En trädgård som passar platsen och med växter som ser ut som att de alltid har funnits där. Det var målet för Lena och Lars-Gunnar Rask när de anlade sin nygamla trädgård, alldeles vid Vänerns strand.
Det är omöjligt att inte bli hänförd när man kliver in på Lena och Lars-Gunnar Rasks tomt. Den storslagna utsikten över Vänern och Kinnekulle på andra sidan viken är få förunnad. En slingrande stig går från trädgården och ner mot sjön, däremellan syns stenmurar och strandängar. Björkar och vackra rosensnår fulländar idyllen.
– Visionen har varit att skapa en naturnära, gammaldags trädgård, säger Lena.






Men det unika läget för också med sig vissa förutsättningar och även utmaningar. Det är ofta blåsigt, nära till berget på många platser och mycket sand och sten i marken. Detta gör att paret har behövt tänka till lite extra för att kunna skapa en lummig, blomstrande och välkomnande trädgård.
LÄS ÄVEN: 10 vackra perenner – som går att äta!
När Lena och Lars-Gunnar 2015 tog över släktgården och det charmiga röda huset som Lars-Gunnars föräldrar tidigare bodde i, bestod trädgården mestadels av gräsmatta. Något som faktiskt krävde en hel del skötsel till att börja med. De passade också på att renovera huset och bygga till en glasveranda. Sedan blev det dags att kavla upp ärmarna när det gällde trädgården. Med tiden har bland annat bergknallar grävts fram och stenar som kommit i dagen har placerats på nya ställen. Bland annat har de fått kanta planteringarna, och på det viset även bidragit till att skapa höjd och möjlighet för påfyllning av jord.
– Vi har i möjligaste mån försökt använda material som redan finns här, berättar Lena. Flyttat upp växter som fanns vid klipporna och satt dem i rabatterna samt kantat med sten från tomten.





LÄS ÄVEN: 10 ovärderliga knep för en mer ombonad och trivsam trädgård
Tålig cottageträdgård
Paret har genomgående valt växter som tål både torka och blåst, som vallmo, prästkragar och lite vildare rosor. Fast några favoriter, som till exempel de kära pionerna, kämpar Lena ändå med. Precis som man gör när man förälskat sig i en viss växt.
– Jag tog med dem från vår förra trädgård i stan, säger hon. Annars satsar vi på växter som inte är ömtåliga eller ovanliga. Sådana som trivs och breder ut sig. Lite cottagekänsla vill vi ha, det får vara huller om buller, med perenner som tål torka och vind. Det är mycket stäppsalvia, bolltistlar, nävor och martorn.
De prunkande rabatterna har byggts upp i anslutning till uteplatserna. På så sätt ger de hel tiden något vackert att vila ögonen på, som till exempel från den stora verandan. Och även om tomten i sig är vacker som den är, blir blommorna som ”puts på pärlan” tycker Lena och Lars-Gunnar, och också en viktig del av trädgårdens själ.




Ett med platsen
Något som Lena och Lars-Gunnar också har fokuserat på i skapandet av trädgården är att titta noga på platsen och naturen som omger dem. De har på bästa sätt tagit vara på känslan av strandtomt och äng – och byggt vidare på den. Inte försökt göra trädgården till en villatomt i stan.
– Det får gärna kännas som att det alltid har sett ut så här, säger Lena. Som att trädgården flyter ihop med naturen. Och som om vi inget har gjort.
Men gjort saker, det har de. Staketen har målats röda, rabatter liksom grusgångar är nyanlagda. Ja, allt är i princip nytt, och ännu fler projekt är i vardande. Det senaste tillskottet är det stora växthuset, som byggdes förra året och främst blivit en plats för umgänge. Men uterummet förlänger också trädgårdssäsongen och möjliggör odling av mer känsliga plantor.


– Där kan jag driva upp fröer och skola om plantor, säger Lena. Och där inne odlar vi också tomater.
Nästa steg blir att plantera fler buskar och träd för att få mer vindskydd. Och att bygga på staketet för att hindra rådjuren från att komma in till snittblomsodlingen som Lena just nu håller på att bygga upp.
– Allt handlar om att anpassa sig till förutsättningarna och göra det bästa av dem!
LÄS ÄVEN: Så tar du sommarbuketten till nästa nivå – med Karl Fredriks enkla proffstips
Så hittar du trädgårdens själ
- Vad är det unika med din plats? Är det skogens sus eller havets brus? Finns det en sluttning där du kan leka med nivåer? Finns det berg i dagen? En vacker ek?
- Hur kan du jobba för att fånga och förstärka känslan i trädgården? Kan du använda växter, former och färger? Är det lantligt med får- och kohagar inpå knuten? Bevara den känslan och låt trädgården flyta ut i naturen. Är det en strandtomt, lyft in känslan av öppenhet i trädgården. Är det en stadstomt, förstärk känslan med snygga plank och gedigen kullersten.
- Jobba med utblickar. Finns det något utanför som du vill få med i trädgården, gör en öppning åt det hållet. Det kan vara en skogsdunge, ett kyrktorn eller grannens fina hönshus.
Hitta vyer som du vill låna in. - Har platsen en historia att berätta, ta reda på den!
- Använd lokala material. Vad finns på platsen och i omgivningarna, är det kalksten eller granit? Vilka växter finns på tomten och runt omkring?


Växter i trädgården
- Prästkrage
- Vallmo
- Stäppsalvia
- Bolltistel
- Martorn
- Nepeta
- Lavendel
- Kaprifol
- Syren
- Akleja
- Nävor
- Fackelblomster
- Praktveronika
- Axveronika
- Praktlysing
- Ormbunkar