Så lyckas du med förodlingen – steg för steg

Gå igenom fröpåsarna, ta fram jord och kärl – och ha tålamod. Vi tipsar om smarta knep och ­viktiga steg för att få småplantorna att trivas!

Eftersom våra somrar är korta behöver vi ­förodla vissa grönsaker och blommor för att ge dem ett litet försprång så att de ska hinna utvecklas, blomma och ge skörd. Genom att själv driva upp sina plantor från frö kan man dessutom spara mycket pengar. Frön kostar bara en bråkdel av vad färdigväxta plantor i butiken kostar.

Dessutom blir utbudet så mycket större eftersom man ­riktigt kan frossa i mängder av olika spännande sorter. Här kommer några bra tips för att lyckas ännu bättre med förodlingen!

1. Jord

Använd en bra såjord som är mager, luftig och har ett lågt näringsinnehåll. Fröet behöver nämligen inte så mycket näring till att börja med, eftersom det inuti sitt skal redan har allt det behöver för att påbörja sin groningsprocess.

Foto: Linda Sellman

2. Pluggbox

Att sätta frön i pluggboxar har två stora fördelar: det ena är att de inte tar så stor plats, vilket gör att man kan driva fram massor av plantor på en liten yta, och det andra är att man får ett fint rotsystem och de små plantorna blir lättare att hantera vid omplantering.

Foto: Linda Sellman

3. Jordstruktur

Lermineralet vermikulit och den vulkaniska stenen perlit är två tillsatser som ger förodlingen en bra start. Vermikulit strör man på jordens yta för att hålla den varm och hjälpa den att behålla fukten. Perlit blandas i jorden för att göra den porös och förbättra syreupptagningen, vilket främjar groningen.

4. Ordning och reda

Märk din sådd med etiketter. Många plantor är väldigt lika varandra i förstadierna och det kan vara svårt att skilja dem åt. Etiketter hjälper dig att hålla reda på vad du sått var.

Foto: Linda Sellman

5. Ljus

Även om man snabbt vill komma igång med vårens förkultivering kan det vara klokt att ha lite is i magen. För att få livskraftiga plantor som inte är långa och gängliga är det viktigt att ljuset är tillräckligt. Man vill ha korta och knubbiga plantor. Vill man inte vänta kan man sätta in extra belysning tills ljuset utomhus är tillräckligt.

Se till att plantorna får ordentligt med ljus. Foto: Linda Sellman

6. Handlag

Undvik att ta i den lilla plantans stjälk vid omplantering. Den är mycket känslig och det är bättre att ta tag i ett blad eller i rot-systemet när man ska hantera den. En liten blompinne kan vara ett bra hjälpmedel för att lirka upp plantan.

Var försiktig med de ömtåliga rötterna. Foto: Linda Sellman

7. Omskolning

Efter en tid ska plantan planteras om i ny, näringsrikare jord. För att ta en genväg kan man redan från början fylla en kruka med två tredjedelar blomjord och en tredjedel såjord och på så vis hoppa över den första omplanteringen. Då hamnar fröet först i den magra såjorden, som är gynnsammast till en början. I takt med att den växer når dess rötter ner till den näringsrika jorden, som den behöver för sin fortsatta tillväxt.

8. Vatten

En jämn vattning är avgörande för hur plantorna mår. De små plantorna är mycket känsliga för uttorkning men vill heller inte vara för blöta. Ett bra tips är att vattna längs krukans kant. Det lurar rötterna att söka sig efter vattnet och på så vis blir deras rotsystem större.

Glöm inte att vattna – men inte för mycket! Foto: Linda Sellman

9. Avhärdning

Utomhus finns brännande sol, hårda regn, ­kyliga vindar och kallare temperaturer. Innan det är dags att plantera ut de små växterna för gott är det därför viktigt att vänja dem vid livet i det fria gradvis under några veckor på en skyddad plats. Börja med ­någon timme och öka successivt tiden tills det är dags för dem att flytta ut för gott när risken för nattfrost är över.

Låt växterna vänja sig vid utelivet gradvis. Foto: Linda Sellman

Grödorna du bör så tidigt på året

Vissa grödor tar längre tid på sig för att utvecklas och behöver förodlas redan i ­januari–februari för att hinna utvecklas, blomma och ge skörd. Några ­grönsaker man bör så tidigt är chili, ­purjolök, aubergine, kronärts­kocka och selleri. Blommor som bör komma i jorden redan nu är till ­exempel lobelia, ­pelargon, begonia, jätte­verbena och ­bergnepeta.

Tänk på att vissa sorter kan behöva en liten ­köldperiod för att börja gro.

Läs på ­fröpåsen!

5 frönyheter att så tidigt

Hänglobelia.

1. Hänglobelia ’Colour ­Cascade’ får blommor i en fin blandning av rött, lila, blått och vitt. Blommar rikt och passar ­utmärkt i apel och blomlåda. (Impecta)

Jätteverbena.

2. Jätteverbena ’Vanity’ är en mer kompakt variant av den populära jätteverbenan. Blir runt 90 cm hög och blommar från juni till september. (Impecta)

Chili.

3. Chili ’Shishito’ är en populär, mild chili från Japan som liknar den spanska ’Padrón’ men har ett mer kompakt växtsätt. Ger många, 8–10 cm långa frukter som oftast tillagas gröna. (Runåbergs)

Paprika.

4. Paprika ’Somborckina’ ger ca 8 cm långa frukter som skiftar från ljusgult till orange och slutligen rött. Smaken blir ­sötare och kryddigare ju rödare de blir. (Runåbergs)

Melon.

5. Vattenmelon ’Sugar Baby’ kan försås redan i februari för att senare flyttas till växthus ­eller när frostrisken är över till friland i skyddat, soligt läge. Ger söta, saftiga frukter på 5–7 kilo. (Wexthuset)

Artikeln publicerades först hos Hemmets Journal.

Scroll to Top