Vitlök kan planteras utomhus ända tills tjälen kommer. Planterar du den på hösten kan du njuta av de tidigare, spirande skotten i vår.
I köksträdgården är vitlöken en skatt som är lättodlad och kravlös. Vitlök planteras på hösten, när man inte har så många andra sysslor i trädgården, och spirar tidigt på våren när jorden fortfarande är kall. Själva vitlöken är under jorden och den gröna blasten ger en mild smak och är god att strössla över försommarens middagsrätter.
Bra matjord, kogödsel och gräsklipp på toppen för att hålla fukten är det enkla receptet för att lyckas med vitlök. Klyftorna sätts i jorden med den spetsiga änden uppåt innan frosten. När slutet av juli närmar sig börjar lökarna svälla och det är dags att skörda de första. De fortsätter att växa och når full storlek på sensommaren eller tidig höst.

LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dina utomhusväxter – 7 viktiga tips

Använd några av vitlökarna färska och torka resten, för användning resten av säsongen. Låt den vissnade blasten sitta kvar så att du kan göra fina vitlöksflätor. Om vitlöken inte skördas kommer det att bli för trångt i jorden och löken hindras från att utvecklas. För att undvika sjukdomar bör vitlök inte odlas mer än fem år i rad på samma plats. Det kan även förekomma vitlöksrost, men det kan ofta förebyggas genom att man får upp fosforhalten i jorden, till exempel med blad från vänderot.
Det går att plantera vitlök på våren också, men då går man miste om de goda späda vårskotten. Själva löken kommer då inte heller att hinna utvecklas, utan behöver en vinter till för att mogna.
LÄS ÄVEN: 10 saker att göra i trädgården på hösten

LÄS ÄVEN: Plantera på hösten för en blomstrande vårträdgård – 3 viktiga planteringstips
Några beprövade vitlökssorter
Soft-neck: Får en krans av stora klyftor ytterst och mindre klyftor innanför. Stjälken är mjuk och lätt att fläta.
Hard-neck: Får stora klyftor som ligger i en krans runt en hård stängel. På toppen av denna stängel kommer mindre topplökar. Om du planterar topplökarna kommer de att bli stora lökar på två år.
’Alexandra’: Hard-neck som har odlats i Norden i över 100 år. Mycket härdig, perfekt för nordiskt klimat. Blir upp till två meter hög och får smålökar på toppen, inte blommor. Lökarna har mycket god smak. Smålökarna kan petas ner i en blomkruka och plockas fram mitt i vintern. Efter några dagar får man då färskt vitlöksgräs. Gräset kan klippas ner flera gånger. Efter 2–3 år har smålökarna blivit stora lökar.
’Estnisk röd’: Hard-neck som får stora klyftor med god smak.
’Vallelado’: Soft-neck, som passar i fuktigt klimat. Kommer