Därför pussas man under misteln – 8 roliga fakta om julens traditionella växt

Hur bra koll har du på julens lyckobringande växt? Här listar vi 8 roliga fakta om mistel.

Traditionen att pussas under misteln går långt tillbaka i tiden och har dykt upp på olika sätt genom historien. Här listar vi 8 roliga fakta om julens traditionella växt.

8 roliga fakta om mistel:

1. Magiska egenskaper

För ansågs misteln ha magiska egenskaper. Den skulle bland annat kunna skydda mot gifter och ondska i huset men även öka fertiliteten.

2. Engelsk tradition

Under 1800-talet blev misteln ett sätt att kontrollera ungas kyssande. Traditionen innebar då att mannen skulle plocka ett bär varje gång han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret plockats försvann magin och det blev inga fler kyssar. Företeelsen att kyssas under misteln nämns även i en roman av Charles Dickens på 1800-talet.

3. Fruktsamhetssymbol

Faktum är dock att misteln har hängts upp i dörröppningar längre än så. Redan de keltiska druiderna använde misteln i särskilda riter och den ansågs vara en fruktbarhetssymbol som kunde skydda mot ondska. Misteln fick endast skördas av en druid-präst med en skära av guld.

4. Förbjöds

När kristendomen slog igenom förbjöds användningen av misteln eftersom den ansågs vara en hednisk symbol. Trots det syntes misteln i många hem tack vare att den fortfarande påstods kunna öka kvinnors fertilitet. Ur detta uppstod under sen medeltid traditionen att kyssas under misteln i dörröppningen.

5. Landskapsblomma

Mistel är Västmanlands landskapsblomma.

6. Lever på träd

Mistel är en halvparasitisk blomväxt som lever på träds grenar. Oftast växer den på Lind.

7. Fridlyst

I Sverige är misteln en fridlyst växt, vilket innebär att man inte får plocka den eller skada dess värdträd.

8. Ger lycka

Idag anses mistel ge lycka kring jul om man sätter upp den i taket eller i en dörröppning.

Scroll to Top