Lyxig och enkel sommarlunch – 5 recept

Asiatisk sallad med chilhet dressing, matig omelett med pancetta och kryddiga grillspett med hummus och varmt bröd. Lika god som lättlagad sommarmat som är perfekt för lata semesterdagar.

Enkel och god sommarmat – 5 recept:

Asiatiska kycklingbollar med nudelsallad

4 port

Ingredienser:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 knippe koriander 
1 chilipeppar
10 g färsk ingefära 
500 g kycklingfärs 
1 ägg
4 msk ströbröd
1 tsk socker
2 1/2 msk fisksås
olja till stekning

Sallad

300 g risnudlar
100 g cashewnötter eller osaltade jordnötter
2–3 morötter
2 hjärtsalladshuvuden
1/2 gurka
färsk koriander, mynta och söt basilika

Dressing

1 1/2 dl vatten 
1/2 dl socker
1/2 dl fisksås 
1/2 dl limesaft
1 vitlöksklyfta 
1 chilipeppar 

Gör så här:

1. Börja med dressingen. Låt vatten och socker koka upp tills sockret har smält. Häll lagen i en skål och tillsätt fisksås och limesaft. Skala och hacka vitlöken, finhacka chilin och blanda ner i dressingen. 

2. Sallad: Koka risnudlarna mjuka. Skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Rosta nötterna i en torr panna och hacka dem grovt. Skala morötterna och skär dem i julienner (tunna stavar) eller riv dem. Skiva och skölj salladen och tärna gurkan. Plocka örterna. 

3. Kycklingbiffar: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hacka koriander och chili, ta bort kärnorna om du vill ha mindre hetta. Skala ingefäran och hacka den fint. Lägg allt i en skål tillsammans med kycklingfärs, ägg, ströbröd, socker och fisksås. Rör smeten slät, forma till små runda bullar och stek dem i olja i en panna tills de är gyllene och genomstekta.

4. Lägg nudlar, grönsaker och kycklingbollar i skålar och garnera med nötter och örter. Servera dressing vid sidan av.


LÄS ÄVEN: 8 magiska recept för en perfekt picknick


Sommaromelett med pancetta

4 port

Ingredienser:

1 zucchini
100 g pancetta i tärningar
8 ägg
1 dl mjölk
75 g parmesan, riven
150 g körsbärstomater
5–6 rädisor
färska örter till dekoration, t ex körvel, persilja eller gräslök 
salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Riv zucchinin. Stek pancettan knaprig i torr panna. Vispa ihop äggen med mjölk, salt och peppar. Tillsätt zucchini, parmesan och pancetta. Häll äggsmeten i en smord ugnssäker form och baka omeletten i ca 30 min, tills den är fast i mitten. Halvera körsbärstomaterna och skär rädisorna i skivor. Lägg båda delarna på den färdiga omeletten och toppa med färska örter. 

Sallad med varmrökt lax och färskpotatis

4 port

Ingredienser:

400 g färskpotatis
1/2 gurka
100 g ärter
2 avokador
4 bitar varmrökt lax 
2 nävar salladsblad 
dill till garnering

Dressing

1 dl olivolja 
saften av 1 citron 
1 tsk honung 
salt och peppar

Gör så här:

1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Skär större potatis i mindre bitar. Halvera gurkan på längden, skrapa ur fröna med en liten sked och skiva gurkan. Koka ärterna en minut, häll av vattnet och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av. Skär avokadon i stora tärningar. Bryt laxen i mindre bitar med två gafflar.

2. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och smaka av. Lägg upp allt på en tallrik tillsammans med salladsbladen, ringla dressingen över och garnera med dill.


LÄS ÄVEN: 6 somriga (och supergoda) recept med bär


Kryddiga grillspett med hummus

4 port

Ingredienser:

3 vitlöksklyftor
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk paprika
1/2 tsk chilipulver
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
2 msk olivolja + lite att ringla över salladen
4 biffar
10–12 grillspett, blötlagda om trä
1 rödlök
1 liten salladslök (gärna 1/2 röd och 1/2 vit)
2 morötter
1 näve slätbladig persilja
1 citron
pita- eller libabröd till servering
300 g färdig hummus

Gör så här:

1. Krossa vitlöken i en mortel eller pressa den. Blanda den med de torra kryddorna och olivoljan. Skär köttet i långa strimlor och vänd ner det i marinaden. Låt dra
i minst 15 minuter eller kyl över natten. Trä köttet på spett och grilla dem i ca 5 minuter runt om. 

2. Skala rödlöken, halvera den och finhacka den. Finhacka salladslöken. Skala morötterna och riv dem, eller gör långa strimlor. Grovhacka persiljan och skär citronen i klyftor. Lägg i en skål och ringla lite olivolja och citronsaft över. Värm bröden i ugnen eller på grillen, och servera till spetten med sallad och hummus.

Grillad paprikapasta med chorizo

4 port

Ingredienser:

400 g pasta, t ex rigatoni 
200 g färsk chorizokorv
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g grillad inlagd paprika (finns färdig på burk) 
100 g färskost
färsk oregano 
salt och peppar

Gör så här:

1. Koka pastan i lättsaltat vatten tills den är al dente. Spara lite av kokvattnet och häll av resten. Dra skinnet från chorizon och skär den i skivor. Rosta chorizon i torr panna tills den börjar släppa fett och tar färg. Ta från värmen och plocka upp korvköttet.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Häll av vätskan från de grillade paprikorna. Fräs först lök och vitlök i pannan i fettet från chorizon tills löken är genomskinlig. Tillsätt den grillade paprikan och färskosten och låt det smälta ihop, rör till en slät sås.

3. Blanda med pastan (spar lite kokvatten) och chorizobitarna. Tillsätt lite oreganoblad, och justera om det behövs konsistensen med lite av pastavatten. Smaka av med salt och peppar och garnera ev med mer oregano.


LÄS ÄVEN: Läckra pastarecept – för vardag och fest


Scroll to Top