Nu när ljuset så sakta återvänder längtar jag efter skön grönska på fönsterbrädan – och gärna några blommande växter som ger färg. Många vill ha lättskötta krukväxter som inte kräver så mycket skötsel. Ändå är det vanligare att växter får för mycket vatten än för lite. Här får du 10 tips på riktiga överlevare.
Vissa växter är lättare att ha att göra med än andra. Här tipsar vi om 10 lättskötta växter som alla kan lyckas med:
10 lättskötta växter:
1. Peperomia
Vilken växtglädje! Peperomian kan ha pyttesmå blad och stora, släta, blanka, skrynkliga, helt gröna eller vackert mönstrade. Det är tåliga växter med små krav. De får också kolvar med mängder av små, små blommor. Den trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren. Vattna när jorden torkat upp.

2. Strandkastanj
Det här är en härligt frodig, grön växt på stam. Fint när man vill ha växter med lite höjd och som kan ställas i en stor kruka på golvet. Stammen är ofta vackert flätad. Strandkastanjen, Pachira aquatica, trivs med ett ljust och luftigt läge. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.
LÄS ÄVEN: Här är växterna att ha i sovrummet – för bättre sömn

3. Citronfikus
En spännande och dekorativ växt som ser ut som ett litet träd. Bladen är blanka och mörkgröna precis som citronträdets, där av namnet. Citronfikus, Ficus microcarpa, placeras ljust eller halvskuggigt men undvik stark sol. Vattna regelbundet men låt den torka upp mellan gångerna.

4. Kaktus
Ett självklart val för dig som glömmer att vattna. Just nu är den väldigt trendig och variationen är otroligt rik. Det finns stora exemplar med enorma taggar och små miniatyrer i många olika former. De trivs ljust, gärna i full sol och jorden ska torka upp ordentligt mellan vattningarna. Plantera om i såjord och ge gärna speciell kaktusnäring

LÄS ÄVEN: 12 växter som renar inomhusluften – och så sköter du dem
5. Porslinsblomma
Den bjuder på rik variation och är en gammal växt som odlats i Sverige sedan 1800-talet. Något mer tacksamt får man leta efter. Den tål att glömmas bort och behöver sällan planteras om. Den trivs ljust eller halvskuggigt men inte i stark sol och vattnas när jorden torkat upp. Något mer under blomningen. Blommorna är bedårande på nära håll.

6. Zamiakalla
Den här växten, även kallad garderobsblomma, har dekorativa blad och klarar det mesta. Den trivs nästan överallt – ljust eller mörkt. Ju mindre ljus den får desto mörkare blir bladen. Den blir större och växer snabbare med en ljus placering men bör skyddas mot stark sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

7. Brudorkidé
Denna fantastiska och populära krukväxt blommar tacksamt även när ljuset är knappt. Vill du skapa den rätta vårkänslan är det vackert att blanda flera olika färger på fönsterbrädan. Blomningen räcker ofta flera månader och den kräver minimalt med skötsel.
Brudorkidén, Phalaenopsis, trivs med en ljus placering, men undvik den starka vår- och sommarsolen. Vattna sparsamt och titta på rötterna. Är de gröna och spänstiga kan du vänta, är de grå och lite torra är det dags att vattna.

8. Svärmorstunga
Ge den en chans! Denna klassiker är både lättskött, snygg och spännande i formen. Nästan omöjlig att misslyckas med. Det finns dessutom nya sorter med blad i varierande färger. Den trivs i de flesta lägen, soligt eller halvskuggigt. Vattna rejält och låt sedan jorden torka upp ordentligt mellan gångerna. Planteras om först när krukan nästan sprängs.

9. Echeveria
Vilken variation! Lättskötta echeverian ser ut som en liten rosett och finns i otroligt många vackra nyanser och med olika bladformer. Ibland får den också rosa eller gula blommor på stängel. Som alla fetbladsväxter lagrar den vatten i bladen och kan därför klarar uttorkning bra. Echeverian trivs med ett riktigt ljust läge och bör få torka ut mellan vattningarna.

LÄS ÄVEN: Så tar du sticklingar på dina favoritväxter
10. Paradisträd
Denna fetbladsväxt, som också kallas penningträd, tillhör de absolut mest lättskötta krukväxterna. Den kan bli väldigt gammal och får med åren ett vackert trädliknande utseende. Paradisträdet, Crassula ovata, trivs med en ljus placering även i full sol. Vattna sparsamt.

Den här artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.