Lummig och lättskött trädgård – kika in och ta del av familjens bästa tips

Harmoniskt och vilsamt, med sköna kontraster som piggar upp. Det är Paulina och Håkan Dahls filosofi när de skapar i sin bohuslänska trädgård. Kika in och ta del av deras bästa tips för en fin och lättskött trädgård.

En bris jagar molnen på flykt, och nattens regn torkar upp under solen. Den maffiga honungsrosen släpper ifrån sig sin sötma när man passerar den, och stockrosorna vajar svagt i vinden. Utifrån villagatan vid entrén kan man inte ana att Paulina och Håkan Dahls trädgård är så pass stor som den är – den största delen gömmer sig bakom huset och ramas in av byggnader och plank som tillkommit under åren. Det här är en alldeles egen, magisk värld av lummig grönska och svarta trädetaljer, sol och skugga, flera trädgårdsrum och åtskilliga sittplatser. Alltsammans knyts ihop av ett växttema i gröna, vita och rosa nyanser. Här finns så otroligt mycket som väcker nyfikenhet, mängder av strukturer, former och detaljer. 

– Jag gillar att jobba med kontraster, men det ska samtidigt finnas ett slags harmoni, säger Paulina som är uppvuxen i en familj med stort trädgårdsintresse.


LÄS ÄVEN: 8 tips för ett romantiskt och grönskande uterum


Växthuset och köksträdgården ligger inbäddade bakom klätterstöd med humle, kaprifol och honungsrosen ’Lykkefund’ och en buxbomshäck som ramar in. I framkant en gammal betongring som odlingsbädd med dahlior.
En trist passage utmed kortsidan av huset livades upp med ett hemsnickrat bord för stilleben. Den rostiga plåten som hittats i skogen passade precis in under lampan och blir bakgrund till växter och lyktor.
Här bor: Håkan och Paulina Dahl med Noa, 19, Truls, 12, och Otis, 10 år. Adam, 23, har flyttat hemifrån. Jobbar som: Båda är lärare. Huset: Villa i trädgård på 1 900 kvm i zon 2–3 i Munkedal i Bohuslän.
Växthuset har Paulina och Håkan ritat och byggt av återbrukat material. Här inne finns plats för såväl odling  som umgänge.

Byggde ett förråd på tomten

Hon och Håkan köpte huset vid bohuslänska Munkedal 2001, och hade då en ettårig son. Sedan dess har mycket hänt, bland annat har de fått tre söner till. Trädgården på 1 900 kvadratmeter i det lantliga villa­området såg helt annorlunda ut vid köpet, med många träd och en granhäck mot gatan som gav en instängd känsla. Att fixa till huset var förvisso prio ett, men häcken togs ner snabbt för att få in mer ljus. En härlig yta med lekplats och sandlåda längst ner i trädgården skapades, med sol ända fram till kvällen Sedan växte trädgården fram steg för steg, parallellt med husrenoverandet. 

– Det blir ju så mycket grejer när man bor i hus, som gräsklippare, redskap och trädgårdsmöbler som man behöver göra av någonstans. Så det första byggprojektet blev ett förråd vid den soliga hörnan, och vi passade också på att göra en uteplats där, berättar Håkan.  

I taket på växthuset dignar vinrankan ’Himrod’ av druvor. Staketdruvan är vinterhärdig och planterad i marken utanför för att man skall slippa vattna, men ledd in genom ett hål i muren för att ge skön skugga och lummig grönska i växthuset. 
Blocketfyndat tvättkar i betong som familjen har som akvarium sommartid med pump och slöjstjärtar i. Härligt med porlande vatten i trädgården!
Kortsidan fick en pergola för att bli lite mer spännande. Den hemsnickrade blomsterlådan sitter i österläge och här trivs perennerna frilandsadiantum, Adiantum pedatum, och murgröna året om. Sommartid även penningblad, karlbergare och limegrön tagetes.
Tvättkaret i betong framför växthuset hyser slöjstjärtar på sommaren och är ett trevligt vatteninslag i trädgården. Till höger syns pergolan som skuggar soliga dagar.
En svacka i berget har förstärkts med murade stenar, fyllts med vatten, fått en pump och en liten fontän. Växterna runt om är träjon, murgröna, bergenia, hosta och dagliljor.

LÄS ÄVEN: Skapa en trädgård inspirerad av feng shui – expertens bästa tips


Håkan är den som bygger i trädgården, men värjer sig mot klyschan om kvinnan som planeraren och ”beställaren” och mannen som utföraren. Han är visserligen inte uppvuxen med trädgård som Paulina, men han älskar det. 

– Trädgårdsprojektet är verkligen något vi gjort tillsammans, och som vi båda är lika engagerade i, även om vi gör olika saker. För oss är det här ett sätt att umgås, säger han.

Hemmabyggen med återbruk

Växthuset var nästa projekt, som blev en naturlig fortsättning på det trädgårdsrum de redan börjat skapa med boden. Växthuset placerades så att det utgör en vinkel ihop med boden, och blev ett härligt uterum och samtidigt ett insynsskydd mot gatan, eftersom den bakre väggen är helt i trä.

– En trävägg gjorde ju också att vi kunde möblera mot den och sätta upp hyllor, säger Paulina.

I bersån doldes tidigare den nedgrävda studsmattan, som nu ersatts av ett trägolv på ställningen som blivit ytterligare en fikaplats i trädgården. I bakgrunden växthuset.
Grusgången leder genom trädgården till grusplatsen och vidare till hönsen. I portalen klättrar honungs­rosorna ’Hybrida’ till vänster och ’Lykkefund’ till höger.
Ett gammalt stöldgaller har gjutits fast vid grusgången. Hosta växer i nederkant. Gräset Miscanthus sinensis ’Nishidake Gothenburg’ är planterat i marken, men har fått en avsågad, målad plåttunna runt sig.

Återbruk är något de båda gillar – dels för att det är meningsfullt, men också för att gamla ting skänker karaktär till sitt nya sammanhang och ibland blir ett roligt minne. Växthuset består till exempel av olika begagnade glasfönster de samlat på sig, och markteglet som växthuset står på kommer från det gamla Torreby Tegelbruk som låg i området en gång i tiden.

– De fina gamla glasdörrarna hittade vi på en loppis i Halland när vi var på semester, och de fick åka med i husvagnen tills vi kom hem, säger Håkan med ett skratt. 

Hönsen av sorten dvärgkochin är ett trevligt inslag i trädgården. De är värpvilliga och sällskapliga och får gå fritt i trädgården under överinseende.
Den gamla vedboden fick fönster åt alla håll och målades svart för att passa in i trädgården. Den används nu som trädgårdshus att fika i, binda buketter, småsnickeri och annat pyssel.
Under pergolan har man bra utsikt över hönsen, och många skuggtåliga växter i krukor, som gräs, hosta, ormbunkar och alunrot.

Pergola, rabatter och flera uteplatser

De första åren användes trädgården utifrån barnens behov av lek och umgänge med föräldrarna. Håkan byggde en jättestor sandlåda som blev en riktig favorit, det fanns gungställning, lekstuga och fotbollsmål. Studsmatta blev det också, men den grävdes ner och inramades av buskar för att inte vara så iögonfallande. Allt eftersom pojkarna växte upp och sysselsatte sig mer på egen hand kunde Håkan och Paulina lägga mer krut på att bygga upp sin trädgårdsdröm med gångar, upphöjda rabatter, pergolor och uteplatser. Paulina och Håkan konstaterar att det är härligt att ha en plats där man kan få utlopp för sin kreativitet och göra precis som man vill. 

– Vi har båda jobb där vi är inomhus mesta delen av tiden, så när vi kommer hem är det underbart att gå ut. Att det är vinter gör ingenting. Det ska vara enkelt att bara gå ut och ”vara”, men vi har också skapat möjligheter till aktivitet och sociala ytor i trädgården. 

I skuggan under boken har familjen en skön uteplats. Här har de satt upp en pergola utan överliggare, för att få rumskänsla. 
På framsidan går detaljerna i rost och trä. Den gamla kabeltrumman är en perfekt förvaringsplats för ved nära eldfatet vid entrén. Entré­pergolan skymtas.
Växtstöd med handdrejade keramikknoppar från Växtzon 4 fungerar som vackra blickfång i rabatterna året om.
Den Blocketfyndade vedboden som familjen Dahl plockat ner i delar, flyttat in i trädgården och byggt ihop igen. Därefter har de satt in fönster och pardörrar, isolerat och använder nu  boden som trädgårdshus att fika, greja och pyssla i.

LÄS ÄVEN: 7 medelhavsväxter du kan ha i din trädgård – smarta odlingstips och expertråd


5 tips för en fin och lättskött trädgård

  • Utgå ifrån ditt/ert behov och hur mycket tid och kraft ni vill lägga på skötsel. En bas av lättskötta perenner och lignoser som håller sig fina större delen av året, med komplement av sommarblommor och ettåriga växter, funkar fint. 
  •  Välj växter i varje rabatt som har lite olika tid över säsongen för sin finaste form, för att det alltid skall finnas något fint att vila blicken på och för att avleda från sådant som kanske redan blommat över. 
  • Ta reda på vad som trivs i din zon och under platsens förhållanden (jordtyp, vind, värme, dränering) för att kunna jobba ”med” naturen och vädret så mycket som möjligt. Gärna att blomningen avlöses av olika växter större delen av året så att det alltid finns något som blommar.
  •  Man måste inte ha så många blommor, men gärna olika blad som står i kontrast till varandra vad gäller form, färg och växtsätt. Det skapar ett lugn i träd­gården men blir ändå intressant för ögat.
  • Skapa höjd med hjälp av exempelvis träd, häckar, klätterväxter, pergolor, upphöjda bäddar och odlingslådor. Ett växthus ger också nivåskillnad och det är otroligt mysigt att vistas i ett helglasat rum mitt i trädgården, oavsett årstid. 
Scroll to Top