Bor i ett växthus: “Jag vill inspirera andra att uppleva naturens läkande effekt”

Anki Pozson bor i ett naturhus som innehåller ett helt eget kretslopp och växthus – ett experimentellt boende i takt med naturen.

När man stiger in i orangeriet i Ankis naturhus känns det lite som att man är kvar ­utomhus. Här kan man slå sig ner i en bekväm fåtölj och beundra exotiska växter som fikon, klematis, jakaranda och aprikos. En bönplanta klättrar upp till övervåningen och böjer man huvudet bakåt ser man ut genom sadeltaket av glas däruppe. Det är ljust – även om solen inte skiner – och grönskan runt huset känns nära och påtaglig. 

– Varför ska man bo under ett tegeltak, när man kan bo så här? frågar Anki Pozson.

Trädäcket har formats efter naturen, så att det smälter in i omgivningen.
Det förlängda vardagsrummet ut mot orangeriet är husets hjärta.
Här bor: Anki Pozson. Jobbar som:  Röntgenläkare. Huset: Ett Naturhus i Ljung, Klippans kommun, Skåne Familj: En vuxen son och särbo i Danmark.

LÄS ÄVEN: Kika in i det ombonade och luftiga ladhuset med skogsutsikt


Anki Pozson var länge en utpräglad stadsmänniska, men numera längtar hon aldrig till det hektiska livet i storstaden. För fyra år sedan köpte hon en tomt på Blocket, på en plats hon aldrig besökt. Nu har hon byggt ett naturhus här i Ljung i Skåne, med träden vajande utanför. Huset är beläget nära Söderåsens nationalpark, känd för sina ädellövskogar och sin dramatiska natur. 

– Det råkade vara en fantastisk plats, men det var en slump. När jag väl hade tomten visste jag precis vad jag ville göra. Jag hade tidigare besökt Uppgrenna naturhus i Gränna och var säker på att det var ett sådant hus jag ville ha, säger Anki Pozson. 

Trappan leder upp från orangeriet till övervåningen. Orangeriet och övervåningen/växthuset är husets ouppvärmda delar.
Huset är klätt med en träpanel, som smälter in i naturen.

Hus med växthusdel

När Anki bestämt sig tog hon kontakt med arkitekten Fredrik Olson på Greenhouse Living. Han är specialiserad på att rita så kallade naturhus och fick fria händer. Anki hade redan två containerhus som hon köpt spontant för ett annat ändamål som nu är inbyggda i huset. Mellan dem är det öppen sikt genom byggnaden, och glasdörrar kan öppnas och stängas mellan de uppvärmda delarna och orangeriet. När dörrarna står öppna skapas också en fantastisk plats för långbord och middagsbjudningar. 

Ett naturhus är en bostad och ett växthus i en och samma byggnad. Konceptet utvecklades av arkitekten Bengt Warne redan på 1970-talet. På 2000-talet har intresset för hustypen börjat spira och flera villor har nu byggts som just naturhus i olika delar av landet. 


LÄS ÄVEN: Från skogstomt till odlingsoas med växthus och utomhusbadkar – kika in


Det har gått ungefär ett år sedan Anki flyttade in i sitt naturhus, som ligger mitt i skogen.
I växthusdelen på övervåningen finns planteringsbäddar som ingår i husets kretslopp. En del av taket är täckt med solceller.
Orangeriet är härligt att vara i året runt.

Idén är att integrera ett växthus i boendet och ­skapa ett kretsloppshus i harmoni med naturen runt omkring. Växthuset kan byggas över hela ”kärnhuset” eller som en del av det. I Ankis fall är husets övervåning och orangeriet på nedervåningen växthus. Det värms inte upp eftersom huset ska vara energisnålt, men det förlänger växtsäsongen med många månader. 

Drivkraften bakom att låta bygga ett naturhus har varit att skapa ett hus som lämnar efter sig positiva avtryck – både miljömässigt och själsligt. Anki vistas mycket i hemmet och njuter av byggnadens skönhet, ljuset och närheten till grönskan. 

Sovrum och odlingsplats

Huset föddes också ur en personlig kris och har hjälpt henne i den läkande ­processen. 

– Jag är övertygad om att många skulle må bra av att vistas i en sådan här miljö. Jag vill inspirera andra att göra likadant så att fler får uppleva att naturen läker våra själar, säger Anki.

Köket är byggt i miljö­vänliga material.
Matplatsen har ljusinsläpp från två håll.

När man går uppför trappan från orangeriet till övervåningen stiger man också upp mot himlen och grönskan ovanför taket. Däruppe ligger ett originellt inrett sovrum och en odlingsplats. Anki är en kreativ person som inte är rädd för det som sticker ut, och det är viktigt för henne med ett personligt hem. Sängen är flygelformad och beställdes en gång i tiden av Robert Wells, som sedan ångrade sig. Nu står den unika skapelsen i Ankis växthusparadis. En rest från husbygget har blivit en särpräglad bokhylla som reser sig upp mot taket bredvid sängen. 

– Jag återanvänder och tillverkar saker, inte från grunden, men jag förvandlar sådant jag hittar och gör något annat av det. Jag har inte köpt mycket nytt till inredningen, säger Anki. 


LÄS ÄVEN: 12 växter som renar inomhusluften – och så sköter du dem


Så funkar naturhuset

Ett naturhus är bostad och växthus i en och samma byggnad och består av: 

  • Ett kärnhus eller inre hus, d v s en uppvärmd bostadsdel. Det är energisnålt och byggt i ­biologiska material. 
  • En växthusdel som skapar växthusklimat runt hela eller delar av huset. Detta förlänger växt­säsongen, vilket är en förutsättning för att kretsloppssystemet ska fungera. 
  • Ett kretsloppssystem som cirkulerar vatten och näring genom huset. 

Fakta om huset

  • Gestaltning & konstruktion: Greenhouse Living. 
  • Arkitekt: Fredrik Olson.
  • Byggnation: Naturhusvillan.
  • Yta: Uppvärmd boyta 90 kvm, växthusdel 150 kvm. 
  • Material: Fasad i lärkpanel och enkelglas. Husets ytskikt och stomme i trä. 
  • Uppvärmt boende: Två sovrum, ett kök, två badrum, ett arbetsrum och vardagsrum. 
  • Byggkostnad: Uppvärmd boyta kostar 25 000–30 000 kr/kvm att bygga, växthuset ca 10 000 kr/kvm. Installationskostnaderna är högre än för ett vanligt hus på grund av kretslopps­systemet och solcellerna. 
  • Driftskostnader: Låga, tack vare låg energi­förbrukning och egen solel.
  • Temperatur i växthuset vinter: När det är minusgrader och mulet kan det bli någon minusgrad i växthuset, men temperaturen stiger snabbt vid sol. En solig dag tidigt i mars kan det bli 20 grader. 
  • Temperatur i växthuset sommar: Det kan bli 30–35 grader på växthusterrassen en hög­sommardag. 

LÄS ÄVEN: 10 enkla husmorsknep som får växterna att trivas


Scroll to Top