Recept: Saffransgifflar med vanilj och mandelmassa

Baka gyllene saffransgifflar med smak av vanilj och en fyllning av mandelmassa. Lika vackra som goda!

Saffransgifflar

24 stycken 

Ingredienser:

25 g jäst
2 paket saffran à 1/2 g
1/2 dl strösocker
3 dl mjölk
100 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 9 dl vetemjöl
uppvispat ägg till pensling

Fyllning

50 g smör
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75 g mandelmassa, riven

Garnering

florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. 
  2. Värm mjölken med saffranet till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp. 
  3. Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  4. Fyllning: Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa. 
  5. Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en rundel, 35 cm i diameter. Sporra ut 12 snibbar av varje.
  6. Lägg en klick fyllning på den breda delen av snibben. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter
  7. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Garnering: Pudra med florsocker.
Scroll to Top