Så kan du minska elförbrukningen hemma – 8 smarta tips

Vill du se över elförbrukningen hemma? Då är det bland annat uppvärmning och varmvatten du bör hålla ett extra öga på. Här är 8 tips på hur du kan minska elanvändningen hemma.

1. Byt till LED-lampor överallt

Säkerställ att du inte har några glödlampor kvar hemma eller i fritidshuset. Om du har det så se till att byta ut dem mot mer energismarta LED-lampor. För att nå upp till en kWh behöver en glödlampa på 40 W bara vara tänd i 25 timmar. För en LED-lampa på 1 W behöver den vara tänd så mycket som 1 000 timmar för att komma upp i en kWh. Det är med andra ord stor skillnad på lampa och lampa.

Taklampa från &Tradition. Foto &Tradition

2. Sänk inomhustemperaturen

Uppvärmning av hemmet tillsammans med varmvatten utgör nästan 80 procent av den totala elförbrukningen. Ett enkelt tips är därför att se till att sänka temperaturen inomhus.

3. Välj vattenkokare

Kokar du ofta upp tevatten på spisen? Då kan det vara dags att tänka om och byta till en vattenkokare i stället. Det kräver nämligen mindre energi och går snabbare. Du kan även ”förkoka” vattnet vid matlagning i vattenkokaren innan du häller i det i en kastrull.

Vattenkokare från Wilfa. Foto Wilfa

4. Byt till snålspolande duschmunstycke

Ett smart och enkelt sätt att använda mindre varmvatten vid varje dusch är att byta till ett snålspolande duschmunstycke. Totalt använder ett svenskt hushåll i snitt 140 liter vatten per person och dygn. Genom att byta munstycke kan du minska den konsumerade vattenvolymen vid en dusch uppemot 70 procent.

Foto Grohe

5. Torka tvätt utan torktumlare

Torktumlaren är en av hemmets stora energitjuvar, som kräver tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Satsa istället på att torka tvätten med hjälp av en torkställning eller tvättlina.

6. Sätt en timer på duschen

Minuterna du står i duschen får stor effekt på elförbrukningen. En dusch på 10 minuter med de aktuella elpriserna kostar runt 30 kronor, är man fyra i familjen som duschar dagligen blir det med andra ord 120 kronor om dagen. Om du halverar duschtiden kan du alltså halvera kostnaden. Ett sätt att få ner varmvattenanvändningen vid varje dusch är att införskaffa en timer, då får du snabbt och enkelt koll på hur länge du står i duschen.

Torkställning från Jotex. Foto Jotex

7. Använd grenuttag med strömbrytare

Hemmet är fyllt av ”stand by-tjuvar” som drar el fast att de verkar avstängda. Ett knep är därför att sätta in grenuttag med strömbrytare så att du enkelt kan stänga av alla apparater och undvika onödig elförbrukning.

8. Byt ut tätningslisterna

Uppvärmningen står för majoriteten av all elförbrukning i hemmet (ofta upp emot 70–80 procent för en husägare). Det är därför viktigt att se till att värmen stannar inomhus och inte sipprar ut genom dåligt tätade fönster och dörrar. Om det drar kallt från dessa kan det vara en bra idé att byta ut tätningslisterna.

Källa Grohe, Tibber

Rulla till toppen