Stilfull patriciervilla inredd med gammalt och nytt – kika in

Slottskänsla och en egen allé var det som lockade Katarina och Christian ut på landet. Efter år av renovering kan de nu njuta av ett pampigt hus inrett i en skön mix av gammalt och nytt.

Det var en ren slump att Katarina och Christian hittade huset i Önnestad. Huset som ser ut som ett litet slott men som egentligen är en gammal patriciervilla med namnet ”Villan”. Året var 2002 och de föll direkt för det pampiga och charmiga huset. 

– På den tiden fanns det en allé upp mot huset som var alldeles underbar. Tänk en egen allé, och dessutom en trädgård stor som en park, det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Katarina. 

Villan som ursprungligen är byggd 1876 renoverades och byggdes ut till mer än det dubbla mellan åren 1916 till 1920. Här finns stora tjusiga salar, pampiga höga fönster, högt i tak och ett vackert ljusinsläpp. 

De vackra dahliorna har Katarina själv drivit upp från knölar som under vintern förvaras i källaren.
I den minsta salen har Katarina och Christian sitt vardagsrum. Här blandar de en modern stil med tidstypiska detaljer. Soffa från Ikea och kuddar från Ellos, Ylva Interiör och Mio. Vasen i rökfärgat glas är från Marimekko, ljuslyktor från butiken Dahlia & Vänner, fågelskulptur från Möbelhuset Leander Pehrson och den vita skulpturen i fönstret är från Ikea.
Här bor: Katarina Bladh och Christian Bladh. Var: Önnestad utanför Kristianstad. Hur: Patriciervilla 1876, tillbyggnad 1920. Boyta: 380 kvm. Övrigt: Katarina skriver om inredning och renovering på Instagram @slottsfruns 
Den gamla patriciervillan byggdes på 1800-talet men fick en tillbyggnad i början på 1920-talet. I tornrummet har Katarina och Christian sitt sovrum som har en stor och vacker takmålning i original.

– Vi var ute efter ett hus med högt i tak, stuckaturer och gamla spegeldörrar, men ett så här stort hus hade vi egentligen inte räknat med. 

En hel del renovering och olika förändringar har gjorts sedan de flyttade in för tjugo år sedan. 

– Vi har gjort vid det mesta i huset, noggrant renoverat från golv till tak, men det finns några små rum på övervåningen och i källaren som vi inte alls rört än.

Vid ingången finns ett valv med vackra originalmålningar. Bord från Affari of Sweden och lampor från Mio. 
Fotot av Katarina har Christian tagit. – Det finns så många kändisar som fotas så här och då tyckte min man att jag behövde en egen ”life is a joke”-bild, berättar Katarina. 
Den pampiga hallen blir som ett vackert nav i hela huset då den leder både in till salongerna, köket och upp till ovanvåningen. De två små figurerna på trappan är av trä, den ena är en Buddha tänkt att lämna sina tunga tankar till. Spegeln är ett auktionsfynd.
Ett av två fönster i trappan som har ett färgglatt blyinfattat tidstypiskt mönster.

Behålla originalinredning

Det finns flera unika vägg- och takmålningar kvar från när huset byggdes. Kanske finns det fler som ännu inte tagits fram under lager av tapeter och färg. Alla tak­målningar och väggutsmyckningar som är synliga i dag är orörda och i original. 

– Att renovera vägg- och takmålningar är inget som man kan göra själv utan det krävs en konservator som är specialist på gamla målningar. 

Det har varit viktigt att inte ändra för mycket av det som är original men ändå få ett bekvämt och praktiskt boende. Det senaste de gjort är att renovera köket. Katarina och Christian ville ha ett öppet och modernt kök som ändå kändes rätt i den här delen av huset, som tillhör den äldre delen. Exempelvis har de lagt ett nytt golv som ser ut som det gamla golvet i både stil och färgton. 

– Jag bara älskar vårt nya kök, ibland smyger jag nedför trappan på morgnarna och bara tassar omkring på det härliga furugolvet. Ibland sitter jag i trappan och bara njuter av hur fint det blev. 

Köket har en lantlig men skön slottskänsla som smälter fint in med resten av huset. Rödbetorna är precis hämtade från trädgården. Spiskåpa från Ballingslöv.
I köket finns en utgång ut till gårdsplanen men även en trappa upp till en gammal piggång som numera rymmer gästrum, badrum och klädkammare. Nivåskillnaderna skapar en mysig sittbänk i en hörna i köket. Köket är från Ballingslöv, blandare från Tapwell och lamporna från Ateljé Lyktan.
De tre stora salarna, varav den ena används som matsal, ligger i fil. Här finns det plats för många gäster. Det här rummet har kvar sina vackra och tidstypiska paneler. Ljuskronan är köpt i butiken Önnestad Antik.
Det stora bordet är uppdukat och smyckat med mässingsljusstakar och egna dahlior som hämtats från trädgården. Bordet är hemsnickrat och stolarna auktionsfynd. Ljuskronan kommer från Önnestad Antik. Vasen är ”Balloon” av Louise Roe.

Det ljusgrå köket har en skön sekelskifteskänsla med vitrinskåp och traditionell spiskåpa. Väggarna är kaklade med klassiska vita kakelplattor. Mitt i finns en köksö där Katarina och Christian gärna sitter och äter frukost. 

– Vi har renoverat med hjärtat och tycker att vi fått till en helhet som känns bra, berättar Katarina och tillägger:

– Det tar mycket längre tid än man tror att renovera ett så här gammalt hus. Speciellt om man renoverar själv. Det gäller att inte ha för bråttom, det blir bättre att renovera från grunden och låta det ta sin tid i stället för att bara måla om. Det blir också bäst om man kan bo in sig innan man fattar sina beslut. 

På ovanvåningen finns parets sovrum och utanför ett mysigt tv-rum. Soffa från Ikea, soffbord från Ellos, kuddar från Ellos och H&M Home. 
 I ett hus som detta är detaljerna många och udda. Kaninhuvud från Annilito Design och vas från Ernst.
Trappan upp till andra våningen är klassisk för tjugotalet då man ofta smyckade rummen med vackra träpaneler. Ljusstakarna har Katarina köpt på loppis.

Blandar gammalt och nytt

Det är inte heller enkelt att inreda och möblera ett så här stort hus, både när det gäller stil och möblernas dimensioner. För att inte tala om rummens väl tilltagna ytor. 

– Vi har valt en stil där vi tycker gammalt möter nytt. Vi har försökt behålla husets ursprungliga karaktär men ändå låtit det få en modern tappning. Det har inneburit att vi har satsat på moderna möbler men blandat upp intrycket med äldre detaljer. 

Katarina har letat upp olika saker som lampor, ljusstakar, stolar och speglar på olika auktioner, loppisar och i antikaffärer. Detaljer som ger den rätta känslan. 

En enhetlig färgskala med grå toner ligger som bas för de olika färgklickarna.

– Jag vill att det ska vara ombonat och hemtrevligt men att det fortfarande går att känna lite slottskänsla.

 I den stora hallen hänger den klassiska lampan ”Sarfatti” från Flos. Lampan i fönstret är ett auktionsfynd och kudden är från Mio.
Sovrummet har en vacker originalmålning i taket. Säng från Mio, sängkläder, Newport, sänglampa från Ikea och kuddar från butiken Dahlia & Vänner i Trelleborg.

På tomten finns även ett gammalt vagnsstall med gamla vackra dörrar och bruten taklutning. 

– Det är nästa projekt som vi funderar på att ta tag i, men det får nog bli efter att vi renoverat matsalen och byggt om en klädkammare. 

Trädgården har blivit ett område som både Katarina och Christian tillbringar mycket tid i. Den är stor och tar många timmar varje vecka att sköta om. Katarina har stora odlingslådor med både grönsaker och blommor i. 

– När det gäller odlingen så är det mest för skoj skull. Vi planterar och så får vi se vad det blir av det, men det har varit ett bra år med både mycket grönsaker och stora vackra blommor. Det är härligt att plocka in egna buketter och sätta i vas. 

Scroll to Top