Skapa en trädgård inspirerad av feng shui – expertens bästa tips

Trädgårdsarkitekten Pia Hedenblads trädgård utanför Stockholm är som ett finstämt konstverk. Det som en gång var en karg skogsbacke med ekar och granar är i dag en oas inspirerad av feng shui, med färggranna blomster och asiatiska växter.

Det rasslar till när man åker över färisten på uppfarten hos Pia Hedenblad i Tullinge utanför Stockholm. När hon skulle anlägga sin trädgård utanför det nybyggda huset visade det sig att det fanns ett viltstråk rakt över tomten, och i dag är den inhägnad med svart viltstängsel och färist. 

Promenadstigen för rådjur var bara en av de utmaningar som Pia och hennes man möttes av sedan de slagit till på tomten söder om Stockholm. Egentligen tyckte de inte att de hade tid för ett nybygge, med ett hektiskt yrkesliv och tonårsbarn från tidigare äktenskap, men läget avgjorde. Här fick de sjö och natur mitt i charmiga Tullinge i närheten av Stockholm. 

– Men vi skrattar fortfarande åt mäklarens formulering i prospektet, att tomten skulle vara ”lättbyggd”, säger Pia. I själva verket köpte vi en skogsbacke med stora ekar, granar och tallar och fick lägga flera hundra tusen kronor på att spränga för att få en byggbar tomt. När jobbet var gjort såg det ut som en bombkrater, och jag tänkte ”vad gör jag, var är den lummiga fina skog vi köpte?”


LÄS ÄVEN: Så bygger du en vacker pergola – inspirerande guide


Det finns ett väl tilltaget trädäck vid huset med olika rum för måltider, umgänge och vila.
Dagens sista solglimt på den lummiga tomten fångas bäst i sittgruppen i växthuset.
Här bor: Pia Hedenblad med sin man. Fyra utflugna tonårsbarn, som ibland mellanlandar. Arbetar med: Trädgårdsarkitekt med egen verksamhet. Huset och trädgården: Villa byggd 2012 i Tullinge utanför Stockholm, med en cirka 800 kvm stor trädgård i zon 2.

Feng shui inspirerar

Efter bara några år ligger här nu en vackert blomstrande oas utanför det vita huset i den gamla villastaden. Det är lummigt, en liten skogsskärm finns fortfarande kvar. 

– Jag ville ha en lugn trädgård, säger Pia. Jag har alltid älskat växter och att få chansen att skissa på en alldeles ny utemiljö kändes som en underbar möjlighet.

Färgsättningen av rabatterna fick hon inspiration till från en bok om feng shui. Olika färger passar i olika väderstreck. Därför blev det gröna blad i den asiatiska oasen i väster och vita blommor vid entrén i öster. Söderrabatten är komponerad efter de färger Pia hade i sin brudbukett – romantiskt rosa och ljusblått. 

Redan när huset byggdes skissade Pia på trädgården. Anläggningen var mödosam, eftersom jorden var så dålig. Det räcker inte med gräsmattans 20 centimeter goda jord för att få stora träd och livskraftiga häckar. Det krävdes djupa gropar och diken. Runt hela tomten planterades en häck med avenbok, med hela 240 plantor av den minsta, barrotade sorten. 

I kanten av trädgården finns en asiatiskinspirerad del med en pergola och många gröna växter.
Vid växthuset finns några pallkragar med bland annat lök och sallad. Runt hela tomten löper en avenbokshäck. 

LÄS ÄVEN: Pergola, bokashi och gömda rum i drömträdgården


– De första åren stod den stilla, men det är ju som det ska vara när rotsystemet utvecklas, berättar Pia. Vi ägnade väldigt mycket tid åt att vattna, och så här i efterhand kan jag säga att vi borde ha investerat i en droppslang, det råder jag alla att göra!

Utebelysningen planerades också in under byggtiden. Ljuset bidrar till att inomhusmiljön förlängs utåt, att man kan njuta av trädgården inifrån huset. Ute och inne binds också ihop av uteplatserna, och familjen flyttar ofta ut ett bord till den asiatiska avdelningen i kanten av tomten. 

– Vi upptäckte att det är trevligt att sitta där och titta på huset, säger Pia.

Parallellt med projektet att skapa en vacker utemiljö har en mycket större, privat process pågått för Pia. Efter drygt 20 år som försäljningschef och konsultansvarig inom it-branschen har Pias gamla dröm om att bli ­trädgårdsmästare resulterat i att hon nu är utbildad ­trädgårdsarkitekt.

Bondpionen är en fantastisk blomma, som ger en känsla av Orienten. 
Stjärnflockans blommor är små konstverk, sorten heter ’Star of Beauty’.

Började odla på balkongen

– Jag blev avskräckt som tonåring när jag sommarjobbade på Liseberg, berättar hon. Då var jag helt övertygad om att jag skulle bli trädgårdsmästare, och varje dag när jag gick till mitt glasstånd njöt jag så av de vackra planteringarna. Jag hade lärt mig tidigt att odla både blommor och grönsaker på mammas balkong. Men dagen efter valborg när jag kom till jobbet var rabatterna helt demolerade och jag tänkte att det där skulle jag aldrig kunna klara av att ta hand om. 

Men i dag kan Pia njuta av den lugna gröna plats som hon drömde om och dessutom hjälpa andra att förverkliga sina drömrabatter. Varje morgon tar hon sin kaffekopp och går en runda för att se vad som har hänt i trädgården och för att ta in grönskan.

– Ofta har någon ny blomma slagit ut som jag kan njuta av.

I skuggan vid husknuten är det svårt att få något att växa och här täcker sjösten marken, men snart kommer platsen lysas upp av dahlior i stora krukor.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


Trädgårdsarkitektens bästa tips för feng shui i trädgården

  • Planera in utebelysningen när huset byggs, för att binda ihop ute och inne och kunna njuta av trädgården även inifrån.
  • Satsa på mycket god trädgårdsjord! Ett tunt lager förslår inte ovanpå schaktmassorna, om man vill ha träd, buskar och perenner.
  • Gå en runda i trädgården varje morgon, för att njuta av blommorna och upptäcka problem tidigt. Har man till exempel fått löss på någon växt kan man behandla tidigt med en blandning av såpa, vatten och rödsprit.
  • Freda trädgården med viltstängsel, det svarta plastnätet smälter in i grönskan. Färist på uppfarten gör att man undviker att rådjur ändå tar sig in och blir fast.
  • Gå med i den lokala trädgårdsföreningen. Många har bra idéer och kan väldigt mycket, och man kan lära sig av varandra.
  • Åk på trädgårdsresor för att få inspiration. Till England kan man åka hur många gånger som helst, och ruinträdgården Ninfa, i italienska Umbrien, har också inspirerat.
Scroll to Top