Spara eller sälja? Läs antikexpertens värdefulla råd

Har du samlat på dig för mycket saker i ditt hem och vill rensa ut? Eller behöver du ta hand om ett dödsbo? Undrar du vad som är värt något? Här får du antikexperten Maria Granströms bästa tips.

De flesta av oss har samlat på oss fler prylar och möbler än vad vi behöver. Vi slutar att använda vissa saker när de inte passar eller för att vi inte tycker om dem längre. När behoven ändras genom åren köper vi nytt. Det är ju roligt att gå på loppis och hittar man något lockande kan det vara svårt att motstå. Om vi dessutom har ärvt saker kan det bli för mycket av det goda och det är hög tid att frigöra plats. Saker som vi inte ser eller använder har vi ju ändå ingen nytta av.

Maria Granström är antikexpert i Auktionssommar och Go’kväll samt filialchef på Bukowskis i Malmö.

Men det är inte lätt att veta vad som är skräp och vad som är värdefullt. SVT:s antikexpert från Go’kväll och Auktionssommar, Maria Granström, berättar att många värdefulla saker har slängts på grund av okunskap. Hon är också filialchef på Bukowskis i Malmö och vet vad köparna letar efter.

Ovanliga modeller från Ikea har blivit exklusiva samlarobjekt. Fåtöljen ­Cavelli i rödbok och ­originalklädsel är ­världens dyraste Ikea-möbel just nu. Den formgavs 1958 av Bengt Ruda och tillverkades i endast fem exemplar. Den här såldes ­nyligen för 189 875 kr på Bukowskis.

– Som jag brukar tjata om i Auktionssommar – skicket är helt avgörande. En sak kan vara spännande, men är den trasig har den inget värde. Folk vill köpa saker i gott skick och slippa att hålla på och renovera dem.


LÄS ÄVEN: Vintageproffset: Så fyndar du på loppis och auktion


Alla antika möbler är inte värdefulla, även om någon släkting sagt att en viss sak är det. Det kan ju ha varit det en gång, men trender förändras och folk efterfrågar andra saker nu. Maria uppmanar alla att höra av sig till en antikexpert innan man börjar rensa. Det är bättre att fråga först, så riskerar man inte att slänga något som man kunde ha sålt. När man sedan börjar röja kan det underlätta om man sorterar sina saker i fyra högar: spara, skänk, sälj och släng.

Barbie är ett stort samlarområde och de äldre dockorna kan vara värdefulla. På Stockholms Auktionsverk ropades Barbie, Ken och Skipper in för 32 100 kr, men då ingick många kläder, skor och originalkartonger.

Antikviteterna du borde spara

  • Det du använder och tycker om
  • ltvalda saker med ­affektionsvärde
  • Kvalitetsföremål från 80- och 90-talet

Behåll det du tycker om och har nytta av – saker som fyller sin funktion finns ingen ­anledning att göra sig av med. Vill du spara ärvda saker, skriv ner föremålets historia (namn, årtal med mera) till kommande generationer. Då är det större chans att barn och barnbarn vill ta hand om det.

Om du vill spekulera och spara det som kan bli dyrare i framtiden, behåll designade saker av god kvalitet. Intresset för 60- och 70-talet är redan här, 80-talet är på väg in och snart ­kommer 90-talet.

Ett ­exempel på prylar som varit hopplöst ute ett bra tag är bruna Höganäskrus, men Maria ser att trenden håller på att vända.

– Dessa krus förknippas ju mycket med 70- och 80-talet, då vi hade många bruna inslag i inredningen. Det är en tidsperiod som är mer hajpad nu än tidigare och då följer även de här ­prydnadssakerna med.


LÄS ÄVEN: Sveriges bästa loppisar – hela listan


Fortfarande dyker det upp kvalitetskonst på loppisar och säljsidor. Vem drömmer inte om att hitta en okänd Carl Larsson, Bruno Liljefors eller Picasso? Carl Larssons akvarell Hattprovningen målades 1918 och såldes på Bukowskis för över 4,8 miljoner. Motivet är från ateljén i det så kallade skolhushållet i Falun, där familjen Larsson bodde på vintrarna. Det är Lisbeth som provar hatten och till vänster sitter Brita, medan flickan i gungstolen är en kamrat.

Sakerna du kan slänga

  • Det som är trasigt
  • Kantstött porslin
  • Det ingen vill ha

Om inte saker hade slängts hade priserna på vissa ­saker inte varit så höga. Men man ska förstås inte slänga saker som har ett värde eller som kan komma till nytta hos någon annan. Vi frågar Maria om det finns något man kan kasta utan att behöva oroa sig för ­värdet.

– Pocketböcker! Böcker är svårt överhuvudtaget och det finns inget andrahandsvärde. Det ska vara något mycket speciellt om det ska gå att sälja, till ­exempel med en särskild signering, förstaupplagor eller vissa äldre, udda ­faktaböcker.

Maria uppmanar alla att höra av sig till en antikexpert innan man börjar ­rensa. Det är bättre att ­fråga först, så riskerar man inte att slänga något som man kunde ha sålt istället.

– När jag tittar på bilder ­eller kommer ut till en kund hittar jag ofta andra saker i bakgrunden som är mer värdefulla än de som kunden egentligen frågade om. Därför är det jätte­viktigt att ta professionell hjälp och inte vara rädd för att fråga. Många tänker att man ska sortera ut på egen hand, och sedan hör jag ofta: ”Gud, en sådan har ju jag slängt.”


LÄS ÄVEN: Elegant inredning med hjälp av loppisfynd: “föredrar loppmarknader framför antikaffärer”


Det första numret av Kalle Anka & C:o utkom i september 1948 och köps för rekordsummor av samlarna idag. Detta exemplar, som hade slitage och smärre fläckar,
såldes för 60 000 kr hos Auktionshuset Kolonn.

Vad ska man skänka?

  • Det du inte använder
  • Det du tröttnat på
  • Det du har för mycket av

Skänk det som inte går att sälja men är för fint för att slänga. Om barn eller barnbarn vill ha något som är ditt, ge det till dem bums. Det finns ingen anledning att vänta och det är roligt att få se sakerna användas.

Har du för många vaser, krukor, servetter, ljus och liknande, gör presenter av dem. Med blommor, band och gratulationskort blir det utmärkta gåvor som du kan ge efter hand du blir bortbjuden eller vill uppvakta någon.

Skänk saker som inte är ­jättevärdefulla och som kan glädja andra. Känner du ingen som vill ha det kan du skänka till en hjälporganisation. Sakerna får ett längre liv genom att byta ägare, samtidigt som det är bra för miljön. Röda Korset, Lions, Erikshjälpen, Emmaus, idrottsföreningar med flera vill ha möbler och prylar för att sälja i sina butiker eller på loppisar, och vinsten går till välgörenhet. De tar emot det mesta som är helt och rent.

Priserna på Lisa Larsons keramikfigurer för Gustavsberg har stigit länge, och än syns ingen avmattning. Det är främst japaner och koreaner som älskar dessa och gör att priserna hålls uppe. Den här heter Stora samhälls-debatten och formgavs 1968. Den stora modellen producerades endast i ett litet antal och såldes för 44 000 kr hos Stockholms Auktionsverk.

Retroprylarna du kan sälja

  • Det som är användbart
  • Kvalitetsmöbler
  • Namngivna serviser

Allt går att sälja: leksaker, möbler, porslin, kläder, glas, tavlor … De enklare sakerna säljer du lättast på Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace, och de finare lämnar du till ett auktionshus. Maria berättar att när det gäller nyare föremål, till exempel köksprylar, får man cirka en fjärdedel av nypriset på andrahandsmarknaden. För att betinga ett högre värde måste det vara något speciellt, till exempel en viss formgivare eller begränsad upplaga. Den som har tid att lägga ut en sak i taget till försäljning kan tjäna en bra slant.

– Det moderna efterfrågas nu: retro, design och modern konst. Det får inte vara för mörkt utan gärna ljust eller färgglatt. Saker som är lite udda och kan användas som roliga inredningsdetaljer är alltid eftertraktat. Furumöbler kommer starkt. Vissa gamla serviser kan också vara mer värdefulla än man tror. Att kvalitet alltid säljer är kanske en klyscha, men hög kvalitet säljer alltid, ­oavsett vad det är för något.

Hur enkelt är det inte att råka skänka iväg en glaspjäs man tröttnat på? Svenskt konstglas är mycket eftertraktat, så leta efter ingraverade namn undertill. Den här 14,4 cm höga graalvasen av Edward Hald, Orrefors, 1928, bör man vara försiktig med. Den såldes för 12 000 kr hos Kalmar Auktionsverk.

Maria Granström om att måla antikviteter

Istället för att slänga antikviteter kan man faktiskt måla dem. Vi i branschen är lite oense, men jag tycker att det är bättre att köpa ett ekskåp och måla det vitt än att det ska kastas eller huggas till ved för att ingen vill ha det. Och färg går faktiskt att ta bort om det skulle vara något som blir väldigt värdefullt i framtiden. Det är bättre
att det används.


LÄS ÄVEN: Stylisten tipsar: Så skapar du ett sovrum som andas fransk romantik


Maria om allmoge

– Prisnivån på allmoge har sjunkit. Sedan är det ju tyvärr så att många varit framme och tagit bort färgerna på allmoge så att möblerna blivit trärena, och då blir det inte mycket pengar. Är det originalmålningar, och man vet var det kommer ifrån, är det en annan sak. Skicket är helt avgörande för värdet. Om det är fin allmoge i originalskick så finns det alltid köpare. Det kan till exempel vara någon som vill ha ett skåp från en speciell socken. Men avlutat, anonymt och relativt dåligt skick, då blir det svårt att sälja.

Svenska auktionsfirmor

Auktionshus finns i de större städerna. De tar emot foto på saker och kan också åka ut och värdera hela hem eller enstaka föremål. Du kan ringa eller mejla. Från några allmänna översiktsbilder på rum kan experterna avgöra om det är något som kan vara värt att spara. Hos en del auktionsfirmor kan du även få ett objekt värderat direkt genom att ringa upp via Facetime. Att värdera är kostnadsfritt, men när du säljer betalar du cirka 20 procent i provision – en del auktionsfirmor tar mer och andra mindre.

De här stolarna i betsad furu kan synas oansenliga vid en första anblick, men de heter Lovö och är tillverkade av Axel Einar Hjort för Nordiska Kompaniet på 1930-talet. De såldes för 115 000 kr på Bukowskis.

Miljöaspekten

Vissa saker har extra stor miljöpåverkan när de tillverkas och/eller återvinns, till exempel jeans, cyklar, skinnmöbler, vit­varor och ­mobiltelefoner. Så skänk eller sälj dessa hellre än att kasta!


LÄS ÄVEN: Ljusa färger och fina antikfynd i Skånegården


Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Rulla till toppen