Börjar det bli svårt att dra ut lådorna i frysen? Det är ett tydligt tecken på att det är dags att frosta av den. Men att frosta av frysen är ofta ingen snabb process, och visst finns det annat man hellre vill lägga sin tid på. Som tur är finns det knep som snabbar på…
Börjar det bli svårt att dra ut lådorna i frysen? Det är ett tydligt tecken på att det är dags att frosta av den. Men att frosta av frysen är ofta ingen snabb process, och visst finns det annat man hellre vill lägga sin tid på. Som tur är finns det knep som snabbar på processen och gör att isen smälter fort, vilket gör att du kan bli klar på under 45 minuter. Här nedan tipsar vi om hur du frostar av frysen i fem enkla steg.
Hur ofta ska man frosta av frysen?
Du bör frosta av frysen om islagret blivit mer än fem millimeter tjockt. Att frosta av frysen 1–2 gånger varje år är ofta en bra tumregel.
LÄS ÄVEN: Så ofta bör du rengöra kylskåpet – och så gör du på bästa sätt

Varför blir det frost i frysen?
När du öppnar frysen kommer det in fukt, fukt som fryser till is och så småningom bildar isklumpar. Det går inte helt att undvika is i frysen, men något som är bra att tänka på är att aldrig ställa in varm mat i frysen eftersom ångan kommer att bli till is.
LÄS ÄVEN: Rengör din brända stekpanna och kastrull – 4 husmorsknep!
Frosta av frysen snabbt – så gör du:
1. Töm frysen
Börja med att tömma frysen på matvaror. Är det minusgrader ute? Då kan du ställa ut maten utomhus, förslagsvis i påsar. Om det inte är tillräckligt kallt ute kan du slå in maten i tidningspapper och lägga ner allt i kartonger tillsammans med kylklampar.
2. Stäng av frysen
Stäng av frysen och öppna dörren helt. Lägg även handdukar på golvet, under, bredvid och framför, så att du skyddar mot fuktskador. Du kan även ställa en ugnsplåt med högre kant under som kan samla upp vattnet när det börjar smälta.
3. Frosta av – så snabbar du på processen
Dags att frosta av! Att sitta och vänta på att isen långsamt ska smälta är knappast kul, eftersom det kan ta långt tid. För att snabba på avfrostningen kan du därför koka upp vatten, och ställa in kastruller och skålar med det heta vattnet på hyllorna i frysen. Byt ut vattnet direkt när det börjar svalna. När isen börjar smälta kan du även börja skrapa bort isen, exempelvis med stekspade eller slickepott i plast. Tänk på att ta det försiktigt så att du inte skadar hyllorna.

Tänk på!
Det kan kännas lockande att använda hårfönen, men det bör du undvika av säkerhetsskäl. Risken är att sladden och kontakten kommer i kontakt med vatten.
LÄS ÄVEN: Rengör ugnen: Så blir ugnen skinande ren med enkla husmorsknep
4. Rengör
När all is har smält kan du passa på att göra rent hela frysen, hyllor, väggar och gummilister. Om du tar ut hyllplanen och diskar dem är det bra att låta dem vara kvar i rumstemperatur ett tag så att de inte spricker.
5. Torka
Nästan klart! Nu kan du torka torrt i frysen. När allt är torrt kan du sätta igång frysen igen och när det blivit tillräckligt kallt är det bara att ställa tillbaka alla matvaror.

