Från skogstomt till odlingsoas med växthus och utomhusbadkar – kika in

Johan och Lina lät bygga ett hus på en skogstomt och ur nödvändigheten att forma ägorna växte ett stort trädgårdsintresse fram. Hundratals timmars arbete senare har familjen skapat en genomtänkt och prunkande trädgård. Men om sensommar och höst, när skördetiden närmar sig, kostar de på sig att växla ner och bara njuta. Inspireras av deras…

På en skogssluttning i sörmländska Ytterjärna har Lina och Johan Sundberg skapat sin plats på jorden. 2013 byggde de sitt hus i lösvirke och sedan dess har de lagt mängder av tid och energi på att forma den ursprungliga skogstomten till en oas för odling, samvaro och njutning. 

– Vår trädgård har bidragit med förhöjd livskvalitet, det vågar jag säga. Det är härligt bara att gå runt och se på allt som växer, jag tror man mår bra av det, säger Lina.

Från tidig vår till långt inpå hösten tillbringar familjen nästan all sin lediga tid utomhus, på tomten. Det finns alltid något projekt att sätta tänderna i och mot eftermiddagen och kvällen förbereder Johan gärna för pizzabak i den vedeldade ugnen, familjen äter middag i växthuset och så blir det inte sällan ett bad i det uppvärmda utebadkaret.

– Vi lever verkligen ute, speciellt om sommaren. Inne i huset har vi nästan inga växter, allt det gröna kommer ändå till en inomhus genom de stora fönstren.

Växthuset har blivit en samlings- och fokuspunkt för trädgården. Det är byggt i trä som Lina lin­oljemålat i en specialblandad mörkgrå kulör från Ottosson Färgmakeri, RAL 7022. ”En ljuvligt mörk, varmgrå nyans.”
Här bor: Johan och Lina Sundberg med barnen Ines, 6, och Carl, 3 år. Jobbar som: Lina driver Naturlig form trädgårdsdesign tillsammans med sin mor Helena. Johan är gruppchef för ’controlling’. Huset: Ett arkitektritat ladhus i Ytterjärna, med anlagd trädgård med sluttning i västerläge.
Längs kastanjestaketet växer funkia, hasselört, buxbom, tuvrör och bräken. De är alla växter som trivs i skuggiga lägen.

Björk och bok ger inramning

Varken Johan eller Lina var något trädgårdsproffs eller ens riktigt intresserad av växter och trädgård innan de byggde hus. Men när de flyttat in i huset kände både Johan och Lina att de var mer eller mindre tvungna att lägga ner en hel del arbete på tomten. Det första målet var att få huset att upplevas som mer förankrat på platsen. De ville åt känslan av att det stått här länge. Det inget som är gjort i en handvändning och Lina erkänner att de än i dag jobbar mot det målet. Steg ett var i alla fall att plantera träd och häckar runt huset. Mot vägen sattes ett enkelt kastanjestaket och innanför det planterades avenbokar på rad. Vid infarten planterades himalayabjörkar. 

– Träd ger både väggar och tak i en trädgård. Många är rädda för träd, att de ska bli för stora, barra eller skugga för mycket. Men det finns ett träd för varje plats, det finns så många sorter att välja mellan och med träd får man oslagbar skugga, de hjälper övriga växter att må bättre, säger Lina.

Uppdukat för mysig pizzakväll i växthuset. Fårskinn värmer stolarna, på bordet ligger en roströd linneduk från Himla och på en av stolarna ligger en pläd från Day Home.
Växthuset och uteplatsen med vedeldad pizzaugn har blivit en naturlig samlingsplats i trädgården. Bakom garaget och boden finns utomhusbadet, som även det värms upp med vedkamin.
På helgerna går en hel del av Johans tid åt till att hålla liv i de olika eldarna. Boningshusets vattenmantlade kamin ska eldas, pizzaugnen ska nå baktemperatur, kanske ska även utebadet och växthuset värmas upp.

Tycker ni att hon låter som ett riktigt proffs? Jo, det är hon numera. År med arbete i egna trädgården har lett fram till beslutet att bli trädgårdsdesigner, så efter utbildning har Lina nu startat företag tillsammans med sin mamma Helena. Tillsammans ritar de trädgårdar, hjälper kunder att välja rätt växter och är med under uppbyggnadsfasen.

– Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell är en av mina stora förebilder. Hans trädgårdar kan te sig supergrafiska med tydliga siktlinjer och det är alltid elegant och inbjudande fast han använder rätt ”bonniga” växter. Inga exotiska saker utan skandinaviska växter och träd som bräken, björk, vilda gräs och blommor, förklarar Lina.

Det stora badkaret i stål kommer från Hikki och modellen heter ”Bohemen”. Det värms upp med en vedeldad kamin och rymmer två vuxna och två barn. I den här hörnan av trädgården fanns flera äldre befintliga träd och trädäcket och ”utebadrummet” har anpassats bland annat efter björken i bakgrunden.
Under pergolan på altanen finns en mysig soffgrupp med möbler i återvunnen teak från Formlagret. Pergolan har glesa ribbor men tack vare att den ramas in av tre stora element i form av klättrande skogsklematis bildar den både tak och robusta gröna väggar kring uteplatsen.
Gångarna vid huset är belagda med stenmjöl. Cortenstål markerar och avgränsar planteringarna från grusytorna. Högt gräs av sorten tuvrör ’Karl Foerster’. Bakom står en rad med avenbok.

Mångfald och återbruk

Linas och Johans tomt i Ytterjärna har en mindre yta mot en lugn återvändsgränd. På baksidan, där huset har stora glaspartier, breder trädgården ut sig i soligt västerläge med utsikt över öppna fält och kvällssol. För att komma dit de är i dag har Lina och Johan bland annat flyttat jordmassor, plöjt terrasser i sluttningen, gallrat stenar och stoppat dem i gabioner. En liten traktor lånades in för de tyngsta arbetena men mycket har de också gjort med handkraft.

– Vi har säkert kört 300 lass vardera med jord plus ungar på skottkärra. Men vi har inga problem att hugga i för att komma dit vi vill. Halvmesyrer fungerar inte här. Det är ett stort hus med stor trädgård, en rabatt är 17 meter och ska något planteras i kruka behövs minst fyra stora, annars ser det galet ut, förklarar Lina.

Mycket av det som finns i trädgården är återbruk, även växterna. Avenbokshäcken i prydlig rad med rasslande gyllenbruna blad växte tidigare i en villaträdgård i Täby. Sedan tröttnade ägaren på den och Lina köpte de uppvuxna plantorna på Blocket.

Grönsakslandet omgärdas av torvblock som rabattkanter och en sida utgörs av en mur. Mellan grönsaks­bäddarna går gångar av träflis som är mjukt att gå på. På sommaren odlas kronärtskocka, morot, olika sorters lök och vitlök. Örter används som kantväxter kring grönsakslandet och innanför örterna är liguster planterad, ännu är plantorna små men de ska bli till en smal och låg häck som skapar form och är grön även när landet är färdigskördat för säsongen.
 Lina föredrar att odla ätbart och grönbladiga växter, de vita dahliorna är några av trädgårdens få blommande inslag. 
I slänten växer torktåliga växter som älskar sol: Lammöron ’Silver Carpet’, en sort som inte ger blommor. Kryddsalvia, skogssalvia ’Schneehügel’ och silverarv väller ut längst ner över muren.

– Annans skräp, min skatt, som man säger. Många växter och grejer, som de stora ektunnorna, har jag åkt och hämtat, en del växter har jag fått gräva upp själv och moffat in i bilen eller hyrt lastbil för att få hem, berättar Lina som alltid väljer blad före blom, bland hennes favorit­växter finns kransveronika, murgröna och hasselört. 

– Vår trädgård är fortfarande ung. Nu har träden vuxit upp och perennerna börjar bilda mattor och komma ihop sig men jag vill få ännu mer böljande och frodig grönska här, utan någon som helst plottrig känsla, säger Lina som har en hel del drömmar kvar att förverkliga här.  

– Skulle vi bygga hus igen skulle jag se till att ha en plan för trädgården tidigare för det tar många år att bygga upp utemiljön. Och med moderna hus som har stora fönster är det extra viktigt att tänka på den yttre miljön, den ger ju tavlor i alla vinklar som upplevs inifrån huset och då är det inte så kul att bara ha en grön gräsmatta utanför. A

Bygg en trädgård från grunden – Linas tips:

1. Tänk noga igenom vilka funktioner du vill ha på olika platser i trädgården. Kolla vad det är för lägen för att välja rätt växter. 

2. Ska det vara en plats för avkoppling, tänk som att du ska bygga ett rum i ett hus med golv, väggar och tak. En vägg kan vara en klippt häck, en spaljé eller en rad med små träd. Tak kan vara en pergola, ett takspaljerat träd eller ett flerstammigt träd med sirlig krona. Golven kan vara gräs, marksten eller grus beroende på vilken funktion eller känsla som eftersträvas. 

 3. Gå ut och testa dig fram. Slå ner en pinne med en svart sopsäck på för att illustrera känslan av att ”här ska ett träd stå”, eller sätt pinnar på rad för att få en känsla av häcken. 

 4. Markera ut planteringarnas djup med murar­snöre. En plantering bör vara minst 70 centimeter djup för att inte upplevas fjuttig. 

 5. När du väl fyller rummet med inredning i form av perenner och buskar – måla i stora sjok, inte en här och en där, utan minst sju av samma sort på varje plats, det skapar lugn och fin rytm.

Scroll to Top