Bygga nytt hus? Här är arkitektens viktigaste råd

Budget, materialval, detaljplan och en mängd beslut – att bygga nytt är inte alltid ett lättnavigerat projekt. Här berättar arkitekten vad man ska tänka på när man ska bygga nytt hus.

Drömmer du om att bygga ut eller rentav bygga hus? Oavsett om du väljer arkitektritat eller nyckelfärdigt så finns det många saker att ta ställning till och flera beslut att fatta längs vägen.

Men det finns några saker som kan underlätta processen. Som att lista sina behov och önskemål och inte minst – sätta en ungefärlig budget. 

– Det är lätt att alltid vilja välja det finaste, bästa och dyraste. Men för att inte spränga budgeten måste de flesta kompromissa. Bromsa där det känns minst viktigt och lägga pengarna på sådant ni prioriterar högt, säger Oskar Sejnäs, arkitekt på OS Arkitektur. 

Oskar Sejnäs tipsar även om att sätta upp egna ramar som kan underlätta valen man ställs inför. 

– Det kan handla om att hålla sig till en viss stil eller ett begränsat antal kulörer och material. Enas gärna om ett moodboard, då blir valmöjligheterna automatiskt färre, säger Oskar Sejnäs. 

Hus ritat av OS Arkitektur, helt utifrån tomtens kuperade terräng. 

LÄS ÄVEN: Från butik till drömhem – 5 tips när du ska bygga nytt


Tomten avgörande när du ska bygga nytt

För att kunna gå från idé till handling gäller det dessutom att hitta en tomt med så bra förutsättningar som möjligt. 

– Hitta tomten först och utforma huset efter den och de behov som finns. Tomten är avgörande, smala eller brant sluttande tomter är till exempel komplicerade att bygga på. Eftersom markarbeten är kostsamma finns det all anledning att anpassa huset efter tomten. Men framför allt blir helheten bättre och man tar till vara den naturliga terrängen, säger Oskar Sejnäs.

Han förklarar att ett av de vanligaste misstagen handlar om tidsperspektivet. Många vill bli klara snabbt och tror att det kommer gå fortare än vad det i själva verket gör.

Lågenergihuset ”Liljebacken” är ett nytt katalog­hus från Vårgårdahus.

– Hur lång tid husbygget tar är väldigt olika och beror på så många faktorer, men oftast tar det längre tid än man räknat med. En av våra kunder hade en ovanligt snabb process: Arkitektritningar och bygglovshandläggning fram till godkänt bygglov tog sju månader. Ett halvår senare var bygget i gång och ytterligare tio månader efter det kunde de flytta in. Men då återstod för husägaren att iordningställa ytskikten. Sedan är snabbast inte alltid bäst. Tid kan vara helt avgörande för att komma fram till de bästa lösningarna, säger Oskar Sejnäs. 

5 frågor till arkitekten Oskar Sejnäs

För många kan det nog kännas övermäktigt att ge sig in i ett byggprojekt, i vilken ände ska man börja? 

– Börja med att lista behov, önskemål och ungefärlig budget. Ta gärna reda på vad som enligt detaljplanen får byggas på den aktuella tomten. Då har du all information du behöver för att ta projektet fram till ett bygglov. Skjut inte upp besluten. När valen görs i sista minuten styrs de av fel orsaker och blir ofta sämre än om de tas i god tid och utifrån kloka anledningar. Planera allt som går i god tid – så behöver ni inte vara med på byggplatsen varje dag. 

Finns det andra vanliga fallgropar som kan vara bra att känna till? 

– Det är bra att vara kritisk till ”för bra” priser och offerter, de visar sig ofta bli dyra i verkligheten. En vanlig miss­bedömning är att tro att det går lätt att få igenom avvikelser som inte överensstämmer med detaljplanen men det är ofta svårt och tar mycket tid.

Budgeten är ett orosmoment för många, hur ska man tänka här? 

– Ju bättre insatt i byggprojektet du är, desto lättare blir det att både göra och hålla budget. Planera och håll dig till planen! Att ändra när det byggs är riktigt kostsamt, så gör felen och ändringarna på ritningen, inte i verkligheten. När det gäller materialval och inredning gäller det att i förväg bestämma vad som får kosta och inte. Risken är annars att man väljer allt det bästa – och det blir dyrt. Maxa inte budgeten, det är bra att ha lite marginal. Räkna högt på allt och tro inte på glädjekalkyler.

Det nya kataloghuset ”Fokus 153” från Anebyhus. Huset är ett H-hus där de två avdelningarna vävs ihop av det stora köket och vardagsrummet
i mitten av huset. 

LÄS ÄVEN: 8 tips när du ska bygga växthus


Vad tycker du att man ska fokusera på om man väljer ett nyckelfärdigt hus?

– Förblindas inte av en vacker exteriör, utan detaljstudera planlösningen. Passar den era behov av sociala ytor, förvaring och vardagsliv? Går entrén och en solig uteplats att placera åt rätt håll på tomten? Tänk på att spegelvända ritningen om det blir bättre. Välj en leverantör som erbjuder möjligheten att ändra planlösningen så att ni får det som ni vill ha det. 

Det finns en mängd kataloghus på marknaden – vad skiljer ett bra hus från ett mindre bra? 

– Det går inte att bläddra i kataloger och peka på det bästa huset. Skillnaden på ett bra och ett mindre bra hus handlar om helheten. När husets exteriör samspelar med omgivningen och planlösningen har ett smart och funktionellt flöde – då är huset bra. Samma hus kan alltså vara bra på en tomt, men riktigt dåligt på en annan.  

Kataloghus från Fiskarhedenvillans nya kollektion ”Atmosfär”, där fokus ligger på minskad energiförbrukning och lägre klimatpåverkan.
Interiör från Fiskarheden­villans katalog­hus ”Atmosfär”.

LÄS ÄVEN: Ville sudda ut gränserna mellan inne och ute: ”På sommaren öppnar vi upp fönsterraden så ofta som möjligt”


Arkitektens bästa råd

  • Sätt en budget och ringa in läget där ni vill bo. 
  • Hitta tomten först och utforma huset efter både den och era egna behov. 
  • Jobba igenom planlösningen, inifrån och ut – den är helt avgörande för hur man kommer att trivas. En optimal planlösning ger ett logiskt flöde i huset, kombinerar funktion med trivsel och förstärker samspelet mellan ute och inne. 
  • För den som är ovan vid att läsa ritningar kan det vara svårt att föreställa sig hur huset kommer att se ut inuti. Be då arkitekten om 3D-bilder. De gör det lätt att se och förstå slutresultatet.
  • Räkna med att projektet tar både tid och kraft – men att drömma och planera är en spännande, intensiv och engagerande resa. 
Scroll to Top