Intervju med Lisen Båge: “Jag blev galen på att jag fastnade med mobilen för att veta vad klockan var”

Ett kärt barndomsminne och längtan efter att ta kontroll över tiden blev starten på Lisen Båges företag – Båge & Söner.

För några år sedan bestämde sig Lisen Båge för att slänga ut mobiltelefonen från sovrummet – det blev starten på en livsförändring och första fröet till ett nytt företag. 

Vi träffas i början av sommaren i Båge & Söners lokaler i centrala Stockholm. Här ryms just nu i princip hela verksamheten på några få kvadratmeter: kontor, produktion och distribution. Det var drömmen om en riktigt fin väckarklocka – lika fin som den mormor Suzanne hade vid sängen i Lausanne – som ledde Lisen Båge in på en helt ny bana som grundare av Båge & Söner, ett företag för exklusiva väckarklockor. De första klockorna lanserades i januari 2021 och första året såldes över 1 000 väckarklockor – alla monterade efter konstens alla regler i Stockholm.

Lisen Båge, grundare av Båge & Söner.

Men att Lisen skulle bli klock­fabrikant var långt ifrån självklart. Under uppväxten tillbringade hon mycket tid hos sina morföräldrar i Lausanne och i minnet har hennes franska mormor Suzannes vackra reseväckarur som alltid stod intill sängen visserligen en central plats, men det dröjde länge innan det minnet väckte liv i drömmen om ett företag. 

Efter studier i Paris arbetade Lisen länge som projektledare i olika former –bland annat arbetade hon länge på KF. Men i början av 2000-talet flyttade hon till England och under några år ägnade hon mycket tid åt familjen och de fyra sönerna. 

Ungefär samtidigt som den yngste sonen föddes började de äldre vara ute mycket på kvällarna och önskan att vara tillgänglig och att veta när de kom hem gjorde att telefonen fick en allt större plats i hennes liv.

– Jag blev galen på att jag fastnade med mobilen för att veta vad klockan var. Jag märkte att jag vaknade till, började se efter vad som händer i världen, kanske kom det ett sms som satte i gång tankarna eller så började jag spela bridge … Man kan ju göra en massa saker med de här telefonerna och de är fantastiska, men de är inte bra för sömnen, säger hon.

Efter ett tag kände Lisen att det inte fungerade att vara så beroende av telefonen och hon började leta efter en väckarklocka, hela tiden med mormors reseväckarur som ideal. Men trots att hon letade hittade hon ingenting som motsvarade hennes önskemål. Det som fanns var antingen relativt enkla väckarklockor i plast eller verkligt exklusiva och väldigt dyra ur. 

De fyra sönerna Michael, Carl, Oscar och Philip har varit en inspiration för Lisen Båge i arbetet med väckarklockorna. 

Hur kom det sig att du bestämde dig för att starta Båge & Söner?

– Det var först 2019 när jag lärde känna Federico Casado som vi tillsammans började den här resan. Han har jobbat med klockor i många, många år och har en bakgrund inom ”fine watchmaking”. Vi började med att åka till mässan i Basel tillsammans. Jag hade ju en bild av vad jag ville göra för jag ville ju ha tillbaka min mormors gamla reseväckarur.

Lisen plockar fram några äldre reseväckarur som är isärskruvade. För att förstå hur de skulle gå till väga när de skapade sina egna klockor var det viktigt att förstå hur de gamla uren var konstruerade.

Finns din mormors klocka kvar?

– Nej, tyvärr. Vad som hände med den klockan är det ingen som vet.

Hur gick vägen från reseväckaruret till den färdiga väckarklockan? Klockorna har ju känslan av reseväckarklockor, men är inte hopfällbara.

– För att urverket och batteriet skulle få plats behövde vi göra den här formen. Det var svårt att få en skön känsla om den skulle vara hopfällbar. Vi letade länge både
i Europa, Japan och Asien efter ett tystgående urverk med alarmfunktion där vi också kunde lägga till lampa och snooze. Vi använder det bästa quartz-urverket  som vi har kunnat hitta på marknaden, som kommer ifrån Kina.

Vad är det för material i klockorna?

– Från början jobbade vi med mässing, men vi har gått över till rostfritt stål för att inte fingeravtrycken ska synas och att man inte ska behöva putsa dem. Baksidan är klädd med Tärnsjöläder och klockorna monteras här i Stockholm på ett hantverksmässigt sätt.

Baksidan av väckarklockorna är klädd med Tärnsjöläder.

Jag förstår att namnet Båge & Söner syftar på dig och dina söner …

– Ja, det är en flört med de fina klockhusen, men också en signal om att klockorna ska kunna gå i arv. Även några av färgerna är en flört med klockvärlden – som den gröna och den blå urtavlan. 

Har dina söner egna klockor nu?

– Ja, det har de, men de har fått dem när de fyllt 20 eller 15 och den yngste har inte fått någon än.

Arbetet med väckarklockan har väckt många tankar om tid, och hur vi förhåller oss till den, hos Lisen och vi är många som kan känna igen oss i hennes känsla av att tiden bara försvinner när vi sitter med telefonen i handen, samtidigt som det är så svårt att stänga av den. 

Hur tänker du nu om mobiltelefonen och tid?

– Jag kastade ut mobilen från sovrummet för att kände jag ett sådant behov av att återta sovrummet och få ett mobilfritt rum.

– Tid är så centralt i vår värld. När jag fastnade i skrollandet på mobilen kunde det lätt gå en timme – som bara åts upp utan att jag varken blivit gladare eller klokare.
Det positiva när man återtar sitt sovrum är att man får tid att reflektera, landa in dagen och kanske hinna småprata lite innan man somnar.

Scroll to Top