och väggfasta möbler skulle få nytt liv.
– Flera av lägenhetens nya möbler samt inredning som sängar, skrivbord och bänkar har gjorts i massivt trä av en lokal möbelsnickare som till stor del har använt sig av överblivna material, säger Margit.
Hon berättar också att nästan alla nya möbler i lägenheten är köpta begagnade. På så vis fick de allt de ville ha till ett lägre pris, och med mycket lägre miljöpåverkan. Begagnade möbler av god kvalitet som är omklädda och reparerade har längre livslängd än nya möbler av lägre kvalitet, menar hon.



LÄS ÄVEN: Renovera köket? Här är 7 smarta och snygga idéer att inspireras av
– Att kasta sig in i nya trender är ohållbart. Om du vill leva grönt måste du tänka på varaktighet. Vi har därför valt produkter som kan repareras eller återvinnas om något går sönder.
Margit och familjen kunde inte vara mer nöjda med slutresultatet i hemmet och det tidlösa uttrycket.
– Lägenheten har fått en total makeover med långt lägre miljöpåverkan än vid en vanlig renovering, säger Margit. Och hemmet kommer att kännas lika modernt om 20 år. Och dessutom höll vi faktiskt tidsplanen på fyra veckor!