Matredaktören: “Ultimata dryckerna till säsongens värmande soppor”

Matig tomatsoppa, gräddig svampsoppa och nudlar med kyckling och smakrik buljong. Säsongens godaste soppor smakar härligt till vinterlunch eller på utflykt. Här tipsar dessutom Hus & Hems matredaktör om godaste dryckerna att ha till.

Vin till soppan? Absolut, men vilket beror på vad den är baserad på och smaksatt med. Till soppa med asiatisk touche blir en fruktig riesling bra. Och är svampsoppan smaksatt med sherry, ja då är ett litet glas av samma dryck överraskande gott till! Här ger Hus & Hems matredaktör Cecilia Lübeck sina bästa tips. Längre ner hittar du även tre goda recept på värmande och smakrika soppor.

1. Fruktigt och kryddigt

En torr eller halvtorr cider funkar ofta där vinet går bet. Prova denna fruktigakryddiga variant till tomatsoppa med och marockansk kryddning. Ekologisk. Boulard Cidre Biologique, Normandie, Frankrike, nr 1848, 54:50 kr.

2. Sherry med nöttoner


Torr sherry med fina nöttoner är en lite bort­glömd dryck som passar så bra till såväl charkbricka som till svampsoppan här intill. Särskilt eftersom det är en skvätt sherry i själva rätten också. Tio Pepe Fino, Jerez, Spanien, nr 8225, 65 kr för 375 ml.

3. Syrligt och sött

Den här rieslingen med fin liten fruktsötma och syra i balans passar så bra till mat med asiatiska smaker, som kycklingsoppan med nudlar eller till sushi med inlagd ingefära. 2021 Kloster Eberbach Riesling Spätlese, Rheingau, Tyskland, nr 6257, 139 kr. 

3 goda och värmande soppor:

1. Svampsoppa med timjankrutonger

4 port

Ingredienser:

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
600 g svamp, t ex skogschampinjoner 
30 g smör
1 1/2 dl vitt vin
1/2 dl sherry 
2–3 kvistar timjan
8 dl kycklingfond
2 dl grädde
ev majsstärkelse för redning
1–2 tsk balsamvinäger
salt och peppar
färsk timjan till garnering

Timjankrutonger

2 skivor ljust bröd
2 msk olivolja
3–4 kvistar timjan, bladen från
salt och peppar

Gör så här:

1. Timjankrutonger: Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Riv brödet i små bitar och blanda dem med olivolja, timjanblad, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter tills de är krispiga och gyllene.

2. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en gryta tills den tappar fukt och tar färg. Lägg eventuellt i lite extra smör, tillsätt lök och vitlök och fortsätt fräsa tills löken är genomskinlig.

3. Tillsätt vitt vin och sherry, koka upp och låt puttra tills nästan all fukt avdunstat. Tillsätt timjanblad och kycklingfond, koka upp igen och låt puttra i 10 minuter.

4. Tillsätt grädde, mixa soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Om du vill ha en tjockare konsistens, red med majsstärkelse utrörd i vatten. Smaksätt soppan med balsam­vinäger, salt och peppar.

5. Skumma ev soppan vid servering med en stavmixer helt kort, och häll upp den i djupa tallrikar. Garnera med krossade timjankrutonger, timjan och nymalen peppar.

2. Kycklingsoppa med nudlar

4 port

Ingredienser:

4–6 kycklingklubbor
1 1/2 liter hönsbuljong
2–3 msk fisksås
1 msk socker
1 krm vitpeppar
1/2 knippa salladslök
1/2 knippa thaibasilika
1/2 färsk koriander
300 g ägg- eller risnudlar
100 g böngroddar
chiliflagor 
1 lime

Gör så här:

1. Lägg kyckling och hönsbuljong i en kastrull, låt koka upp och skumma. Låt puttra i ca 40 minuter, tills köttet är mört.

2. Låt svalna lite, ta sedan upp kycklingen och plocka köttet från benen. Hetta upp soppan igen och smaksätt med fisksås, socker och vitpeppar.

3. Ansa och skiva salladslöken, plocka bladen av koriander och thaibasilika. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och låt dem droppa av.

4. Lägg nudlar, kycklingkött, böngroddar, lök och örter i skålar och häll den heta soppan över. Strössla på lite chili och servera med limeklyftor och extra örter.

3. Tomatsoppa med rostade kikärter

4 port

Ingredienser:

2 lökar
4 vitlöksklyftor
2–3 morötter
1 röd paprika
olja
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk kanel
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 1/2 dl vatten eller kycklingfond
2 burkar krossade tomater
salt och peppar
1 näve färska örter, t ex koriander eller slätbladig persilja
50 g torkade aprikoser
100 g gräddfil

Rostade kikärter

1 burk kikärter
3 msk olja
1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar

Gör så här:

1. Börja med de rostade kikärterna: Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Låt ärterna rinna av, skölj dem i kallt vatten och torka dem med hushållspapper. Blanda dem med olja och kryddor. Bred ut kikärterna i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta dem i ugnen i 25–30 minuter, tills de är gyllene och krispiga.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär dem i grova tärningar. Tärna paprikan. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull tills löken är genomskinlig. Tillsätt morötter, paprika och kryddor och fortsätt fräsa i några minuter. Tillsätt nu vatten eller kycklingfond och krossade tomater. Koka upp och låt grytan puttra i 15–20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Plocka bladen av örterna och hacka örter och aprikoser. Lägg upp soppan i djupa tallrikar och toppa med gräddfil, örter, aprikoser och rostade kikärter. Bjud gärna ett gott pita-, naan- eller tunnbröd till.

Scroll to Top