5 söta recept att testa i jul

Smörig citronkola, rulltårta med pepparkakssmak och lyxigt chokladgodis. Här är julens godaste sötsaker att njuta av hemma eller att ge bort i gåva.

1. Smörkola med citron

60 stycken

Ingredienser:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal från 1 citron

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på två liter. Tillsätt vispgrädde, socker och sirap. Rör hela tiden. Låt koka tills kolan uppnått 125 grader. Rör ner vaniljsocker och citronskal.

2. Bred ut kolasmeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Låt den kallna så mycket att den går att skära i.

3. Skär i rektangulära bitar som mäter ca 2 ½ x 4 cm, det är lättast med en degskrapa.

4. Vik dem dubbla. Klipp ut bitar av bakplåtspapper. Lägg en kola på en pappersbit och rulla ihop den. 

Den smöriga kolan får en fin smakbrytning av citron.

2. Rulltårta med pepparkakssmak

14 skivor

Ingredienser:

3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl potatismjöl
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk bakpulver

Fyllning

200 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl florsocker
1 dl frysta tinade lingon

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, använd en elvisp. Blanda potatismjöl, pepparkakskrydda och bakpulver i en liten skål. Rör ner blandningen i äggsmeten.  

2. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna som mäter 30 x 40 cm. Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Vänd upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som rulltårtan gräddats på. Låt svalna något. Blanda färskost med florsocker till fyllningen i en skål. Skär till kanterna på rulltårtan så att de är jämna och fina. Bred fyllningen ovanpå rulltårtan och strö på lingon. 

3. Rulla ihop till en rulle och lägg kallt en stund.

En riktigt lyxig rulltårta gör succé på julfikat. Hittar du inte pepparkakskryddor kan det bytas ut mot 2 tsk vardera av kryddnejlika, kanel och ingefära.

3. Saffranssnurror med mandelmassa

16 stycken

Ingredienser:

1 pkt (50 g) jäst för söta degar
3 dl mjölk, 3 %
1 pkt saffran + 1 sockerbit
1 dl kesella, 10%
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
¾ tsk salt
13 ½–14 dl vetemjöl

Fyllning

200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör, i bitar
2 msk strösocker
rivet skal från 1 apelsin

Pensling och garnering

1 ägg 
2 tsk kallt vatten
1 krm salt
flagad mandel
pärlsocker

Gör så här:


1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Stöt saffran och sockerbit i en mortel. Tillsätt mjölken till jästen, rör så att jästen löser sig. Rör ner saffran, kesella, smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda så att smöret blir finfördelat. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. 

2. Blanda mandelmassa, smör, socker och apelsinskal till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 40 x 35 cm. 

3. Bred fyllningen över degen. Vik den ena halvan över den andra. Dela degen i 16 remsor. Sno remsan några varv. Gör en snurra och vik in skarven under bullen. 

4. Lägg bullarna på bakplåts­pappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 

5. Pensling och garnering: Vispa ägg, vatten och salt. Pensla bullarna. Strö på mandel och pärlsocker. 

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk på galler.  

Mandelmassa gör de här bullarna saftiga och extra goda.

4. Bondkakor med pepparkakskrydda

ca 45 stycken

Ingredienser:

2 msk sötmandel
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 msk ljus sirap
2 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
1 tsk kallt vatten

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka sötmandeln i ganska små bitar. Blanda mandel, smör, socker, sirap, mjöl, bikarbonat, kanel, ingefära, kryddnejlikor och vatten i en skål. Arbeta ihop till en deg.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en ca 30 cm lång rulle. Plasta in rullen och låt ligga kallt i 1 timme.

3. Lägg rullen på mjölat bakbord och skär i ½ cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.

4. Grädda i mitten av ugnen i 9–10 minuter. Låt svalna  på plåten.

Kryddiga och knäckiga kakor som går bra att frysa in.

5. Chokladbollar med glögg

40 stycken

Ingredienser:

100 g mjölkchoklad
150 g kallt smö
1 1/4 dl strösocker
3 msk kakao
6 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2 msk vinglögg
½ krm salt

Garnering

200 g mörk choklad
strössel

Gör så här:

1. Dela mjölkchokladen i bitar och smält den över vattenbad.

2. Lägg den smälta chokladen, smör, socker, kakao, havregryn, vaniljsocker, vinglögg och salt i en matberedare. Kör till en slät smet.

3. Ställ choklad­smeten kallt i 1 timme.

4. Gör runda bollar av smeten. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna till hälften i den smälta chokladen. Låt dem rinna av på bakplåtspapper. 

Överraska med julkryddiga chokladbollar deluxe!
Rulla till toppen