Kika in i det charmiga torpet med egen badsjö

Beläget i det öppna landskapet utanför Hjo ligger familjen Lannemyrs spännande hem. Här bildar två faluröda huskroppar från helt olika tidsepoker en harmonisk enhet, omsluten av en prunkande trädgård som rymmer både keramikverkstad och egen badsjö.

Orädda, kreativa och målinriktade. Dessa egenskaper beskriver inte bara Ellen och Petrus Lannemyr, utan var även en förutsättning för att de skulle våga ta steget att flytta från storstadens brus. Familjens resa till det lugna livet på landet blev verklighet en sommar för sju år sedan och i dag lever de nära naturen med familjelivet i fokus. 

– Jag är uppvuxen på en bondgård och har alltid haft en stor kärlek till naturen, växter, blommor och skogen, säger Ellen. Petrus är väldigt händig och ville ha plats och möjlighet att bygga, fixa och förbättra. Vi längtade efter ett annat lugn och att inte bo på varandra. 

Familjen Lannemyrs hus består av det gamla torpet från 1928 som är hopbyggt med en modern och mer stram huskropp i ladhusstil. Passagen mellan huskropparna utgör hallen och genomgång till altanen på baksidan. Den nybyggda delen av huset är målad i en ljusröd Falu Rödfärg.
Familjen Lannemyrs hus består av det gamla torpet från 1928 som är hopbyggt med en modern och mer stram huskropp i ladhusstil. Passagen mellan huskropparna utgör hallen och genomgång till altanen på baksidan. Den nybyggda delen av huset är målad i en ljusröd Falu Rödfärg.
Här bor: Ellen och Petrus Lannemyr samt barnen Sigrid, 5 år, och Elia, 6 månader. Jobbar som: Ellen är keramiker och entreprenörscoach och Petrus är snickare. Tillsammans driver de Lervis AB. Instagram: @lervis.se och @petrusbygg Huset: Torp från 1928 på 56 kvm samt en utbyggnad i ladhusstil, byggd 2019, på 80 kvm.
Pärlsponten i hallen är målad i en behaglig grön nyans och vackert spröjsade dörrar leder ut till glasverandan.
Mårbackapelargonen trivs i krukan med den djupt gröna glasyren ”Grönskan”. Salt- och pepparkaren på fot heter ”Svarta Änkan” och hittas även de på Lervis.se.

Ellen och Petrus har båda två sina rötter på landsbygden, Ellen i Västra Götaland och Petrus i Småland. De träffades i Malmö och efter att de bott centralt i staden några år tillsammans föddes idén om ett eget lantställe.

– Vi trivdes i Malmö men ville ha ett sommarhus för att ha något att pyssla med och något att åka till på helger och när vi var lediga, säger Ellen. Vi kollade först i Skåne men insåg snabbt att det skulle bli svårt att hitta ett objekt där som passade vår budget. 

Av en ren slump såg paret ett torp söder om Hjo som legat på Hemnet väldigt länge, och passade på att åka dit och kika när de ändå var hemma hos Ellens föräldrar den sommaren. Några veckor senare var torpet deras. 

Men ju mer tid de tillbringade i det lilla torpet, desto mer växte deras längtan efter ett mer permanent liv på landet, och tre år senare blev drömmen verklighet. 

– Vi kände då att vi var helt klara med stadslivet i Malmö, och det torpet var den självklara lösningen, säger Ellen. Jag sökte jobb i Skaraborg och 2014 flyttade vi dit och blev torpare på riktigt.

 I passagen mellan det gamla torpet och det nybyggda ladhuset ligger hallen, platsen där det bästa av två världar möts.
Det ljusa köket med vedspis ligger i anslutning till matsalen. Grårutigt linoleumgolv, ljusa väggar och kök från Ikea med luckan ”Bodbyn” i grått.
Det ljusa köket med vedspis ligger i anslutning till matsalen. Grårutigt linoleumgolv, ljusa väggar och kök från Ikea med luckan ”Bodbyn” i grått.
Rustika muggar i sandlera, turkosprickiga assietter, mjölkkanna och nybakad morotskaka på tårtfat på fot. Samtlig keramik gjord av Ellen.

Utbyggnad av torpet

Torpet ligger vackert beläget i grönskan med utsikt över åkrar och ängar. Det flyttades till den befintliga platsen 1928, mer än så vet familjen inte om husets historia. 

– Det var väldigt enkelt och helt utan varmvatten eller dusch när vi köpte det, så vi har renoverat från grunden, säger Ellen. De första åren när vi bodde här var det trångt och inte alls praktiskt. Vi bodde på 56 kvadratmeter, saknade tvättstuga och hade enbart ett allrum som skulle agera såväl matsal som vardagsrum, lekrum och kontor. 

Familjen kom till en punkt då de antingen behövde bygga ut eller köpa ett annat hus. De vägde fördelar och nackdelar men landade i att de ville låta huset växa i takt med att deras behov förändrades, hellre än att köpa en stor gård och sitta med tunga lån och betydligt mer krävande renovering.

– Vi började skissa på olika förslag på utbyggnad och det stod länge mellan tre skarpa förslag. En variant var att bygga ett standardhus och koppla samman med torpet, ett annat alternativ var att bygga ut huset i gammal stil. Vi landade till slut i en mer stram och modern utbyggnad i ladhusstil med en sammanlänkande passage. 

Staketet som paret flätat själva av sly avgränsar trädgården mot den lilla grusvägen på ett fint sätt. Innanför staketet finns en stor lummig rabatt som ger en härlig kontrast mot gårdsgruset.
I det stora vitrinskåpet samlas allt från keramik, glas och plädar till torkade blommor och skulpturer. Den småblommiga tapeten ”Nora” kommer från Boråstapeter och det gamla pärlspontade taket har tagits fram och målats vitt.Golvet var först täckt med plastmatta men under gömde sig ett rustikt trägolv med breda plankor som i dag är målat grått.
 Skolplanscher är en favorit och återfinns på flera ställen i huset. Här med ett härligt fång av rosenskäran ”Double Click Snow Puff”.
Ellens handgjorda keramik som oftast bladas med färska blommor från trädgården, finns till salu på lervis.se.

Den nya huskroppen är ett lösvirkeshus med faluröd träpanel som Petrus själv sågat till och hyvlat, och på taket ligger återvunnet lertegel. 

–  Vi älskar att göra saker själva och det vi inte kan lär vi oss, säger Ellen. Jag har ritat upp hela huset och gjort alla bygglovshandlingar i gratisprogrammet Sketchup. Petrus har stått för all den byggnadstekniska kunskapen och var själv byggherre. 

Paret älskar att ha projekt i gång och med Ellens kreativa ådra och Petrus erfarenhet inom byggnation är vägen från idé till verklighet inte lång. Ett fint exempel på ett av alla projekt de lyckas genomföra är deras alldeles egna badsjö.

– Vi älskar att basta och vår dröm är att bo vid en sjö, så då gjorde vi en egen liten badsjö. Vi fick låna en gräv­maskin under en längre tid och då tog vi chansen att förverkliga den drömmen, berättar Ellen och fortsätter:

– Dammen är ett slutet system där man skapar ett eget ekosystem som ska rena vattnet så att det är klart och av bra kvalitet. Dammen är också fantastisk på vintern då det blir vår egen isrink där vi kan njuta av soliga vinterdagar tillsammans med grannfamiljerna.

Alla produkter skapas varsamt för hand av Ellen i keramikverkstaden som ligger intill bostadshuset.
Ellen utan för Lervis keramikverkstad.
Paret har en förkärlek för eldstäder och har i det gamla torpet en kakelugn i matsalen, vedspis i köket och en liten gjutjärnskamin i gästrummet. I det nya vardagsrummet står en kamin och familjen eldar i stort sett varje dag under höst, vinter och vår.

Självhushåll och keramik

I den prunkande trädgården samsas såväl fruktträd och  bärbuskar som grönsaksland, blommor och växthus, under sommarmånaderna är de självförsörjande på grönsaker och resterande månader har de potatis, lök och rotfrukter lagrade i källaren. 

– Vi älskar känslan av att odla vår egen mat och även ta hand om de grejer vi har så att de håller i längden i stället för att hela tiden byta ut och köpa nytt. Vårt mål är att jobba mindre för andra, för att få mer tid att göra allt detta och samtidigt inte behöva konsumera lika mycket.

Ellen hämtar mycket inspiration från naturen och hennes fascination för att skapa med händerna har under åren tagit sig olika uttryck. 

– Jag har alltid hållit på med skapande på något sätt. Cernitlera när jag var barn, skapat smycken av pärlor, gjort kristallkronor i luffarslöjd, sålt smycken av återvunnen cykelslang på Designtorget och skapat blomsterarrangemang som florist. 

Det stora utebordet med bänkar är byggt av egensågade plankor av ask som får en fin patina efter en tid utomhus.
Ellen plockar ofta blommor i trädgården som hon gärna komponerar till fina buketter.
Sigrid älskar att leka i den torpliknande röda lekstugan.
Dammen som är en liten badsjö med bastu och badbrygga. Dammen är en Ekopool, med ett slutet system.

I dag arbetar Ellen med lera och på gården har hon en egen keramikverkstad där hon tillverkar allt från bruksgods till ljusstakar, trädgårdskonst och skulpturer. Hon säljer produkterna i den lilla butiken och erbjuder även kurser och workshoppar.

– Lera är ett fantastiskt naturmaterial att skapa med. Det går att använda på så många sätt och är flexibelt och följsamt.

Att familjen har skapat en idyll som ger inspiration, lugn och som passar just dem, råder inget tvivel om.  

– Vi har det bästa av två världar med den gamla mysiga delen där allt är gammalt, snett och vint. I den nya delen är det i stället högt i tak, ljust och praktiskt.

Scroll to Top