När frosten börjar närmar sig är det dags för dina utomhusväxter att vintervila. Här är 7 viktiga saker att tänka på om du vill behålla växterna även nästa säsong.
När nätterna blir kyligare och frosten är i antågande är det hög tid att börja skydda och ta in dina utomhusväxter – i alla fall om du vll ha kvar dem nästa år. Förbered dina växter genom att ta bort näringen, då klarar de sig nämligen bättre.
LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter

Så övervintrar du fleråriga växter – 7 tips
- De flesta växter behöver stå i ett ljust rum – eller installera växtbelysning. Det är även viktigt att rummet är svalt, mellan 5 och 10 grader. Har du inget sådant rum brukar det även fungera fint med en inglasad balkong eller annat uterum dit frosten inte når.
- Om du behöver använda växtbelysning kan du ställa alla krukor tätt tillsamman. Häng ett eller flera lysrör eller lågenergilampor över som ska vara tända på dagen och släckta på natten.
- Vissa växter går att övervintra i ett mörkare rum – till exempel kryddväxter som rosmarin och timjan och klematis, dvärgsyren och ormhassel.
- När växterna har vintervila gäller det att vattna försiktigt och sparsamt. Vattna inte om jorden redan känns fuktig och addera ingen näring.
- Det är helt naturligt om en del blad börjar falla av dina växter – tänk bara på att rensa bort dem så snart som möjligt så att bladen inte lockar till sig ohyra.
- Du kan även ta sticklingar av dina fleråriga växter och övervintra dem i mindre krukor om du har ont om plats.
- På våren beskär du växterna – då kommer nya skott och blad.
LÄS ÄVEN: Här är växterna du kan plantera på hösten – och 5 växter som klarar vintern
Ettåriga växter
Anledningen till att ettåringar inte klarar vintern är för att de inte tål kyla. Testa att lyfta in växterna i ett svalt rum – du kan ha tur! Här är några växter som ibland kan övervintra inomhus:
- Flitiga Lisa
- Heliotrop
- Småblommig petunia
- Hängpetunia
- Femtunga
- Törnrosas kjortel
Källa Plantagen