Så återskapade Malou Augustin en vacker pardörr på det gamla säteriet

En visning var allt som behövdes för att Malou Augustin och mannen Niclas skulle falla för det gamla säteriet på Västkusten. Sedan dess har de omsorgsfullt renoverat huset tidsenligt. Här delar de med sig av när de bytte ut 60-talsdörren till en mer passande pardörr.

Här bor: Malou Augustin och maken Niclas.
Hur: Säteriet Stjärnbergagård från 1814.
Övrigt: Malou är trädgårdsmästare och -designer. Driver även Instagramkontot @evergreengarden.se där hon visar renoveringen av huset och lär ut trädgårdstips.

Fick hjälp att ta fram tidsenliga dörrar

I ett gammalt brandförsäkringsdokument från 1833 kunde paret läsa att huset tidigare haft en vacker pardörr i entrén. Efter lite efterforskningar hittade de även ett fotografi där pardörrarna med ett vackert överljus och två sidofönster anades.

– Att sätta in pardörrar var därför självklart för att återskapa säteriets gamla karaktär. Tack vare Kronfönster kunde vi ordna en pardörr som både möter tidens krav och husets historia, berättar Malou.

Måttet på de förra dörrarna var dock för korta och smala för att möta Boverkets tillgänglighetskrav. Kronfönster hjälpte till att ta fram en pardörr med överljus, och istället för sidofönster valde de spröjsade fönster i dörrarna då det tog mindre plats. 

Plats för de nya dörrarna

Att byta dörr är enklare än man tror, menar Malou. Det gäller att hjälpas åt med de tunga dörrbladen, vara försiktig och göra en sak i taget. Säteriets dörrbyte började med att den gamla dörren plockades ut och ett större hål för den nya sågades upp. Därefter byggdes en jämn och stabil ram av reglar att montera dörrkarmen i. För att få plats med drevning, fixering och tätning gjordes den 1,5–2 cm större än karmyttermåttet.

Redo för montering

När det blivit dags för montering togs de tunga dörrbladen åt sidan och dörrkarmen ställdes in öppningen. Därefter sattes kilar i karmens hörn, och med hjälp av ett vattenpass såg de till att karmen var rak.

– Den måste vara rak både vågrätt och lodrätt, vilket nog är det pilligaste momentet, förklarar Malou.

När det var klart kunde de förmonterade karmhylsorna dras åt. De börjar med de två nedersta och kollade sedan med vattenpasset igen innan de översta drogs åt, följt av ännu en koll med vattenpasset.

– Kontrollera hellre en gång för mycket att karmen är rak för att slippa problem med att öppna och stänga dörren.

Sista steget i att få dörrkarmen på plats var att sätta i karmskruv och därefter kunde dörrbladen sättas in – kanske det roligaste momentet. De monteras lättast från utsidan i helt öppnat läge. Nu var de nästan klara – dreva och isolera runt var kvar, samt sätta upp foder på både utsidan och insidan.

– Foder kommer vi sätta upp i samband med att vi renoverar hallen och fasaden. Vi är alltså nästan klara, men är redan nu så nöjda med resultatet, avslutar Malou.

Unikt sommarerbjudande

I sommar får du inte bara mest fönster för pengarna hos Kronfönster – utan även en upplevelse för dig eller familjen. När du handlar fönster hos Kronfönster i sommar så bjuder de på en upplevelse (värde 800-3500 kronor beroende på summan du handlar för) med kampanjkoden ”Kronfönstersommar”. Läs mer om sommarerbjudandet här!

Om Kronfönster

Kronfönster har sålt fönster online sedan 2005. De tillverkar sina produkter först efter beställning vilket eliminerar fördyrande mellanhänder och lagerkostnader. Alla produkter tillverkas med kvalitet i fokus och genom en enkel logistik där köpet går direkt från webbplatsen till kunden kan de erbjuda mest fönster för pengarna!

Vill du veta mer om Kronfönsters fönster? Kontakta deras fönsterexperter på 0470-79 50 50 eller besök kronfonster.se.

Rulla till toppen