10 ovärderliga knep för en mer ombonad och trivsam trädgård

Det finns många knep för att få en vackrare och mer inbjudande trädgård. Vissa genomför man på några minuter, medan andra tar betydligt längre tid. Här är tio smarta idéer för att få det mer ombonat och trivsamt i trädgården!

Att klippa gräset och kantskära rabatterna ger snabbfix precis som när man dammsuger inne och plockar undan prylar innan man får gäster. Vill man gå ytterligare ett steg för att få en fin trädgård, också på sikt, finns det några enkla designidéer att luta sig mot.

Vissa, som att placera ut en stol eller två, går supersnabbt, men att få till en färgkoordinerad rabatt eller stramt formklippta insynsskydd kräver lite längre tid och planering.

10 knep för en ombonad trädgård:

1. Välj ett färgtema

Det enklaste sättet att få en harmonisk och tilltalande rabatt eller blomlåda är att välja växter som blommar i en viss färg, gärna i mjuka pastelltoner. Växter som blommar i ljusa färger, som rosa, ljusblått, lila och vitt, är alltid en säker kombination och betydligt enklare än att mixa och matcha med intensiva kulörer, som rött eller gult.

Färgmatchning skapar harmoni.

2. Generöst med sittplatser

Fixa flera inbjudande sittplatser lite här och där för att skapa mer rumslighet. Det kan vara allt från en friliggande altan med en pergola till att man placerar ut en stol på en plats där man har en fin utsikt över trädgården. Det kan också vara så enkelt att man bara hänger upp en hängmatta mellan två träd eller placerar en soffa mitt i en äng. Variera gärna så att det finns platser att slå sig ner på i såväl sol som skugga – och så att man har olika vyer från sittplatserna.

Sköna sittplatser ger ro.

LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


3. Satsa på lång blomning

Många perenner blommar under för- och högsommar. Framåt hösten är det skralare om man inte väljer typiska, höstblommande perenner, som solrosen ’Lemon Queen’ och höstsilverax ’Brunette’ samt olika prydnadsgräs med sköna vippor. Förutom perenner finns ståtliga frostkänsliga växter, som dahlia och jätteverbena. Då får man en extra lång och blomrik säsong. Ett annat sätt är att välja extremblommare. En sådan är nävan ’Rozanne’, som blommar nonstop från högsommar fram till frosten.

Nävan ’Rozanne’ blommar hela sommaren.

4. Lura ögat

Öppna upp trädgården med exempelvis ett titthål i häcken eller staketet så att man får utsikt mot omgivningarna. I brist på storslagna vyer utanför tomten kan man sätta upp en spegel som ger illusionen av ett fönster eller ett titthål. Genast ser trädgården betydligt större och lummigare ut, särskilt om man placerar
spegeln så att en vacker plantering reflekteras i glaset.

En spegel ger rymd.

LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


5. Formklipp!

Klippta former lugnar ner rufsiga planteringar med yviga perenner. Mycket går att formklippa, inte bara buxbom och idegran, men resultatet blir kanske inte lika tätt och välklippt. Man kan till och med klippa sly om man vill. En härdigare ersättare till buxbom är måbär (zon 8), som tyvärr inte är vintergrön. Men formen finns där ändå vintertid, trots att bladen har fallit.

Måbär för formklipp i norr.

6. Låt gräset blomma

Klipp inte gräset överallt utan låt blommor som hittar in i gräsmattan få vara kvar. Oftast är det vårblommande växter, som vårlökar, gullvivor och förgätmigej, som smyger sig in i gräset, men även prästkragar, tusensköna och andra typiska gräsmatteväxter kan dyka upp. För att det ska se riktigt genomtänkt ut kan man klippa gångar i gräsytan. När blommorna i ”ängen” har gått i frö kan man slå eller klippa ytan. Räfsar man ihop allt slaget tar man dessutom bort näringen, och ängsblommor trivs bättre och gräset sämre, vilket gör att blommorna har lättare att klara sig i konkurrensen. Krydda gärna ”ängen” genom att plantera fler lökar på hösten.

Blommande gräsmatta är lustfyllt.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta för att lyckas med hortensia – skötsel, sorter och plantering


7. Glöm inte vintern!

Det gäller att trädgården har något som fångar ögat under hela året. Många växter faller ihop i slutet av säsongen, medan andra står raka och ståtliga efter blomningen och blir fina också i vinterträdgården. Väljer man växter som är snygga även som vissna får man spännande planteringar också när resten av trädgården har gått i vila. Sådana är bland annat solhatt ’Magnus’ (som är lättast att odla), solbrud, prydnadsgräs och rosenstav. Dessutom är det mer miljövänligt att låta allt stå kvar fram till våren och då smula ner de vissna växterna, så att de komposteras på plats och bryts ner till jordförbättrande mull.

Ståtliga även efter blomning.

8. Lek med siktlinjer

Försök få trädgården att verka mycket större och – framför allt – längre än den egentligen är. Med vindlande gångar kan den verka näst intill oändlig. Det kan vara en gång som ringlar genom grönskan eller en rak plattgång som leder en genom tomten, gärna med en portal i slutet av gången som pricken över i.

Siktlinjer får täppan att verka större.

LÄS ÄVEN: Här är Karl Fredriks hemliga hus i Skåne – se den underbara trädgården


9. Gröna väggar

Skapa rum i trädgårdsrummet med dekorativa avgränsningar, som staket, häckar eller spaljéer. En trädgård där man inte ser allt på en gång upplevs som mycket större och mer spännande när man inte vet vad som gömmer sig runt hörnet. Det finns lämpliga häckväxter för alla växtzoner. Allra längst i norr finns måbär och gran, men den senare måste formklippas redan från början för att inte bli för stor och yvig och sedan klippas årligen. Tycker man att en häck blir för kompakt kan man sätta upp en spaljé med klätterväxter för att få en grön, dekorativ rumsavdelare.

Häckar skapar rum.

10. Skapa blickfång!

Placera något vackert föremål i blickfånget. Det kan vara en kruka med en iögonfallande växt eller en damejeanne i gnistrande glas. Man kan också förena estetik med nytta, som ett fågelbad där både fåglar och insekter kan få vatten. Tänk bara på att det ska finnas stenar i badet eller att kanten är utformad så att inga insekter
riskerar att drunkna utan kan klättra upp ifall de har trillat i.

Snygga flaskor fångar blicken.

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Scroll to Top