Svenska Marie Karlsson är kreativ chef för Cole & Son: “Tapeterna sitter på väggarna i Buckingham Palace”

Marie Karlsson är vd och kreativ chef för det anrika tapet- och textil­företaget Cole & Son i London. Hon brinner för hantverk, kvalitet och vackra mönster.

Svenska Marie Karlsson har varit kreativ chef och vd för det anrika brittiska tapet- och textilföretaget Cole & Son sedan 2018 och har precis blivit utsedd till en av de mäktigaste personerna inom brittisk lyxindustri av Walpole, branschorganisationen för brittiska lyxvarumärken. Hon sprudlar och sprakar av energi och entusiasm när vi samtalar över Teams, och för en stund förflyttas jag mentalt till hennes ljusa kontor högst upp i företagets hus i Chelsea, där väggarna är klädda med en ljuvlig tapet med syrenmönster och designteamet sitter i rummet intill och handmålar original till nya tapeter.

Under hennes ledning har Cole & Son renodlat vad varumärket står för med fantasifulla och genom­­arbetade mönster av hög kvalitet, samtidigt som man fördjupat och utvecklat samarbeten med andra företag, som Fornasetti, Ardmore och senast Stella McCartney. 


LÄS ÄVEN: 7 fina saker att göra med tapetrester


Marie Karlsson är vd och kreativ chef på Cole & Son.
”Cascade” ur kollektionen ”The Gardens”.

Historien om Cole & Son går tillbaka till 1875 när John Perry startade verksamheten som då låg i norra London. Vid den tiden fanns närmare 200 mindre företag som ägnade sig åt blocktryck i London och Perry köpte upp fina tryckblock skurna i päronträ till verksamheten. Många av dem finns kvar i företagets källare än i dag och vissa har daterats till 1700-talet – en verklig skatt att bygga ett företag på.

Huvudkontor i Chelsea

Nu sitter Cole & Son i ett vackert 1800-talshus i Chelsea och planen är att skapa en butik där man kan uppleva hela företagets värld i bottenvåningen.

– Vi vill ha en plats där vi kan visa tapeter i olika rum och hur man kan leka med tapeter i rummet. När vi sökte efter nya lokaler letade jag efter väggar och det här är ett gammalt konstgalleri där vi verkligen kommer att kunna gå loss! Jag vill att man ska kunna komma hit och känna: ”Wow!” Jag vill att det ska vara en destination för magiska tapeter. Vi har valt att vara i Chelsea eftersom det är ett område som är välkänt inom konst och inredning.

Marie berättar att man också planerar att samla de antika tryckblocken i ett speciellt rum, som man kommer att kunna boka besök i, som en designhistorisk skattkammare.

”Reverie” är en panoramatapet som är hela 5,6 x 4 meter och ingår i kollektionen ”The Gardens”.

Används de gamla tryckblocken fortfarande?

– Ja, när vi trycker tapeter till kulturminnesmärkta byggnader händer det. Det är väldigt kostsamt att trycka med dem – det står högst upp på listan av ultralyx.

Även de tapeter som inte trycks med flerhundraåriga träblock tillverkas hantverksmässigt och för Marie Karlsson har det varit viktigt att tydligt välja kvalitet framför kvantitet. De allra mest prestigefulla inredningsuppdragen är omgärdade med en särskild mystik och kundernas hemligheter läcker inte ut.

– Det är fantastiskt att jobba med de projekten. Många gånger måste designteamet måla om något och då handmålas det.

Handmålade förlagor

Allt designarbete, utom när det handlar om samarbeten, görs i studion högst upp i byggnaden i Chelsea av ett team på tre personer och några enstaka frilansare som kommer in vid behov. Också de tapeter som massproduceras har helt handmålade förlagor och de anställda ägnar hälften av sin tid åt att måla.

– När vi gjorde kollektionen ”The Gardens” var det några av motiven som handmålades i samma skala som den färdiga tapeten. Vi ville att man skulle kunna se penseldragen – det kanske är lite ”above and beyond”, men vi älskar det!

Tapeten ”Woods” från 1959 är en av företagets klassiker.

Du är både vd och kreativ chef – hur delaktig hinner du vara i den kreativa processen?

– Jag drivs av min passion för varumärket och är delaktig i hela designprocessen. Den kreativa inriktningen kommer från mig och sedan utvecklar teamet mönstren som i förlängningen skapar kollektionen. Tillsammans jobbar vi med att göra den bästa selektionen men det slutliga urvalet görs sedan av mig. Men det handlar också om att skapa en miljö där idéer kan uppstå och då är det viktigt att inte någon styr allt. Cole & Son står för en lite ”quirky” magi – jag vill att det ska vara perfekt och icke perfekt på samma gång.

– Ytterst är det jag som bestämmer vilka samarbeten vi skall ha. Förra året samarbetade vi med Stella McCartney och gjorde mönstret ”Fungi Forest”. För oss var det ett stort steg i hur vi kan arbeta mer hållbart. Det var ett jättekul samarbete där vi på kort tid tog många beslut – bland annat är tapeterna i den kollektionen gjorda med 69 procent förnyelsebara fibrer.För samarbetet med
Stella Mc­Cartney fick Marie Karlsson ta emot EDIDA (ELLE Deco International Design Awards), under designveckan  i Milano i april – ett tydligt kvitto på att arbetet med kvalitet gett effekt. Marie betonar att Cole & Son vill vara en inspiratör i branschen och att man är mer intresserad av att sätta trender än att följa dem. Valet att satsa på en exklusiv inriktning är medvetet
och ligger i tiden.

– Vi står för trygghet och kvalitet. Jag tror att när man gör de viktiga inköpen till hemmet är man beredd att lägga lite extra. Jag är stolt över mitt team och att vi vågade välja
att vara mer selektiva.


LÄS ÄVEN: Rogivande kulörer och charmig tapet i 30-talsvillan


”Sweet Pea” är ett klassiskt mönster som fått en ny färgskala.
”Nuvole” ingår i samarbetet med Fornastti.

Tapeter i Buckingham Palace

Tapeter från Cole & Son sitter på väggarna i anrika byggnader som Buckingham Palace, Houses of Parliament och Vita huset, men också på platser som klubben Annabel’s i London. Samtidigt är de flesta tapeterna en uppnåelig lyx och många av de ikoniska mönstren från 1950- och 1960-talen, som ”Woods” och ”Palm Leaves” är klassiker som finns i många hem. En fondvägg, en hall eller en gästtoalett kan vara det perfekta rummet för att leka lite med mönster och uttryck. Men Marie tycker inte att man ska vara rädd för att tapetsera alla fyra väggar plus taket med mönstrade tapeter.

– Man kan identifiera sig med ett mönster – det lyfter dig som person att komma in i ett rum med ett mönster du älskar!

Själv minns hon barndomens tapet, en färgglad rosenmönstrad tapet som hon hade i sitt rum. Den väckte hennes fantasi och nyfiken­het, hon räknade blommornas blad och drömde sig bort.

– Det mönstret har präglat hela mitt liv!

”Fungi Forest” ur det nya samarbetet med Stella McCartney.

LÄS ÄVEN: Karin möter: Anna Andén på Ulricehamns tapetfabrik


Så det är ingen tillfällighet att väggarna inne på Maries kontor är täckta av syrentapeten ”Lilac” och när hon någon gång antytt en tanke om att tapetsera om där inne har medarbetarna protesterat: ”Tapeten är ju Marie”

– Jag kanske blir ett bättre jag av blommor. Man kan gå i joggingkläder och ändå känna sig påklädd om man har en fin tapet. Jag känner mig dressad, mejkad och klar här
i mitt rum med syrentapeten!

Scroll to Top