9 roliga och oväntade saker du inte visste om pelargoner

Pelargon är en av våra främsta favoritväxter och idag finns över 1 000 olika pelargonsorter. Men hur bra koll har du på den vackra växten? Här listar vi 9 roliga fakta om pelargoner.

Hur bra koll har du på vår favoritväxt? Här listar vi 9 roliga fakta du kanske inte kände till.


LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dina pelargoner – 4 viktiga tips


9 roliga fakta om pelargoner:

1. Krukväxt sedan 1600-talet

Den allra första pelargonen tror man kom till Europa i början av 1600-talet eller i slutet av 1500-talet. När växten kom till Sverige vet man inte men pelargonen omnämndes redan i slutet av 1600-talet, då i “Blomboken” av Olof Rudbeck.

2. Namnets betydelse

Namnet Pelargon kommer från grekiskans Pelargos vilket betyder “stork”. Namnet syftar till pelargonens frökapsel påminner om storkens näbb tack vare sitt långa och spetsiga utseende.

3. En överklassblomma

Fram till mitten av 1800-talet hade pelargonen hög status hos överklassen, i synnerhet hos männen. Pelargonen odlades då på herrgårdar, slott och orangerier.

Foto Blomsterfrämjandet

4. Växer vilt i Afrika

Urpsrungligen kommer pelargonen från Afrika, där den växer som stora buskar på savannen. Till Europa kom den via handelsfartygen som åkte mellan Europa och Indien. Plantor och fröer samlades in i Kapprovinsen i Sydafrika.

5. 10 miljoner

I dag producerar våra svenska trädgårdsmästare omkring 10 miljoner pelargoner.

6. Många samlare

En pelargonist är en person som samlar på pelargoner. I Sverige finns det många pelargonistföreningar som främjar kunskapen och intresset för pelargoner.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med dina pelargoner – 7 viktiga tips


7. Historien bakom Dr Westerlund

Enlig sägnen så var det doktor Ernst Westerlund (1839–1924) i Enköping som gjorde Dr Westerlund populär. Han använde sig av ovanliga metoder för att patienterna skulle tillfriskna. Han rekommenderade bland annat att ha en rosengeranium i sjukrummen, för att luften skulle renas och göra den friskare.

8. Pelargoner i matlagning

Pelargoner kan användas som smaksättning eller dekoration i matlagning. De smakar inte så mycket men doftpelargoner kan till exempel användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter. Pelargon passar dessutom fint som tårtdekoration. Sorter som brukar rekommenderas att använda i matlagning är “Sweet Mimosa” och “Attar of Roses”.

Foto Blomsterfrämjandet

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om doftpelargoner – favoritsorter och viktiga skötselråd


9. Fem kronblad

Vilda pelargoner har nästan uteslutande fem kronblad. De två över skiljer sig från de tre nedre i storlek och form, ibland även i färg. Hos odlade, förädlade varianter är skillnaden inte lika stor men brukar gå att ana.

Källa: nordiskatradgardar.se, wexthuset.se, blomsterframjandet.se, odla.nu

Scroll to Top