Höstfixa i trädgården – 6 trädgårdssysslor i september och oktober

Trädgården förbereder sig för att vila och löven skiner i praktfulla färger. Det är tid att njuta av den sista växtligheten och samtidigt förbereda inför nästa års odlingssäsong. Här är 6 trädgårdssysslor i höst.

På hösten infinner sig ett lugn i trädgården. Växtligheten avtar, skiftar färg och börjar för­bereda sig för att gå i vila. Än finns det viss blomning kvar att njuta av, men det som lyser klarast nu är kanske ändå löven. Se till att du har buskar och träd med vacker höstfärg. På så sätt förlänger du trädgårdssäsongen. Vid den här tiden på året kan det även vara fint att göra lite punktinsatser här och var, som lyfter platsen lite extra. Roligast är om man kan använda det som redan finns i trädgården. Varför inte en enkel krans av en gren från prydnadsapeln, kvistar med vackra nypon i en korg eller några pumpor på trappan? Svårare än så behöver det inte vara. Glöm inte att göra vackra buketter också – använd din fantasi!


LÄS ÄVEN: Så skapar du en vacker höstträdgård


Rosenskära är en tacksam ettåring som ökar på höstblomningen. Här tillsammans med en rosa spansknäva.
Att kratta löv är meditativt och stimulerar nästan alla sinnen: känsel, hörsel, doft och syn.

Höstfixa i trädgården – 6 trädgårdssysslor :

1. Plantera nytt

Det är fuktigt i jorden och växterna hinner etablera sig före vintern. Man slipper vattna så mycket och växterna sätter i gång att växa snabbare på våren. Det går att plantera ända fram till dess att jorden fryser. Träd, buskar och rosor planteras med fördel även i oktober i stora delar av landet.

Tänk på att spara fröna från dina favoriter så att du kan så dem igen nästa år. Denna tagetes är uppdriven från frö och nu tas nya frön till nästa år.

LÄS ÄVEN: Höstplantering – här är växterna som tål kylan!


2. Dela vårblommande ­perenner

På så sätt får du fler plantor av samma sort samtidigt som moderplantan föryngras. En del perenner, som daggkåpa och vissa nävor, har en tendens att breda ut sig alldeles för mycket.

Passa på att dela perenner.

3. Skörda det som finns kvar i grönsakslandet

Lök, kålrötter, palsternackor och rödbetor tas upp ur jorden. Grönsaker som tål frost, som grönkål, kan få stå kvar. Prova gärna att sätta vitlök. Det gör man på hösten.

Passa på att njuta av höstsolen och ta en fika innan trädgårdsmöblerna tas in för vintern.

4. Fyll komposten

Huruvida man ska klippa ner perenner på hösten eller våren råder det delade meningar om. En del experter hävdar att växterna klarar sig bättre om de får stå kvar. Det gäller till exempel prydnadsgräs, som annars kan skadas av vatten som fryser. 

Astrarna blommar för fullt, men praktröllikan har blommat över.

LÄS ÄVEN: Inspireras av den magiska höstträdgården


5. Kratta löv

Samla i högar och strö ut över rabatter eller kratta in under träd och buskar. Löven blir ett fint skydd under vintern och till våren bryts de ner till mull. Täck även trädgårdskomposten med ett lager löv. 

Kratta löv.

6. Pynta

Gör lite extra fint vid entrén. En krans på dörren eller några köld­tåliga perenner i krukor och korgar. Det finns många fina växter som tål lite kyla. Sedan är det härligt med kvistar med nypon, för att inte tala om pumpor! Och kransar av höstlöv i olika färger är underbara.

Gör en enkel krans av prydnadsäpplen, nyponkvistar eller något annat som finns i trädgården.
Några pumpor på trappan ser inbjudande ut.
Några nyponkvistar i en korg – ett enkelt och vackert arrangemang.
Rulla till toppen