Så blir du självförsörjande – inspireras av Signes välplanerade odlingsträdgård

Det var en liten kolonilott som satte fart på Signes gröna intresse. I dag räcker skörden från eko-odlingarna i den lantligt belägna trädgården till att försörja hela familjen, året om.

När Signe Schrøder och hennes man Mads bodde i en lägenhet i stan, och ville komma till sin trädgård, fick de ta tåget för att komma till den. De var visserligen jätteglada över att kunna dela den lilla koloniträdgården utanför stan med Signes mamma, odla och se hur allt växte. 

– Det som framför allt fascinerade oss var att odla egna grönsaker, säger Signe. Och Mads, som älskar att laga mat efter säsong, var helt fängslad av att se allt som kom ur jorden. Från att bara ha varit små frön. Det var helt nytt för honom och det var så tillfredsställande att kunna få hem sin egen skörd.

Härliga skördetid! I augusti finns det mesta, som äpplen, tomater, gurkor och melon.
Mitt i trädgården finns ett stort kvittenträd. Ankorna gillar de nederstra bladen.
Minsta dotterna Alde är nästan alltid med i trädgården.

LÄS ÄVEN: Trädgårdskalender – från sådd och plantering till skörd


Men efter ett tag började det kännas väl långt att åka, och längtan växte efter att bara kunna slå upp dörren och kliva ut i det gröna. Signe och Mads blev också allt mer intresserade av ekologisk odling och idén att bli helt självförsörjande. Så kolonilotten och lägenheten ersattes först med ett litet hus som hyrdes på en villatomt, och sedan med ett hus på en härligt stor och lantligt belägen tomt på 5 500 kvadratmeter. Nu har paret bott här sedan 2013, och antalet barn har blivit tre. 

Men den nya stora trädgården krävde mycket jobb till en början, med både machete och motorsåg. Hela tomten var igenvuxen av stora och små träd, sly och snåriga buskage. 

– Vi kände oss som nybyggare som erövrade land där vi gick fram och svingade macheten, säger Signe. Förutom några fruktträd och bärbuskar fanns det inte mycket värt att bevara.

I växthuset trivs många sorters tomater, som San Marzano och plommontomater i olika färger.
Här bor: Signe Schrøder och Mads Syberg. Erika, 7, Anton, 5, och Alde, 1 år. Jobbar som: Signe och Mads är kommunikatörer. @Signes_have Trädgården: 5 500 kvm i Birkerød, varav 250 kvadrat köksträdgård.
Valnötterna börjar mogna i mitten av september.

LÄS ÄVEN: Experten svarar: 15 frågor om vårträdgården


Trädgård som livsstil

Paret sådde, planterade och byggde därför upp det mesta helt från grunden, med målet att bli självhushållare året om. Nu finns här fruktträdgård, växthus, kökstäppa med odlingsbäddar, ankhus, hönsgård och bikupor. Varje säsong odlar de nu mer än 25 olika grönsaker samt bär, frukt och nötter. Vissa färska frukter och exotiska grönsaker köper de sporadiskt under vintern. Hela trädgården odlas utifrån hållbara principer och ekologiskt tänkande och har blivit en inspirationskälla för många, och Signe är i dag ordförande i det danska riksförbundet för praktisk ekologi.

En trädgård som Signes kräver nyfikenhet, mod att prova och göra om vid behov. Men mest av allt kräver den tid och lust, tycker hon. 

– Vi får ofta frågan om vi jobbar i trädgården varje helg. Men vi är ju här varje dag så många timmar vi bara kan. Det har blivit en livsstil, även med allt pyssel med djur och bin.

Entrén till den stora köksträdgården där paret tillbringar mest tid. Den är inhägnad för att skyddas mot rådjur, höns och ankor. Staketstolparna härstammar från träd som förut stod på tomten.
En stor del i att vara självhushållare är att ta vara på skörden. Till exempel i form av egen ketchup, pickles och sylt.
Kronärtskocka i blom. Egentligen ska de skördas innan blomning, men hinns det inte med blir de vackra att se på.

På morgonen innan jobbet måste de se till att släppa ut hönsen och på eftermiddagen tillbringar hela familjen några timmar ute. Barnen leker och hjälper till litegrann när andan faller på. Det enda avbrottet blir middagen, lagad på hemodlade grönsaker. Efter att barnen lagt sig går så Signe och Mads ut och jobbar i trädgården igen tills det blir mörkt. Men trots allt arbete har de tagit för vana att alltid sitta ner en stund tillsammans, njuta av solnedgången över sjön och passa på att diskutera idéer, drömmar och kommande trädgårdsplaner.

– Visst kan finnas dagar, särskilt om det är dåligt väder, då soffan lockar när vi har lagt barnen, säger Signe. De dagarna säger jag till mig själv att det räcker med att bara gå ut och titta i trädgården. 

Hon fortsätter:

– Men när jag väl fått på mig en tröja och kommer ut i friska luften, ja då kommer lusten ändå. Och det slutar alltid med att jag bara sugs upp av något där ute tills mörkret faller. Trädgårdsskötsel har blivit en passion och ett sätt att tanka.

Bikuporna, numera fem till antalet, är framför allt Mads projekt.
Ramarna i kupan kollas ungefär en gång i veckan.
Rök­pustaren hjälper Mads att hålla bina lugna när han jobbar vid kupan och skördar honung.

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med en grönskande köksträdgård – 5 enkla tips


Skapa en hållbar köksträdgård – Signes bästa tips

  • Anmäl dig till en kurs i praktisk ekologi. Det är en oumbärlig källa till kunskap.
  • Behåll trädgårdens resurser. Kör t ex inte bort trädgårdsavfall. För det är inte avfall, utan värde­full kompost och näring för jorden. Använd gräsklipp, löv, grenar och annat grönt till kompost, för att täcka bar jord i bäddarna och till komposthögar.
  • Samla vatten från tak, växthus och bodar. Vatten är en värdefull resurs och det är ofta torrt i maj eller, som det heta året 2018, hela sommaren.
  • Undvik bar jord. Använd gräsklippet efter gräsklippning och lägg det mellan grönsakerna i köksträdgården eller i perennrabatterna så att all bar jord täcks. Klippet håller kvar fukten, gödslar jorden, hämmar ogräsbildning och gör jorden luftig och porös. Löv, häckklipp och annat växtmaterial kan också användas.
  • Var inte rädd för att helt undvika konstgödsel och bekämpningsmedel. Naturens egna kretslopp håller allt så fint balanserat, om vi bara vågar låta det göra det. Gifter däremot stör naturens balans, förorenar grundvattnet och
    tar livet av insekter och bin.
  • Ta hand om och vårda din jord i stället för dina grönsaker. De kommer att sköta sig själva om jorden matas med rätt näring och det finns också gott om det biologisk mångfald i trädgården.
  • Tänk mångfald och biologisk mångfald. Ju fler blommor, grönsaker och växter, desto mer mat finns det för fjärilar, bin, insekter och fåglar. Plantera blommor i varje hörn och vrå och njut det oväntade och vackra.
  • Förlåt dig själv om du inte får allt gjort eller om något går fel. Lyckligtvis kommer ännu ett år och en ny säsong!
Savojkål är en favorit men även vitkål, rödkål och grönkål. Ingen övertäckning behövs, getingarna håller larverna schack.
Signe har experimenterat en del med morötter och bäst resultat får hon i upphöjda bäddar. 
Gurkorna växer bra i växthuset och gillas av barnen. Det viktigaste för glada gurkor är att de får mycket vatten.
Höns är kära och viktiga vänner som ger goda ägg.

Välj rätt hönsras

Är du också sugen på att skaffa höns? Tänk på att läsa in dig på vilka raser som finns, och vad som skiljer dem åt. Här är några som Signe och Mads valt, för att få olika typer av ägg och kött.

  • Isa brown – en eminent äggläggare och en söt, nyfiken typ som lätt kan tämjas.
  • Grünleger – en livlig höna som lägger gröna ägg.
  • Maran – En bra äthöna med mörka fjädrar, som lägger chokladbruna ägg.
  • Kochin – En bra avelsras med vacker hel fjäderdräkt och fjädrar på fötterna. Passar bra som mathöna.
  • La bresse – en fransk ras som är en eminent mathöna.

Signes odlingskalender hittar du här!


LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


Scroll to Top