Så skapar du en vacker höstträdgård

Hemma hos trädgårdsdesignern Maria Dremo Sundström i Skåne är det lika fint i trädgården året runt. I slutet av sommaren lyser de orangeröda tonerna i kapp med mörkt röda och lila inslag. Yviga japanska lönnar, tallar och gräs får ett extra lyft av vintergröna klot.

När Maria Dremo Sundström och Henrik Sundström flyttade in i enplanshuset i Södra Sandby utanför Lund var de mitt uppe i småbarnsåren, med fyra barn mellan 4 månader och 12 år. Dessutom behövde de sätta i gång med en totalrenovering och utbyggnad av huset. Så det var inte förrän sju år senare som de hade tid att ta tag i trädgården. 

Tio år senare är trädgården en välstrukturerad oas med mängder av vackra växter som gör att den ser både snygg och spännande under alla årstider. Det har också blivit en relativt lättskött trädgård eftersom bar jord har ersatts med marktäckande planteringar.

Även inifrån blir trädgården en upplevelse, i och med husets stora fönster. Trädgårdens förändringar går både att njuta av och följa oavsett säsong. 

– Jag ville ha en trädgård som lockade ut oss. En trädgård med en bra struktur som var vacker året om, säger Maria. 

För henne har det varit viktigt att skapa en bra stomme med häckar, gångar och träd, men också genom att använda formklippta klot. 

– Vissa blommor blir ju lite rafsiga men har man strikta klot till det, så blir det en fin kontrast.  

Något som också varit centralt i processen är att anlägga flera hörnor med sittplatser i för att kunna följa både solens strålar och vid behov även få skugga.

– Vi använder alla sittgrupperna beroende på väder och vind, säger Maria. Jag är numera ute i trädgården året om. 

Maria Dremo Sundströms trädgård
Maria Dremo Sundströms trädgård bjuder på ögonfröjd om hösten. Den stora ellipsen med hakonegräs anlades när gräsmattan togs bort. Till vänster om ellipsen växer blodormrot, bergtall, tuvröret ’Karl Foerster’ och den japanska blodlönnen ’Atropurpureum’. Till höger magnolia, kopparlönn och den japanska blodlönnen ’Margaret Bee’.
Fikonplantan trivs i kruka i orangeriet.
Maria Dremo Sundström trädgård
Framför orangeriet fanns tidigare en rund gräsmatta som togs bort och ersattes med en ellips av cortenstål. Den är nu fylld med svajande hakonegräs. Till höger i bild blodlönnen ’Atropurpureum’ och till vänster julrosor och klot av idegran.
Utanför orangeriet har Maria placerat några krukor med sköna sensommarväxter som palettblad, hortensia, oxalis och hostan ’Gold Standard’. Lampa och korgstolar från Ikea.

Trädgårdsliv alla dagar

Maria lever trädgårdsliv även i arbetet, då hon ritar och formger trädgårdar i eget företag. Kunderna är ofta privatpersoner men också bostadsrättsföreningar. Uppdragen kan vara allt från några timmars rådgivning till att göra om en hel trädgård. 

I den egna trädgården försvann för några år sedan barnens studsmatta, vilket gav plats och möjlighet bygga ett orangeri. Samtidigt togs även den sista biten gräsmatta bort och ersattes med en ellipsformad plantering med böljande hakonegräs. 

– Vi använder orangeriet året om vilket uppskattas av hela familjen, säger Maria. Jag sitter gärna också där och jobbar med mina projekt. 

Just nu under tidig höst har ullungrönnen utanför fått fin färg och scharlakanseken börjat skifta i rött. De stora gräsen vissnar så småningom men står upprätta i sin halmbleka färg under hela vintern. Blodormroten blommar fram tills frosten kommer och likaså kärleks­örten, ulleternellen och skogsastern. 

Hortensiorna är annars Marias sensommarfavoriter med sina vackra smutsrosa blommor. Särskilt syrenhortensian ’Limelight’, och ’Little Lime som är en mindre version, är fina vid den här tiden.

Maria har också flera japanska lönnar både i sina planteringar och i krukor. De får fina kulörer på hösten som ger det där lilla extra i en trädgård tycker hon.

– Jag gillar växtsättet, men också färgerna och formerna. 

Det ljuvliga fjäderborstgräset ’Rubrum’ ger en extra färgklick i sensommarrabatten.
Maria Dremo Sundströms trädgård
Spretiga växter som lönnalunroten ’Palace Purple’ kompletterar och balanserar upp intrycket tillsammans med de formklippta idegranskloten. I bakgrunden bergormrot och ligusterklot. Fågelbad i granit.
Maria Dremo Sundström trädgård
Marias vita hörna rymmer en inbjudande sittgrupp som används flitigt. Här blommar för tillfället hortensian ’Limelight’, kaukasisk förgätmigej ’Mr Morse’, hostan ’Francee’ och den japanska starren ’Ice Dance’. Kopparna på bordet är ’Ruska’ från Arabia och vasen är ett gammalt Höganäskrus.

Form och färg året om

För att få det fint även efter sommaren har Maria även satsat på träd med sprakande höstfärger, inte bara ullungrönn och scharlakansek utan även japanska blodlönnar och kopparlönn. 

– Under vintern finns tjusningen ofta i kontrasten mellan avlövade träd, buskar och vintergröna växter. Julrosorna blir väldigt fina under hela vintern då de är mörkt gröna för att sedan blomma hela våren. De formklippta kloten är också en viktig komponent. 

Häckarna i trädgården gör också sitt för att det ska bli vackert året om. Tujahäcken och idegranshäcken är städsegröna. Bokhäcken är visserligen inte vintergrön, men de vissna bladen får en vacker kopparfärgad nyans som i kombination med vintergröna växter blir spännande. 

– Jag älskar min trädgård på vintern med alla bruna, gröna och roströda färger, säger Maria. Det är extra viktigt här i Skåne eftersom vi sällan får något snötäcke. 

Maria gör inte så mycket i trädgården på sensommar och höst. En del växter som har en tendens att lägga sig ner under vintern klipps ner, men resten får bara vara. Just nu är det dags för Maria att sätta vårlökar i planteringar och krukor. Det fylls på med krokus, narcisser, kungsängsliljor, tulpaner och allium. 

– Favoritnarcisserna är ’Thalia’ och ’Actaea’. Bland tulpanerna är det ’Purissima’, ’Paul Scherer’, ’La Belle Epoque’ och den lilla botaniska tulpanen ’Turkestanica’. Alliumfavoiterna är ’Purple Sensation’, ’Ambassador’ och ’Atropurpureum’. Man ska alltid sätta många fler lökar än vad man först tänkt sig!

De små fåglarna har en vän till Marias moster gjort. De står mitt bland lönnalunroten ’Palace Purple’ med sina vackra höstblad.
Maria Dremo Sundström trädgård
De slingrande gångarna är bland annat uppbyggda av smågatsten eller singel. Två krukor med petunia och hostan ’Gold Standard’ får lite extra effekt av det blänkande vattnet i ett fågelbad.
Runt varje litet hörn av klippta häckar finns något nytt att upptäcka. Ett intryck som förstärks av alla krukor med prunkande växter som thaibasilika, strutbräken och hostan ’Francee’. Trädet är ett silverpäron och under det växer bambun ’Bimbo’.

Skapa fina höstkrukor – Marias bästa tips

1. Satsa på växter som alunrot, ljung, hebe, murgröna, stensöta, krysantemum, dahlia, plättar i luften, mandeltörel eller någon liten en eller tall. 
2. Plantera en sort i varje kruka och ställ samman dem i en grupp om tre till fem stycken. Variera höjden på krukorna.
3. Mossa blir fint på hösten och vintern, speciellt kuddmossa. Lägg mossan som täcke i krukor med vissna perenner. Det både skyddar och blir vackert!

Scroll to Top