Lyckas med penséer – skötseltipsen som får blomman att frodas

Inget gör oss gladare än att få sätta fingrarna i jorden och plantera söta vårkrukor med favoriten pensé. Dessa små leende vårblommor är färgglada, blomvilliga och dessutom tåliga mot både kyla och regn.

Efter många mörka vintermånader med snö, regn och slask, utan någon som helst färgprakt i sikte, är vår längtan efter växtlighet och färg större än någonsin. Nu vill vi verkligen frossa i vårens härliga ögongodis och fylla våra krukor med färgglada och stryktåliga tuffingar.

Penséerna har allt vi längtat efter. De finns i en uppsjö av olika färger, mönster och storlekar, och de är redo att möta våren på våra uteplatser, balkonger och farstukvistar.

Minipenséerna är faktiskt tåligare än de storblommiga sorterna, som lätt kan se lite tilltufsade ut när det faller kall nederbörd på dem. Foto: Linda Sellman

Visst kan de se en smula ömtåliga och veka ut, men faktum är att de är betydligt tåligare än de ger sken av. Dessa tuffa sötnosar blommar flitigt och rikligt under många månader om man sköter om dem väl. Penséer kan med rätt skötsel blomma oavbrutet hela våren, trots låga temperaturer, snö och isiga vindar. Därefter kan de fortsätta bjuda på blomning under sommaren, för att till slut leverera hela hösten. De har alltså riktigt mycket att bjuda på, trots att de inte kostar mycket att köpa.


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – så kommer du igång


Eftersom priset inte är högt kan man frossa ordentligt i dem och göra många och stora planteringar för att riktigt kunna omgärda sig av en välbehövlig färgterapi när vårträdgården i övrigt är karg och ganska färglös.

Ju mer du plockar dina penséer, desto mer har de att bjuda på. Genom att knipsa av stjälkarna längst ner ger du plantan bättre förutsättningar att fortsätta blomma rikligt och du får en söt liten bukett att sätta på bordet. Foto: Linda Sellman

Hjälp penséerna i vårkylan

Man kan gärna skydda penséerna till en början om vädret är kärvt genom att lägga en fiberduk eller en filt över dem som skydd eller bära in dem om det väntas en kall natt med många minusgrader. De kan se lite ledsna ut efter en natt i kylan, men när vårsolen höjer temperaturen brukar de snabbt resa sig och piggna till igen.


LÄS ÄVEN: Trädgårdsexperten: Så skapar du en vacker trädgård året om


Man kan lätt tro att plantorna fryser lättare om man vattnar dem, men det är precis tvärtom. Visserligen behöver de i regel inte alls lika mycket vatten vid lägre temperaturer, men man ska ha i åtanke att en torr planta fryser ihjäl lättare än en planta som har vattnats ordentligt. Dessutom kan våren bjuda på blåsig väderlek och det gör att jorden torkar ut i krukorna fortare än man tror.

Placera gärna krukorna i en grupp vid entrén för att ge ett ordentligt blick-fång. Genom att placera växter i grupp är det enklare att sköta dem. Foto: Linda Sellman

Växter som passar bra ihop med penséer

Genom att ge penséerna sällskap av andra tåliga vårväxter blir planteringarna i regel lite mer spännande att se på. Växter som passar bra som sällskap är förstås vårens alla härliga lökväxter, som ofta står sig länge och fint i lite lägre temperaturer. Även vårväxter som tusensköna, viva, förgätmigej, murgröna och ranunkler klarar av några minusgrader och passar fint ihop med penséerna. Det blir en mer naturlig plantering om inte alla växter har samma höjd och växtsätt.

En plantering blir mer spännande om inte alla växter har samma höjd och växtsätt. Foto: Linda Sellman

Tipsen som hjälpar dig lyckas med penséerna

Vattning och plantering

  • Plantera i större kärl för att du inte ska behöva vattna så ofta och så att rötterna kan utvecklas som de ska. Satsa på en bra, mullrik och fuktighetshållande jord. Jorden får gärna också vara näringsrik eftersom penséerna kräver ganska mycket näring för att orka blomma mycket och länge.
  • Tänk på att välja en kruka som har bra dränering så att överflödigt vatten lältt kan rinna ut. Lägg gärna ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten.
  • Att täcka planteringen med sten, bark, mossa eller klippta kvistar är både dekorativt och håller kvar fukten i jorden.
Småblommiga penséer tillsammans med förgätmigej är en söt kombination. Här har jorden täckts med svart bark, både för att det är dekorativt mot de blå blommorna och för att hålla jorden fuktig. Foto: Linda Sellman

Placering och skötsel

  • Plantera gärna i en korg eller ett annat kärl som inte väger så mycket. Om en kall natt lurar är det inte så tungt att bära in planteringen. Dessutom har du möjlighet att flytta planteringen dit du för tillfället vill ha lite färg.
  • Vill man ha kvar sina penséer även efter våren kräver de lite mer skötsel i form av vattning och näringstillförsel. Man behöver också flytta dem till en skuggig plats och klippa ner dem rejält så att de kan börja om på ny kula. Har man tur blommar de därefter rikligt hela sommaren och ibland till och med under hösten.
Fördelen med att plantera växterna i korgar eller lätta krukor är att man lätt kan ställa in kärlet om en väldigt kall natt hotar. Foto: Linda Sellman

Så skapar du en vacker plantering

  • Du kan lätt skapa höjd till planteringen genom att sticka ner några höga, vackra kvistar i jorden.
  • Placera gärna flera krukor i en grupp tillsammans. Det blir enklare att sköta dem och när de placeras ihop drar de verkligen blickarna till sig.
  • Genom att plantera vårlökar tillsammans med penséerna får du en vackrare plantering att njuta av. När lökarna har vissnat ner kan de plockas bort och penséerna får då möjlighet att breda ut sig.
  • Ge gärna penséerna sällskap av en tålig grönväxt, som murgröna, klöver eller rosmarin så framhävs blomningen mer. Om du sedan vill slänga penséerna har du en grön stomme kvar till såväl sommarens som höstens planteringar.

LÄS ÄVEN: Trädgårdskalender – från sådd och plantering till skörd


Scroll to Top