Svamp, äpple, pumpa och kål. Frossa i höstens goda råvaror och laga smakrik pasta, färgstark sallad och kyckling med krispigt kryddtäcke.
Tagliatelle med svamp, salsiccia och grönkål
4 port
Ingredienser:

100 g grönkål
500 g rensad blandad svamp, t ex karljohan och kantareller eller skogschampinjoner
1 gul lök
400 g salsicciakorv
olivolja till stekning
500 g färsk tagliatelle eller pappardelle
2 msk balsamvinäger
70 g riven pecorino eller parmesan
2 msk smör
havssalt och nymalen peppar
färsk salvia (kan ersättas med persilja eller rosmarin)
Gör så här:
1. Ta bort stjälkarna från grönkålen och skär den i mindre bitar. Skär svampen i fjärdedelar. Halvera löken och skiva den på längden.
2. Ta bort skinnet från korvarna och skär eller bryt dem i mindre bitar. Hetta upp en panna med olja och stek grönkålen tills den börjar få bruna fläckar. Ställ kålen åt sidan en stund. Lägg svampen
i pannan och fräs den gyllene, tillsätt löken och låt den fräsa tills den blir mjuk. Ställ åt sidan en stund.
3. Lägg korvarna i en rengjord panna och stek dem tills de får en knaprig skorpa. Tillsätt grönkål och svamp. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Spara ca 1 dl av det kokande vattnet.
4. Tillsätt pasta, kokande vatten, balsamvinäger, pecorino och smör i svampblandningen och rör om ordentligt så att såsen tjocknar något. Smaka av med salt och nymalen peppar, och strö över lite färsk salvia innan servering.

LÄS ÄVEN: Baka med björnbär, blåbär och plommon – 4 recept du inte får missa
Varm pumpasallad med valnötter och yoghurtdressing
4 port
Ingredienser:
ca 1 1/2 kg hokkaidopumpa
2 gula lökar
3 msk olivolja
80 g valnötter
300 g farro (eller bulgur, pärlcouscous eller liknande)
125 g babyspenat
125 g rucola
Yoghurtdressing
250 g yoghurt
1 msk sumak
1 tsk spiskummin
1–2 vitlöksklyftor, rivna
saft och skal från 1/2–1 citron
havssalt och nymalen peppar
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta pumpan noga och skär av topp och botten. Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna.
2. Skär pumpan i strimlor, ca 2 cm. Halvera lökarna och skär varje halva i fyra klyftor. Fördela pumpan och löken i en ugnsfast form, blanda med olivolja och strö över havssalt.
3. Baka i ca 30 minuter, tills pumpan är mjuk och har några mörka fläckar. Rosta valnötterna i en torr panna och låt svalna. Hacka dem grovt.
4. Koka farron enligt anvisningarna på förpackningen och häll av vattnet. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av.
5. Blanda pumpa och lök tillsammans med rucola, babyspenat och farro och strö över valnötter. Servera med dressingen.

Kycklingschnitzel med äpple- och fänkålssallad
4 port
Ingredienser:
60 g mandel
1 näve slätbladig persilja
2 tsk fänkålsfrön
40 g sesamfrön
30 g riven parmesan
1 tsk havssalt och nymalen peppar
4 kycklingbröstfiléer
olivolja
Fänkålssallad
1 dl grädde
2 teskedar socker
saften från 1 citron
salt och peppar
200 g fänkål
500 g vitkål
1 äpple
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Finhacka mandeln. Hacka persiljan. Stöt fänkålsfröna lätt och blanda dem med mandel, sesamfrön, parmesan, persilja, salt och peppar.
2. Vänd kycklingfiléerna i blandningen. Lägg filéerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Stek i ca 20 minuter, tills kycklingen är genomstekt och gyllene.
3. Rör ihop grädde med socker och citronsaft och låt det tjockna. Smaka av med salt och peppar. Finhacka fänkål och vitkål, om så önskas på mandolinjärn. Skär äpplet i tunna skivor.
4. Blanda fänkål, kål och äpple tillsammans med dressingen eller servera vid sidan om. Strö ev på lite extra persilja eller dill, och servera salladen med schnitzlarna.

LÄS ÄVEN: Enkla vardagsmaten du inte vill missa – 5 goda recept
Spicy tofu
4 port
Ingredienser:
600 g fast tofu
1 dl soja
1 dl mirin
1/2 dl vatten
1–2 tsk chiliflakes
1 msk sesamolja
2 salladslökar
olja till stekning
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
600 g pak-choi eller broccoli
kokt ris
40 g rostade sesamfrön
Gör så här:
1. Lägg tofun mellan två hushållspappersbitar, eller vik en kökshandduk om den, och lägg något tungt ovanpå för att det mesta av vattnet ska sugas upp. Låt stå i ca 10 minuter. Rör ihop soja, mirin, vatten, chili och sesamolja i en liten skål under tiden.
2. Skär salladslöken i bitar, den vita delen finare än den gröna. Ta bort pappersbitarna och skär tofun i 8–12 bitar. Hetta upp lite olja i en panna och stek tofun gyllene på båda sidor, ta sedan upp den. Tillsätt lite mer olja i pannan och fräs det vita från salladslöken tillsammans med vitlök och ingefära i någon minut.
3. Lägg tillbaka tofun i pannan, häll över såsen och låt puttra tills såsen börjar minska. Vänd på tofun och häll över såsen med en sked. Ta kastrullen från värmen när såsen har reducerats till ca hälften. Hetta upp ytterligare en panna med lite olja. Halvera pak-choien och stek i några minuter tills den är mjuk och fått lite färg. Servera tofun med kokt ris och pak-choi, strö över rostade sesamfrön och den gröna delen av salladslöken.
