Jörgen från “Vem bor här” bytte storstad mot skola på landet tillsammans med familjen: “Kan nästan sörja att vi missat det här”

Från lägenhetsboende i Stockholm till en gammal skola i Skåne. Mitt i livet bytte Jörgen och Sara Brorsson ut sitt stressiga storstadsliv till en lugnare tillvaro i Kullabygden. Nu samsas arbete och fritid under ett och samma tak.

Det finns en natt i mars 2019 som Jörgen och Sara aldrig kommer att glömma; första natten de sov i sitt nya hem på Kullabygden, Bräcke skola. En läskig natt.

– Det knakar och låter så mycket i ett sådant här hus, speciellt i den skånska blåsten, säger Sara. Jag är dessutom ganska mörkrädd. På morgonen dagen efter undrade vi vad vi hade flyttat till, det är en gigantisk byggnad.

Nu känner de helt annorlunda och njuter av husets rymd och landsbygdens tystnad. Och kan nästan sörja att de har missat just det här under alla år i stan. 

Ett av husets mer spektakulära rum är den stora gymnastiksalen högst upp med svartmålat trägolv och vita pärlspontsväggar. Gymnastikredskapen från forna tider är fyndade på diverse auktioner och loppisar.
I vardagsrummet ståtar olika sittmöbler runt tre ”Stilt Coffee tables”, District Eight. Lädersoffa, Børge Mogensen, Mats Theselius fåtölj ”Aluminium”, ”Stilt sofa” samt ”Fold Chair” från Olivier Gregoire. Persisk matta, vintagefynd.
Här bor: Jörgen och Sara Brorsson. Fem utflugna barn. Katten Gaston. Jobbar som: Driver inredningskonceptet Dunke design och agenturen District Eight, @dunkedesign.
Tegelhus från 1928 i Bräcke. Total yta 500 kvm, 350 kvm boyta.

– Här hälsar man på varandra när man är ute och går, säger Sara. På landet finns en värme, vänlighet och omtanke som jag aldrig tidigare har upplevt.

Det är höst i nordvästra Skåne. Fortfarande finns en viss värme kvar i luften, och på vinfältet strax bredvid den gamla skolan hänger druvklasarna tunga. Att Jörgen och Sara bor just här och nu är ett resultat av livets tillfälligheter – i detta fall en lunch i Saigon 2015.

– Vi var på semester och gick in på en restaurang, säger Jörgen. De läckra möblerna gjorde oss nyfikna, vem ansvarade för detta? Innan vi åkte hem hade vi bokat ett möte, och blev eld och lågor när ägaren berättade att företagets möbler inte fanns på den svenska marknaden. Tänk om vi kanske skulle … 

Vardagsrummets konst är spännande, allt från tavlan av okänd konstnär från Bukowskis till skulpturala stubbar i förstenat trä, specialtillverkade. Glasfibervävstol ”Fold Chair”,
Olivier Gregoire.
Från hallen kan man komma direkt in i den restaurangköksliknande avdelningen. Denna del avgränsas mot diskrummet genom en kaklad halvvägg. 
Gasspis från Falcon och platsbyggd fläktlösning.
Vintageprylar av alla slag återfinns överallt i huset. Här vackra glasburkar som förr innehöll örter.

Från storstan till landet

Det blev varken ”kanske” eller ”tänk om”. Det blev egen möbelagentur, stor succé och galet mycket arbete. Ett år efter lunchen i Saigon sålde Jörgen sitt grossistföretag i stålbranschen och Sara lämnade posten som programchef. De hade blivit möbelhandlare i Stockholm på heltid, men efter ytterligare två år blev de skånska lantisar på heltid. Ännu en rockad i livet som blev en fullträff.

– Jag nyper mig fortfarande i armen och undrar om det är sant att vi bor i här, säger Sara. Jag stormtrivs i huset. 

Rymligt, ljust och öppet. I köket får många plats sam­tidigt utan att trängas. Det stora skåpet där glas och porslin förvaras är ett gammalt originalskåp, kvar från skoltiden.
Vintertid går vedkaminen Scan bokstavligen varm, vilket sprider extra mysfaktor i köket. Den fanns redan på plats när huset köptes. Runt bordet, stolar från District Eight.
En köksvägg målad i ”Linfärg” från Jotun. På väggen Urban Engströms, ”Relief” i zink/blyplåt.
 Ett blickfång i ett av fönstren utgörs av gipsskulptur fyndad på antikmässa i Blå Hallen, Höganäs. 

Bräcke skola är en välkänd byggnad i trakten. Efter att ha inhyst bygdens elever i 35 år förvandlades den till en kyrkorgelfabrik under några decennier. Här har även funnits en antikaffär innan huset blev omgjort till privatboende. Som Jörgens och Saras hem har byggnadens inre blivit ljusare med trägolvens originalfärg framtagen och väggar målade i gröna, grå och sandbeige nyanser. Ett par sovrum har blommiga tapeter och bröstningar i pärlspont. Så var det inte när de köpte det i november 2018.

– Svartmålat överallt, säger Jörgen. Dörrar, paneler, golv och väggar – svart, svart och åter svart. Utom i den gamla gympasalen högst upp, där var det vitmålade väggar till svart golv.

 En våning upp väntar en liten trapphall med rutigt golv i svartvitt, sannolikt originalgolv från skolan. Gammalt läkarskåp inköpt Bukowskis.
En av sommarmånadernas oaser är terrassen direkt utanför köket. Betongmöbler fyndade på nedlagd handelsträdgård.
Husfasadens vildvin lyser rött om hösten.
Skolans gamla biologisal har fått William Morris-tapeter. Stol ”Raw Chair” av Jens Fager.
Gymnastik­salen med soffa, fåtölj, bord och ottoman från District Eight. Matta från Eco from the past. Gröna vaser av Lennart Andersson, Gullaskruf.
I stentrappan har många elever har sprungit genom åren. Stengolvet från Höganäs är original. Det runda bordet är specialritat för Kockums huvudkontor. Taklampa, ­Entourage Design. Loungestolen ”Dragonfly”, D8. 

Hemmafix och vintage

När renoveringsarbetet drog i gång ansvarade Sara och Jörgen för alla ytskikt. Däremot tog de hjälp av fackmän när klinkergolv skulle bilas bort, källarfönster bytas, vvs och el fixas. Likaså när det gamla köket skulle ersättas med ett nytt.

– Efter att ha arbetat så mycket med företaget i Stockholm var det härligt att få använda händerna i huset, säger Sara. När coviden slog till och businessen stannade upp rejält tog vi det stora greppet och gjorde alla rum, trapphuset och köket.

Men helt klara blir de nog aldrig, tror Jörgen. Fönstren behöver få mycket kärlek, liksom taken. 

– Jag har en lista med flera ”akuta” saker att åtgärda innan jag kan ta av mig vaktmästarrocken. Putsa om skarvarna mellan tegelstenarna på västra fasaden, boosta värmen på något vis, fixa vinden, få mer struktur och ordning i källaren och göra om badrummen. Resten är mer lustfyllda uppgifter som jag inte har något emot.

Klassisk serveringsvagn i District Eights tolkning. Ovanpå en fyndad vintageskål med dominobrickor. I rummet intill har paret sitt kontor där de tillbringar många timmar varje dag.
Ovanför pärlsponts­panelen, målad i Jotuns ”Dusty Rose”, tar en William Morris-tapet vid. 
I Jörgens och Saras sovrum är väggen bakom sängen handputsad. Matta ”Marocko Vintage” från Bargi. 
Öppen förvaring i en av District Eights serier med klädhängare, hatthylla och liten hurts. Väskan är ett minne från Saras mamma, händerna från Sjöström Antik, Stockholm. 
Sängbordet i extrarummet är ett loppisfynd. Böcker förvaras i en gammal skolbokslåda.

Under åren som egenföretagare inom stålbranschen var Jörgens kreativa ventil att samla på konstantikviteter och roliga vintageprylar; nu återfinns mycket av samlingarna utspridda i husets, blandat med vintagemöbler och inredning från möbelagenturen.

– Hade vi inte arbetat med möbler som vi gör nu är det nog bara våra sängar som hade varit nya, säger han. Resten hade varit vintage. Men kommer arkitekter hit eller andra kunder i vår målgrupp vill vi ha ett urval av de möbler vi representerar i Sverige. Det är ingen uppoffring, vi har bara sådant som är våra personliga favoriter.

Det är överhuvudtaget ingen uppoffring att bo i en gammal skola på den skånska landsbygden, menar båda. Sara återkommer hela tiden till lyxen att få leva på en plats där alla sinnen får vara med dygnet runt. Och att spela musik hur högt som helst utan att störa någon alls. Efter åren i Stockholm vet Jörgen precis vad som toppar hans favoritlista:

– Alltid lediga parkeringsplatser när vi ska in till Höganäs och göra ärenden, skrattar han. Aldrig behöva lägga ner energi och ilska på att åka runt och inte hitta en enda ledig plats. Det är livet på en pinne!

Scroll to Top