Familjen återställde det gamla sekelskifteshuset: “Låg plastmattor över helt orörda trägolv”

Det gröna huset i Gävles lummiga villakvarter är inrett med tapeter och mycket färg i en varm, ombonad stil. Gå på rundtur i detta charmiga, levande hem som återställts till sitt ursprung.

När Erik och Anna flyttade ihop delade de ett rum på 18 kvadrat i Uppsala i nästan ett år. De studerade till läkare och när utbildningen var klar bestämde de sig för att slå sig ner i Gävle, där båda har sina rötter.

– Helst av allt ville vi bo i området där jag vuxit upp och där Annas farföräldrar bott – ett villaområde från förra sekelskiftet som ligger nästan mitt i stan. Vi promenerade ofta runt i kvarteren och drömde om att bo i något av de vackra husen, berättar Erik.

Charmigast av alla var ett grönt hus som påminde om Villa Villekulla. Och en dag fick Anna ett sms från Erik: ”Gröna huset är till salu!” 

Det stora gröna sekelskifteshuset är omgärdat av en stor härlig trädgård.
Här bor: Anna och Erik Lång, med sonen August, 1 år.  Gör: Både Anna och Erik är läkare.  Om huset: En villa på 250 kvm, byggår 1894, i stadsdelen Villa­staden i Gävle. 
Matplatsen är inredd med arvegods och second hand-fynd. Den gamla kökssoffan hade Anna som säng när hon var liten, bordet är ett ommålat Blocketfynd, de klassiska Bauhausstolarna kommer från Annas föräldrar, ”PH”-lampan är ett second hand-fynd, mattan ”Morum” kommer från Ikea, tapeten ”Chrysanthemum Toile” från William Morris.  
Matrummet är inrett med udda stolar som betsats i samma mörkbruna nyans. Bordet är ett loppisfynd som är målat med färgen ”Greige” från Nordsjö. Taklampan är arvegods.

LÄS ÄVEN: Personligt och harmoniskt i det varsamt renoverade sekelskifteshuset


– Vi gick förstås på visningen och föll direkt. Och till slut blev det vi som fick köpa det, säger Anna.

Sedan gick det fort. De köpte huset i februari, fick nycklarna i april samma år och flyttade in sista juli, bara två veckor innan lille August föddes.

– För att tidsplanen skulle hålla anlitade vi hantverkare till allt som måste vara klart innan vi flyttade in, fortsätter Anna. Sedan har vi jobbat på själva med både större och mindre projekt, som till exempel renoveringen av hallen och att slipa och måla gamla möbler.  

Det lilla skåpet är ett loppisfynd som målats med färgen ”Dark le Havre” från Nordsjö. Krukan och damejeannerna på golvet har Anna och Erik också hittat på loppis. Krukan i fönstret är från DBKD. 
Barnstolen är ett loppisfynd och pallen kommer från Ikea. Båda är målade i den mjukt turkos nyansen S3005-G20Y.
När köket renoverades valde Anna och Erik att behålla delar av den gamla köks­inredningen och kompletterade med nya skåp från Marbodal med lucka ”Fagerö”. Både den gamla köksinredningen och de nya skåpen målades i kulören NCS S2500-N. Kaklet är ett klassiskt standardkakel, 10×20 cm, satt i förband. 

Spegeldörrar och pärlspont

Renoveringsarbetet har hela tiden varit en balansgång mellan att förändra så lite som möjligt och att samtidigt återskapa sekelskifteskänslan i huset.

– Huset hade en tydlig prägel av 1940- och 50-tal när vi flyttade in. Många originaldetaljer hade täckts över, vilket var vanligt vid tiden efter andra världskriget. Alla gamla spegeldörrar var täckta av masonitskivor, och pappspända tapeter dolde fin gammal pärlspont. På golvet låg plast- och korkmattor över helt orörda trägolv. Det fanns med andra ord mycket fint att plocka fram, berättar Anna. 

Viktigast under hela renoveringsarbetet har varit att det ska kännas roligt. Efter en stressig arbetsdag måste man kunna komma hem och bara vara. Då får alla tankar på renovering vänta, det är Anna och Erik helt överens om.

Anna och August trivs på den ljusa verandan som vetter ut mot trädgården.
Anna har säker känsla för vad som är värt att satsa på när hon letar på loppisar och auktionssajter. Byrån, krukorna och de två nedre tavlorna har hon hittat på loppis, den övre tavlan är en bild ur en bok.
Sidobordet har Anna och Erik byggt själva av Ikeas köksskåp ”Metod” på vilka de limmat lister på dörrarna och sedan målat. Golvlampan är ett loppisfynd. 
Den inglasade verandan är inredd med botaniska mönster och mjuka pasteller. Tapet ”Honeysuckle” från William Morris, korgstolar från Åhléns och rottingkorg från Grandma. Dagbädden är platsbyggd.

LÄS ÄVEN: Inspireras av schweizervillan: ”fin balans mellan det klassiska och moderna”


– Just nu håller vi på med hallen, och när den är klar ska vi ta itu med husets alla dörrar. Masoniten ska bort och träspeglarna ska fram! Det är en tacksam syssla – man kan göra en dörr i taget, när man får tid och andan faller på. 

Anna beskriver sig själv som en riktig hemmakatt och med åren har intresset för inredning blivit allt större. Hon älskar att gå på loppisar, vilket är lite ironiskt eftersom det värsta hon visste när hon var liten var när hennes mamma släpade med henne på loppmarknader. 

– Det sägs ju att man blir som sin mamma till slut, säger Anna med ett leende. Och hur mycket fint kan man inte hitta på loppis? Den bästa inspirationen får jag när jag letar bilder och fakta om hur det såg ut i slutet av 1800-talet, då vårt hus byggdes. Vilka former och färger var populära? Vad finns det för tidstypiska detaljer? 

– Man kan nog beskriva vår stil som lantlig, trots att vi bor i stan. Samtidigt är den vår egen.

Vardagsrummet är ljust och rymligt med väggar målade i kulören ”Hop Greige” från Nordsjö. Soffa ”Kingston” från Furninova, bordet är ett DIY-projekt av en bordsskiva från Ikeas serie ”Sinnerlig” som skruvats fast på ett loppisfyndat underrede. Fåtöljen är också köpt på loppis och har betsats mörkbrun och klätts om med tyget ”Strawberry Thief” från William Morris. Matta ”Osted”, Ikea, taklampa ”Brandon”, Ellos. 
Gästrummet fungerar även som hemmakontor. Skrivbordet har Anna och Erik byggt av underreden från Ikea och en bänkskiva från Byggmax. Pallen ”Sinnerlig” kommer från Ikea.  
Väggarna i Augusts rum är målade i den blågröna nyansen S3005-G20Y. Det lilla skåpet är köpt på Blocket.

Utnyttjar väggarna

Något som Anna tagit till sig från sökandet efter originaldetaljer är att utnyttja väggarna för att ge rummen karaktär. Minimalistisk inredning med vita väggar och stora kala ytor går inte hem i den här familjen. Det påminner alltför mycket om jobbets sterila sjukhusmiljöer. Hos Anna och Erik är det tapeter och färg som gäller, men det behöver inte vara mörkt och dramatiskt utan hellre ljust och ombonat. 

– Väggarna i ett hus står för en stor del av ytan, men de är ofta dåligt utnyttjade medan golvytan är belamrad med möbler och prylar. Använd i stället väggarna för att skapa en ombonad känsla – med tapet, hyllor eller tavlor. Med hjälp av tavlor eller hyllor från golv till tak kan man få taket att kännas högre, men det är ofta den ytan inte utnyttjas. I stället ska alla ha vita väggar som egentligen inte passar i ett gammalt hus. 

Sovrummet blir personligt och ombonat med rustika inslag som en gammal skolplansch.
Sovrummets väggar är målade i vilsamt grön­gråblått, färgkod S2005-G20Y. Sängkläder från H&M Home, bänk och sänglampor från Ikea. Ovanför sängen hänger Annas och Eriks bröllopsfoto och bilder på sonen August. 

LÄS ÄVEN: Vintagefynd och arvegods – inspireras av det här personliga hemmet


Sedan Anna och Erik köpte sitt gröna hus har det genomgått en total förvandling, där originaldetaljer kompletteras med moderna bekvämligheter och mönsterglädje mixas med loppisfynd, arvegods och lite svarta detaljer som lyfter inredningen. 

– Det jag är mest nöjd med är att vi har lyckats balansera blandningen av gammalt och nytt. Det är en hårfin linje mellan att det blir för mycket gammalt som får hemmet att kännas daterat och att det nya tar över och skär sig mot stämningen i ett hus som är över hundra år gammalt. Det har inte varit helt enkelt men jag är nöjd med den balans vi hittat, både vad gäller ytskikt och inredning, säger Anna

Scroll to Top