Glöm inte det söta slutet på festen! Banankaka med kolakräm, mandelmuffins med frosting och chokladmousse i glas blir plockvänliga små godsaker till lyxfika eller sommarbuffé.
3 goda desserter till festbuffén:
Petits fours med mandelmassa och hallonkräm
15 stycken
Ingredienser:

75 g smör, rumsvarmt
75 g socker
60 g mandelmassa, grovriven
1 ägg
½ tvättad oskalad apelsin
50 g mandelmjöl
1 nypa salt
Hallonkräm
150 g hallon, färska eller frysta och tinade
3 gelatinblad
100 g vit choklad
4 dl vispgrädde
Garnering
chokladpynt, t ex dragerade syltade apelsinskal
1 msk frystorkade hallon
Gör så här:
1. Börja med hallonkrämen: Mixa hallonen med en stavmixer och tryck dem genom en sil för att få bort kärnorna. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Hacka chokladen fint.
2. Värm grädden och hallonpurén till kokpunkten i en kastrull. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå i 1 minut. Rör om tills chokladen smält och krämen är slät. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner det i den varma grädden. Täck skålen med plast och ställ i kylen.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en minimuffinsform (gärna silikon) med 15 hål med lite olja. Vispa smör, socker och grovriven mandelmassa med elvisp. Tillsätt ägget och vispa igen. Riv apelsinskalet fint och pressa ur saften. Tillsätt apelsinskalet, 1 msk apelsinsaft, mandelmjöl och salt och blanda ihop smeten. Klicka ut den i muffinsformarna och grädda i 12–14 minuter tills kakorna är gyllene. Låt svalna lite i formen, lossa dem och låt svalna helt.
4. Vispa hallonkrämen fluffig med elvisp. Häll den i en spritspåse och spruta en fin topp på varje kaka. Dekorera med till exempel kanderat apelsinskal (eller annat chokladpynt) och några frystorkade hallon.

LÄS ÄVEN: 6 somriga (och supergoda) recept med bär
Chokladmousse med havtorn och maräng
6–8 små glas
Ingredienser:
Chokladmousse
150 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
Havtornsgéle
1 1/2 gelatinblad
150 g havtorn (frysta)
75 g socker
1/4 tesked vaniljpulver
Maräng
2 äggvitor
100 g socker
Garnering
röda oxalisblad om så önskas
Gör så här:
1. Börja med moussen: Hacka chokladen fint och smält den i en skål över vattenbad. Värm 1 dl vispgrädde till kokpunkten i en kastrull. Ta grädden från värmen och häll den över chokladen. Rör tills blandningen går ihop och blir glansig. Smaka av med salt och låt svalna i några minuter. Vispa resterande vispgrädde fluffig och vänd försiktigt ner den i chokladblandningen, lite i taget. Dela upp moussen i 6–8 små dessertglas och ställ i kylen i minst 2 timmar.
2. Blötlägg gelatinet till havtornsgelén i en skål med kallt vatten. Lägg havtornsbär, socker och vaniljpulver i en kastrull och koka ihop på medelvärme i ca 5 minuter. Mixa med stavmixer och tryck sedan purén genom en sil för att få bort frön och skal. Krama vattnet ur gelatinet och lös upp det i den varma havtornspurén. Låt den svalna något och bred sedan ut den ovanpå chokladmoussen i glasen. Kyl burkarna igen i minst 2 timmar.
3. Vispa äggvitan hård med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills massan är fast och glansig. Vid servering, spritsa ut maräng i en fin topp på varje dessert. Bränn försiktigt av marängen med en brännare tills den är gyllene. Dekorera ev med röd oxalis.

Små banankakor med kolakräm
18 stycken
Ingredienser:
Banankakor
100 g mjukt smör
150 g socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 mogna bananer
125 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tesked salt
50 g mörk choklad
50 g valnötskärnor
Kolakräm
2 dl vispgrädde
100 g karamelliserad mjölk (dulce de leche)<
1 nypa salt
Garnering
torkade bananchips
kakaonibs
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en liten fyrkantig bakform (20 x 20 cm) Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget, vispa efter varje ägg. Mosa bananerna med en gaffel och rör ner dem i smeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och sikta ner det i smeten. Hacka chokladen fint och vänd ner den i smeten tillsammans med valnötterna. Bred ut smeten i formen och grädda kakan i 30 minuter, tills den är lätt gyllene. Kyl kakan helt.
2. Kolakräm: Häll grädden och dulce de lechen i en skål och vispa fluffigt med elvisp. Smaka av med lite salt. Putsa kanterna på den kalla banankakan och skär den i 18 små bitar. Lägg kolakrämen i en spritspåse med stjärnmunstycke och spritsa ut små fina toppar på kakbitarna. Garnera med torkade bananchips och kakaonibs.

LÄS ÄVEN: Baka med choklad – 5 lyxiga recept