Enkelt, ljust och praktiskt. Annas sommarhus är inredda med låg budget men maximal känsla. Här njuter hon och familjen lugna dagar året om, med naturen inpå knuten
Två små stugor på en stor tomt. Bergsknallar, grönskande stigar och glittrande vatten. Lugnt och tillbakalutat, men bara en timmes bilresa hemifrån. Det var mycket som tilltalade Anna Wagner Norseng och hennes familj när de kom över sitt sommarställe på Mågerø på Tjøme för några år sedan. Men det var inte bara läget som lockade. De förra ägarna hade bott här hela livet och allt var i behov av renovering. Perfekt för Anna.
– Jag älskar projekt och måste alltid ha något att hålla på med. Dessutom passar det oss perfekt att det är två hus. Jag hoppas att barn och så småningom barnbarn kommer att nyttja det och att vi kan vara här samtidigt – tillsammans, men också lite för oss själva. Alla kan ju behöva lite utrymme ibland, säger Anna.

LÄS ÄVEN: 7 tips för att återskapa färg och tapet i ditt gamla sommarhus




På Mågerø lever man i ett med naturen och ön Tjøme kan skryta med rekordmånga soldagar per år. Platsen attraherar konstnärer, naturälskare och båtfolk hela sommarsäsongen. Även det norska kungaparet åker hit för att njuta av sommaren. Anna har inrett sina båda sommarhus med lugn och harmoni som ledord.
– Här ska man sänka axlarna. Jag ville ha det ljust och praktiskt och inte inreda med dyra saker som man är rädd för att använda. Här ska alla känna sig välkomna, säger hon.
Asiatisk inredning
I Norge är Annas företag Anouska välkänt bland inredningsintresserade. Kollektionen består av en blandning av handplockade föremål från resor i Asien och saker som Anna har designat själv.
– Anouska står för hantverk, unika och färgstarka produkter producerade på etiskt sätt. Jag jobbar alltid direkt med producenterna och slipper dyra mellanhänder. Det är inte många kvinnor som reser omkring ensamma i Asien, men för mig har det gett frihet och en möjlighet att fokusera på design och produktion, säger Anna, som känner sig tacksam över att få arbeta med det roligaste hon vet.
LÄS ÄVEN: Så skapar du en hållbar lantlig inredning i sommarhuset




Utöver kollektionen med nytillverkade saker handlar Anna med vintagemöbler och textiliter, bland annat från Indien.
– Återbruk och att ge nytt liv till gamla möbler och föremål är kul, tycker Anna, som älskar sina saker och sällan byter ut någonting i sitt hem.
Japansk inredningsfilosofi
Hon vill hellre ha det själfullt än dyrt och exklusivt och sätter värde på den japanska inredningsfilosofin wabi-sabi. Ett själfullt hem som det är skönt att vara i handlar inte nödvändigtvis om trender och exklusiv design, menar Anna:
– Mitt bästa tips är att följa sitt hjärta.
Det är glest mellan de exklusiva designmöblerna i stugorna. Bara en soffa och madrasserna är nyinköpta.
– Husen är inredda med låg budget. Inredningen kommer från Anouska eller är köpt begagnad.
Vad det är som gör att Anna faller för ett föremål är inte alltid lätt att säga.
– Ofta handlar det om tillfälligheter. Saker som andra inte alls uppskattar kan jag tycka är vackra.


Inreder enkelt
Hon inreder alltid först i huvudet och sedan när det är dags att flytta in vet hon från början var allt ska stå. Och det är en metod som fungerar riktigt bra. Även om Anna är maximalist i hjärtat har hon försökt hålla igen och satsa bara på det mest nödvändiga här i sommarhuset. Det är inrett för det enkla, goda, livet och det ska kännas enkelt att komma hit direkt efter jobbet en fredagskväll.
– Det är så skönt att komma fram, ta ett dopp och sätta sig på bryggan med ett glas vin före middagen.
Trots att husen är oisolerade används de hela året.
– Det är så härligt här på vintern, när allt är helt stilla. Och fantastiskt på hösten, när jag kan plocka svamp och bär. Det ger mig ro att vara ett med naturen.



LÄS ÄVEN: Så lagar och renoverar du dina fönster – från färgborttagning till omkittning
Inspireras av Wabi-sabi
Det japanska uttrycket wabi-sabi kan översättas med att finna skönhet i det icke perfekta. ”Wabi” refererar till att leva med ödmjukhet och enkelhet, i ett med naturen. ”Sabi” handlar om att acceptera livet så som det är, i all sin sårbarhet. I inredningssammanhang används uttrycket wabi-sabi om hem som har en enkelhet som känns genuin och som inretts med föremål som får åldras och vara ofullkomliga.