Tove ritade huset själv och fyllde det med färg och personlighet: “Det känns häftigt att ha skapat det här”

I vilket rum man än går in hemma hos familjen Sävenhed ser man den, sjön som ligger vacker och stilla mellan trädkronorna. Trots att Örebro ligger vid en av Sveriges största sjöar, Hjälmaren, är sjöutsikten inte något som kan tas för givet. – Det är märkligt egentligen, men sjöutsikt tillhör inte vanligheterna här. Så det […]

I vilket rum man än går in hemma hos familjen Sävenhed ser man den, sjön som ligger vacker och stilla mellan trädkronorna. Trots att Örebro ligger vid en av Sveriges största sjöar, Hjälmaren, är sjöutsikten inte något som kan tas för givet.

– Det är märkligt egentligen, men sjöutsikt tillhör inte vanligheterna här. Så det var verkligen tomten vi föll för från början, säger Tove.  

Den köptes redan 2014 men på grund av flera olika omständigheter tog det tid innan det nya huset kunde börja byggas. Det hela slutade med att Tove själv ritade huset, helt efter familjens egna behov och önskemål. Under byggtiden hann hon och familjen dessutom samla på sig ett helt förråd av prylar och vackra ting. 

– Jag älskar vackra saker och under tiden som vi byggde huset samlade vi på oss en hel del, både arvegods och annat. Under byggtiden hade vi flera förråd med en massa saker. När huset äntligen stod klart var det bara att ställa hit allting och sakta men säkert plocka bort sådant som inte fick plats, säger Tove.

Det ljusa vardagsrummet är målat i den vita nyansen S1002-Y50R. I taket sitter en skena med spotlighter från Ikea och lampan ovanför bordet är arvegods. Tavlorna på väggen är en blandning av arvegods, gåvor och auktionsfynd. Pläd från Hay, Soffa ”Karlstad” från Ikea med överdrag från Bemz, yllemattor från Ikea och vit hylla från Ikea. Den blommiga fåtöljen har Tove fyndat på loppis, puffen i skinn kommer från Tunisien och i förgrunden skymtar en fåtölj av Carl Malmsten. 
Köket är ritat med köksbordet i åtanke. Bordet, som är formgivet av Hans Wegner för Fritz Hansen, fick Tove av sin mormor. Vid bordet står de tillhörande stolarna ”Heart chair”. Taklampa ”LC Shutters” av Louise Campbell för Louis Poulsen, plåtskåp från Ikea, gammalt vitrinsksåp från String och plexihylla från Hay. Konsten på väggen är ärvd förutom bokstaven S som är köpt av en antikhandlare.
Här bor: Tove och Tobbe med barnen Majken, 11 år, och Tintin, 9 år. Jobbar som: Tove är inredare, stylist och visual merchandiser och driver designstudion Milieux. Tobbe arbetar som säljare. Huset: Nybyggt hus (2018) i Örebro. Husets 144 kvm är för­delade på två våningar.
På golvet i hallen ligger rosa klinker med röd fog lagt i fiskbensmönster. Lampkronan är ett secondhandfynd.

Huset passar inredningen

Familjens hus präglas av en färgstark personlighet, där tapet och färg blandas friskt med möbler och inredning som tar för sig och bär på en historia. Tove förklarar att det från början funnits en tydlig tanke om hur huset skulle utformas och var möblerna skulle placeras.  

– Huset är till exempel utformat efter att matbordet skulle få plats. Hela huset är som en organism som har fått sin form efter sakerna och livet som skulle rymmas i det. Jag har även försökt hålla nere kvadratmeterna för kostnadens skull och gjort genuina och bra materialval, säger Tove.

Trots den maximalistiska stilen finns det platser i huset som har fått ett lugnare uttryck. Väggarna som vetter mot sjön har lämnats mer neutrala utan tavlor eller tapet. Efter att ha bott i ett radhus med sparsmakad för­varing var det dessutom viktigt att göra plats för mer av den varan i det nya huset. 

I vardagsrummet hänger en litografi med violer från 1949, tavlan är arvegods från Toves mormor och morfar. Soffan ”Karlstad” från Ikea har ett blått överdrag från Bemz.  
Även köket har utsikt mot sjön. Hela köket är inspirerat av Toves morföräldrars egenritade 60-talshus. Väggarna är klädda i marmor och köksluckorna kommer från Epoq.Den rostfria köksbänken från 70-talet är ett Blocketfynd och till höger syns en laminatbänk med mönster av små dödskallar. Lamporna kommer från franska Jieldé, barpallen från Ikea och mattan från Matt-Elefanten. Kristallkrona och ljusstake är arvegods.
Från vardagsrummet ser man in i matsalen. Det stora furubordet kommer från Toves föräldrahem och rummet ritades med bordets storlek i åtanke. Vid bordet står stolarna ”Louis Ghost”, formgivna av Philippe Starck för Kartell. Dörren på skena kommer från en lokal snickare som även byggde husets trappa. Taklampor från Louis Poulsen som Tove räddade från att hamna på tippen. På bordet står gröna vintageglas ”Fauna” av Oiva Toikka för Arabia. 
Tove är inte rädd för att ta ut svängarna i inredningen. Vardagsrummet är inrett med en blandning av arvegods, gåvor och möbler och detaljer som
fyndats antingen på auktion eller secondhand.
Tove ville att trappan skulle påminna om ett genombitet geléhallon. Den målades i högblank färg i kulören S1580-Y80R. Trappan är byggd av en lokal snickare och dess retroinspirerade räcken är smidda av smeden Sofia på Kowal. Fåglarna på väggen kommer från Kronoborgs slott och golvlampan från Luxus.

– Det första vi gjorde var att bygga ordentligt med förvaring i hallen och planera för att det skulle fungera praktiskt med tvättning och torkning av kläder. Jag ställde mig ofta frågan: Hur lever man egentligen livet? säger Tove. 

En fråga som visade sig leda fram till flera smarta val. På bottenplan finns bara en grovéntre och på över­våningen ligger tvättstugan i direkt anslutning till en balkong i söderläge så att tvätten kan torka snabbt. Tvättstugan ligger även i anslutning till klädkammaren och nära barnens rum, allt för att skapa en enklare och mer effektiv vardag. 

En mysig hörna med plats för pyssel. Bordet kommer från kommunens överskottscentral. Lampan kommer från Fagerhults men har köpts secondhand. Litografi ”Speed of life” och plansch ”Munch by Warhol”. Förvaringslådorna på golvet kommer från Ikea och korgen är arvegods.
 Huset från sjösidan. Familjen ville skapa ett underhållsfritt hus som skulle smälta in i naturen. Fasaden är struken med Organowood och all plåt är av aluzink. Till höger ligger poolen och Toves egen studio – en ombyggd lastcontainer.
I trappan hänger olika tavlor och motiv. Målningen med djur är målad av William Jernberg, en tidigare klasskamrat till Tove från Konstfack. Fotoplansch av Helmut Newton inköpt på Moma i New York, litografi i orange ram från butiken Sandefjord och litografi av Henri Matisse inköpt på auktion.

Alltid älskat färg

Det räcker med att kliva in på det rosa hallgolvet för att förstå att Tove älskar färg och lekfullhet i inredningen. 

– Jag önskade mig ett gult litet plåtbord redan som 14-åring. Jag fick det av mormor och morfar och älskar det fortfarande. När man blir kär i saker så tror jag att de stannar nära hjärtat hela livet. Jag är verkligen helt orädd när det kommer till inredning, det är en lek, säger Tove. 

Master bedroom med utsikt mot sjön. Rummet är tapetserat med ”Battered Wall” från Rebel Walls. Byrå och pigtittare är arvegods.
På övervåningen ligger familjens tv- och musikrum. Soffa från Mio, kuddar från Indiska och soffbord, second­hand. Läderskålen på bordet köpte Tove på Laura Ashley
i Helsingfors för länge sedan. Yllemattan från Jacobssons Möbler är vald för att samspela med naturen utanför. Konsten på väggen är en blandning av arvegods och secondhandfynd.

Inredning må vara en lek men när det gäller utformningen av huset och dess placering blev det trots allt mer tekniskt. Det var viktigt att husets placering skulle bli helt rätt i förhållande till sjön, att ljuset skulle falla fint och att insynen skulle minimeras.

– Vilken soffa man än landar i så ser man sjön, men utan insyn. Jag är nöjd med att vi har kunnat göra så många smarta val. Många säger att det känns som att det är ett gammalt hus och att det har en själ. Jag känner att det är som att vara i en kram. Det känns häftigt att ha skapat det här, säger Tove. 

Scroll to Top