Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset

Att den stiliga sekelskiftesvillan en gång var ett slitet och oisolerat sommarboende är svårt att tro. Med varsam hand och fin känsla för byggnadsvård har Mersina och Marcus förvandlat det till ett ombonat hem, som både är troget originalstilen och passar en behoven hos en barnfamilj av i dag.

I utkanten av Nacka, i det som för lite mer än hundra år sedan var platsen för de första sommarnöjena utanför Stockholm, ligger Mersina och Marcus Karlssons vackra, ljusgula sekelskifteshus på en sluttande tomt med närhet till både skog och vatten. Trädgården är omgärdat av en gammaldags gärdesgård, och vi går uppför den nyanlagda stentrappan som ligger inbäddad av rosa, nyss regnstänkta pioner. Framför den inbyggda verandan finns en stor matplats, även den inbäddad i lummig sommargrönska. 

Just i dag får man träda in via en ljusgrön sidodörr, för i den tidigare ingången och hallen pågår ett byggprojekt – något som är vardagsmat för Marcus och Mersina. Marcus köpte huset redan innan de blev ett par, trots att han egentligen var ute efter en lägenhet. Men när han av en slump ramlade över det gamla fritidshuset på Hemnet bara fastnade han, trots att det var i stort behov av renovering och var helt oisolerat. 

Trädgården har fått en varm och omvårdande hand, likaväl som huset invändigt och utvändigt. Att bo i ett gammalt trähus är en livslång kärleksrelation.
Mersina Karlsson.
Marcus och Mersina har lagt stor vikt vid detaljer som panel, golvlister och snickerier för att bibehålla sekelskifteskänslan.
Köket är en prinsesstårtedröm i ljusgrönt, vitt och grått. Öppna konsolhyllor på gammaldags rektangulärt kakel lagt i förband. Marmorbänkar med stänkskydd, som står i kontrast till rostfria vitvaror och det diagonalt lagda klinkergolvet i vitt och grått med en bård. Köksblandaren och porslinshon förstärker den gamla stilen. Skåpluckorna målades om i en färg som påminner om gammaldags linoljefärg. Köksluckor, Ikea. Klinkergolv, ”Victorian Tiles” från Byggvaruhuset. Vitvaror, Smeg.

– Vi har både renoverat och byggt ut i flera omgångar sedan Marcus flyttade in för elva år sedan, säger Mersina. Men det är lite knepigt med byggloven, och tar sin tid. Det krävs förstås tillstånd och kunskap för att riva och bygga i gamla hus.

Vi kliver på, rakt in i det ljusa allrummet med en stor matplats framför de generösa verandafönstren. Här råder en trevlig stilblandning, där möblemanget i sekelskiftesstil bryter av fint mot det öppna, lantliga köket med målade allmogeluckor i ljusgrönt och ett vackert rutmönstrat klinkergolv. Breda vita marmorbänkar och öppna konsolhyllor ramar in den gamla järnspisen och de stramare, rostfria vitvarorna. På motsatta sidan finns det luftiga vardagsrummet med ljusgrå sekelskiftsmönstrade tapeter, en modern vit soffa som får möta en gammal gungstol i en avspänd mix. Här är högt i tak och vid baksidan av huset syns den fridfulla utsikten över en skogsbacke, genom stora spröjsade fönster.

Att de är måna om att renovera varsamt, bevara och förstärka originalstilen står klart. Marcus har en bakgrund som snickare vilket ytterligare tryggat byggprojekten. Båda är dessutom mycket intresserade av byggnadsvård.

Gjutjärnsspisen installerades för att förhöja den gammaldags stilen. Den ska kopplas till skorstenen, sedan blir den en härlig värmekälla. På de öppna hyllorna samsas kokböcker med auktionsfynd.
I hallen mot förra årets byggprojekt, den rymliga och trivsamma tvättstugan med likadant klinkergolv som i köket. Väggen är klädd i inmålad pärlspont och här hänger fina solhattar.
Matplatsen med plats för många. Matbord och stolar, auktionsfynd. Taklampa, Flos.
Middagsbordet är dukat med  porslin, Villeroy & Boch. Linneservetter och duk, Himla. Dricksglas och vinglas, Iittala. Bestick, Villeroy & Boch.

– Det är så härligt att vi delar det här intresset för gamla hus, säger Mersina. Och jag älskar de här små detaljerna som kan göra så mycket för helheten. Som gamla tegelpannor till exempel, dem har vi sparat och återanvänt.

Hon visar vidare in till sönerna Edward och Augusts stora rum med inbyggd våningssäng i målad pärlspont som är ett hemmabygge. Intill ligger tvättstugan i gammaldags stil och mot hallen finns en större gäst­toalett. Den gamla trappan som ligger mitt i huset tar oss till den charmiga övervåningen med sluttande tak och parets sovrum med balkong. Här finns också det stora nybyggda badrummet, ett litet hemmakontor och ett gästrum. Badrummet är generöst tilltaget med ett vackert spröjsat fönster i original vid tvättstället och kommoden. Vyn över skogsdungen ville paret absolut behålla, och för att de ändå skulle kunna ha en ordentlig spegel sattes den på tunna gångjärn vid den ena sidan i fönsterkarmen. 

Middagsbordet är dukat med försommarens blommande syréner från trädgården och rustikt porslin, Villeroy & Boch. Linneservetter och duk, Himla. Dricksglas och vinglas, Iittala. Bestick, Villeroy & Boch. Gammal vid kruka med syrener, loppisfynd. Vas, loppisfynd.
På öppna gammaldags konsolhyllor, likadana som de i köket, har Mersina plats för sina böcker och allmogeting. Den stormönstrade sekel­skiftestapeten, från Sandbergs Tapeter, kontrasterar fint mot det moderna soffmöblemanget. Mammas gamla gungstol är ett kärt arvegods. Piedestaler i rotting, Danny’s Home. Soffa, Bo Concept. Soffkuddar, Ernst, Strong Home. Pläd, Klippan. Soffbord, Svenssons i Lammhult. Taklampa, Svenskt Tenn. Sommarblommor i vasen ”Dagg”, Svenskt Tenn. Tavla, Johanna Weimer Blomberg.
Det gamla skänkskåpet är en möbel som stod i huset när Mersina och Marcus köpte det, och Mersina har målat om det flera gånger. Nu fick det en grå färg som passar fint med tapeten. Bredvid står en gammal pall som målats ljusgrön, samma färg som köket. Tavla, Johanna Weimer Blomberg. Tapet, Sandbergs Tapeter.
En annan vacker pjäs är den fungerande kakelugnen, som de lät mura upp för ett par år sedan, allt enligt gammal hantverkstradition.

Långsiktiga projekt

Mersina njuter av att tänka på att de gjort så mycket själva och alla minnen som finns kring skapandeprocessen. Som snickerierna på övervåningen till exempel, dem målade hon när hon väntade August. Under resans gång har de också lärt sig massor.

– Låt renoveringen ta tid! Det behöver inte bli klart innan du flyttar in. Spara lister och golv. Och börja med det tråkiga, som vatten och avlopp.

Men, tycker hon, man måste inte göra allt enligt konstens alla regler, även om man som Mersina och Marcus älskar allt inom byggnadsvård och hyser största respekt för det genuina. 

– Det är inte alltid som man orkar. Vi har till exempel inte använt linoljefärg, som många byggnadsvårdsentusiaster kanske ser som ett ”måste”.

Varje sommar sätter Marcus och Mersina i gång något större bygge i huset. Förra året var det dags för tvättstugan, något som kändes nödvändigt sedan de fick barn. Det senaste projektet, som alltså nyss påbörjats i hallen, är inget annat än ett torn. Åttkantigt närmare bestämt. 

Tvättstugan med väl tilltagen förvaring i grågröna skåp och stor porslins­ho och marmorbänk. Skåp och ho, Ikea. Bänken i carraramarmor, måttbeställd, Stenmagasinet.
Mersinas och Marcus sovrum med den härliga balkongen utanför. Tapet, Ralph Lauren Home. Sängkläder, H&M Home. Gardiner, Hemtex.
Sönerna Edwards och Augusts stora rum med inbyggd våningssäng som har smarta detaljer som förvaringslådor och bokhylla. Snygga allmogelister och målad pärlspont sätter pricken över i. Mersina och Marcus har ritat och byggt allt själva. En stadig stege är fixerad i väggen.

– Hallen var väldigt trång, säger Mersina. Men det hela började mest som ett litet skämt, när vi kände att vi behövde bygga ut hallen och entrén. Det var vår arkitekt som sa att vi skulle kunna ha plats att bygga uppåt – så varför inte ett torn? 

Men tornbygget, en oktagon med lusthuskänsla och många fönster, får ske i lugn takt. Inte minst eftersom de återigen bygger själva. Mersina och Marcus har långsiktiga planer för sitt boende.

– Jag har alltid drömt om ett torn, tänk så härligt, säger Mersina. När det är färdigt kommer det vara ett smycke för huset med så mycket himmelsutsikt. Här ska vi titta på solnedgången och dricka drinkar och äta tårta, bara för lustens skull, tills vi blir gamla. Vi vill ju bo här hela livet.

Mersinas 5 inredningstips för gamla hus:

1. Vita väggar känns sterila och platta. Våga inreda med livfulla tapeter, det ger rummet ett helt annat djup och känns mycket mer hemtrevligt.

2. Växter ger ditt hem liv och värme. Ställ växter inte bara i fönsterkarmar, utan lyft även upp dem på en piedestal eller en pall längre in i rummet.

3. Gamla böcker är perfekta för fina stilleben. Jag tycker att man nästan inte kan få för många. Ställ en ljusstake, vas eller kanske en fin gammal fotogenlampa på!

4. Känn inte att du slaviskt måste följa en stil eller tidsepok även om du bor i ett äldre hus. Blanda nytt och gammalt och skapa din personliga mix.

5. Ös på med textiler! Gardiner, kuddar, plädar och fårskinn ger en mysig och ombonad känsla. Att byta ut efter säsong får hemmet att kännas nytt och man tröttnar inte lika snabbt.

Rulla till toppen