8 magiska recept för en perfekt picknick

Packa picknickkorgen och ta med familj och vänner på en utflykt. Här är recept på härliga rätter att förbereda hemma, eller grilla på plats.

1. Rostad paprikasoppa

ca 6 port

Ingredienser:

8 gula eller orange paprikor 
10 vitlöksklyftor med skal 
raps- eller olivolja 
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar 
1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Garnering

rosmarin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Kärna ur och ansa paprikorna. Dela i 4 delar vardera och lägg med den kupiga sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg även vitlöksklyftorna på plåten. 

2. Ringla över olja och rosta högt upp i ugnen 18–20 minuter eller tills paprikaskalet blivit lite svart och ”bubblar”. 

3. Låt paprikorna svalna lite. Lägg i plastpåsar och låt vila en stund så går skalet lättare att dra bort. Skala paprikor och vitlök. 

4. Koka samman vatten och buljongtärningar. Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa till en slät soppa. Strö över rosmarin. Bjud gärna med quesadillas.

2. Stekta eller grillade quesadillas

4 port

Ingredienser:

2 dl riven mozzarellaost 
1 liten burk majs, ca 150 g 
1/2–1 dl färdig röd pesto 
12 skivor parmaskinka 
1 paket vetetortillas 

Gör så här:

1. Blanda ost, majs och pesto.

2. Lägg skinkskivorna på ena halvan av bröden. Bred ostblandningen på skinkan. Vik den andra halvan över och tryck till lite lätt. 

3. Grilla på galler, ca 3 minuter per sida eller stek i stekpanna så osten smälter. Dela i snibbar. 

3. Iste med färsk frukt 

4 port

Ingredienser:

1 liter vatten
2 tepåsar med valfri smak
1 tsk flytande honung
1 citron
valfri frukt, t ex nektariner eller jordgubbar
isbitar
mynta eller citronmeliss 

Gör så här:

1. Koka upp vattnet och lägg därefter ner tepåsar med önskad tesmak. 

2. Häll teet i en kanna och blanda ner honung. Låt svalna innan du ställer det kallt.

3. Tvätta och skiva citronen och skiva eller klyfta frukten.

4. Lägg ner citron och frukt och servera med isbitar samt mynta eller citronmeliss. 

4. Grekisk sallad med melon

4 port

Ingredienser:

4 tomater 
½ gurka
1 rödlök
300 g vattenmelon
150 g fetaost
1 dl kalamataoliver
2 msk olivolja 
basilikablad, grovhackade 
flingsalt 

Gör så här:

1. Skär tomater och gurka i skivor. Skala och finstrimla löken. Dela, kärna ur och skala vattenmelonen. Skär i bitar. Smula fetaosten i mindre bitar. 

2. Fördela samtliga ingredienser i en djupare skål, gärna med lock.

3. Ringla över olja. Strö över basilika och flingsalt. Servera med färsspett och tsatsiki.

5. Kryddiga lammfärsspett

ca 10 stycken

Ingredienser:

500 g kött- eller lammfärs 
1 tsk salt 
2 vitlöksklyftor, finrivna 
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver 
2 msk tomatpuré 
2 msk finhackad persilja
1 ägg
2 msk smör eller margarin 

Garnering

rosmarin

Gör så här:

1. Blanda färs, salt, vitlök, kryddor, tomatpuré, persilja och ägg till en smidig smet.

2. Forma 10 avlånga järpar. Det går lätt med vattensköljda händer.

3:

Alt 1: Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn järparna runt om. Trä upp på spett och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Tänk på att träspett måste blötläggas! Stek strax under ugnens mitt i 15–17 minuter på 200° . 

Alt 2: Krama fast färsen på spetten. Pensla med olja och grilla runt om över fin glödbädd. Garnera med rosmarin.

6. Tsatsiki

4 port

Ingredienser:

1/2 gurka 
2 dl matlagningsyoghurt 
3 pressade vitlöksklyftor 

Garnering

Riven urvattnad gurka och färsk mynta 

Gör så här:

Riv gurkan grovt och pressa ur allt vatten. Blanda gurka, yoghurt och vitlök. Förvara svalt. Garnera med gurka och mynta. 

7. Fyllda bröd 

2 stycken

Ingredienser:

Deg

25 g jäst
6 dl vatten
1/2 dl olivolja
2 msk flytande honung 
2 tsk salt 
12–13 dl vetemjöl special 

Fyllning 

2 mozzarellaostar à 125 g, rivna
100 g salami, strimlad
2 ½ dl riven lagrad ost 
färska basilikablad 

Gör så här:

Deg

1. Smula ner jästen i en deg­bunke. Värm vattnet till 37°. Häll det över jästen så att den löses upp.

2. Tillsätt olja, honung, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin ca 10 minuter eller för hand ca 15 minuter. Jäs övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.

3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 2 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 35 cm lång. 

Fyllning

1. Strö över mozzarella, salami, ost och basilikablad. Lämna en degkant runt om fyllningen. 

2. Rulla samman från långsidan som en rulltårta. Lägg i bakplåtspappersklädd långpanna med skarven nedåt. Forma till runda bröd. Sätt ugnen på 250°.

3. Jäs övertäckta i ca 30 minuter på varm och dragfri plats. Skär några snedställda skåror i bröden med vass kniv.

4. Sätt in i den varma ugnen och sänk genast till 200°. Grädda i 30–35 minuter. Passa så att de inte får för mycket färg. 

8. Hallonmuffins 

ca 10 muffins 

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör 
3 dl strösocker
3 ägg
1 dl vatten
rivet skal av 1 citron 
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker 
5 dl hallon
1 msk potatismjöl 
florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på  225°. Placera muffinsformar på en plåt. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda ner vatten och citronskal i smeten.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten.

3. Blanda hallonen och potatismjölet. Varva smet och hallon i formarna.

4. Grädda strax under ugnens mitt i ca 25 minuter. Känn med sticka att muffinsen är klara. Låt svalna och sikta över florsocker.

Scroll to Top