6 somriga (och supergoda) recept med bär

Jordgubbstårta, nötkaka med hallon och blondierutor med solig sylt. Njut av säsongens alla bär i bakverk som passar lika bra som festdessert som till sommarfikat.

1. Mandel- och citrontårta med jordgubbsgrädde

8–10 port

Ingredienser:

Mandelcitronkaka

200 g smör, rumsvarmt
250 g strösocker
1 vaniljstång, fröna från, eller 2 tsk vaniljsocker
4 ägg
100 g mandelmjöl
100 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3 tsk rivet citronskal,från tvättad ekologisk citron
1 dl mjölk
eventuellt frystorkade jordgubbar till pynt

Jordgubbsgrädde

4 dl vispgrädde
350 g jordgubbar
3 msk florsocker

Gör så här:

Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret med socker och vanilj. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner det tillsammans med citronskal och mjölk. Häll smeten i en springform (22 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper. Grädda botten i 45–50 minuter. Prova med en sticka för att kontrollera så att kakan är klar. Kyl kakan och dela den i 2 bottnar.

Jordgubbsgrädde: Vispa grädden, inte alltför hårt. Mosa 100 g av jordgubbarna och rör ner dem i den vispade grädden tillsammans med florsocker. Skär resten av jordgubbarna i kvartar. Bred ut hälften av grädden på ena tårtbotten. Lägg på hälften av jordgubbsbitarna ovanpå. Lägg på den andra bottnen och upprepa. Toppa eventuellt med lite frystorkade jordgubbar.

Mandel, citron och jordgubbar, mums! Här i ljuv förening i en tårta.

2. Blondierutor med sommarsylt

1 långpanna

Ingredienser:

Sommarsylt

250 g rensade röda vinbär
250 g rensade svarta vinbär eller blåbär
250 g hallon
2 msk vatten
750 g strösocker
eventuellt flytande konserveringsmedel, t ex Atamon

Blondierutor

200 g vit choklad
200 g smör
200 g socker
3 ägg
75 g pekan- eller valnötter
150 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Servering

2 dl crème fraiche eller vispad grädde
sommarsylt

Gör så här:

Sommarsylt: Skölj bären och lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka långsamt upp. Sjud sylten under lock ca 5 minuter. Tillsätt sockret och låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Skumma. Häll sylten på väl rengjorda och steriliserade burkar. Om man vill kan man också skölja glas och lock med konserveringsmedel. Förslut och förvara sylten mörkt och svalt, gärna i kylen.

Blondierutor: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Finhacka den vita chokladen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret och värm det med ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den vita chokladen tills den smält. Kyl i ca 10 minuter. Rör ner äggen i chokladblandningen, ett i taget. Hacka nötterna. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och nötter, och rör ner det i smeten.

Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Låt kakan svalna i formen och skär den i rutor. Garnera med crème fraiche eller grädde och klickar av sommarsylt.

Blondie är en kladdkaka gjord på vit choklad. Sommarsylten blir också god till pannkaka.

3. Nötkaka med bär och vit chokladkräm

6 port

Ingredienser:

Nötbotten:

150 g hasselnötter
3 ägg
175 g socker
1/2 tsk bakpulver 
125 g vetemjöl
2 matskedar mjölk
smör till formen
1/2 dl färskpressad apelsinjuice

Vit chokladkräm

100 g vit choklad
2 äggulor
50 g socker
2 1/2 dl vispgrädde

Servering

400 g jordgubbar eller andra bär
eventuellt ätliga blommor
hackad vit choklad till garnering

Gör så här:

Nötbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna i en stekpanna. Ställ in dem i ugnen i ca 10 minuter. Lägg dem sedan i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet så gott det går. Finhacka nötterna, använd ev en matberedare. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Vispa ägg och socker krämigt. Tillsätt bakpulver blandat med vetemjöl och nötter. Rör ner mjölken och klicka ut smeten i en smord pajform (24 cm i diameter). Grädda kakan ca 35 minuter. Kyl kakan.

Vit chokladkräm: Finhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Vispa äggulorna med sockret. Vänd först ner lite av äggkrämen i chokladen, och rör sedan ner choklad­smeten i resterande äggsmet.

Vispa grädden och vänd ner den i choklad- och äggkrämen. Häll apelsinjuice på nötbottnen. Fördela hälften av chokladkrämen ovanpå bottnen. Dela eller kvarta jordgubbarna och lägg på dem. Dekorera ev med ätbara blommor och hackad vit choklad. Servera med resterande chokladkräm om så önskas.

Toppa den saftiga nötbotten med vit chokladkräm och solmogna jordgubbar.

4. Cupcakes med röda vinbär

12–16 stycken

Ingredienser:

Muffins

350 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1/4 tsk salt
200 g + 2–3 msk strösocker
2 stora ägg
2 1/4 dl mjölk 
1 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1/2 dl solrosolja
250 g färska röda vinbär

Frosting

200 g färskost
100 g smör, rumsvarmt 
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker

Dekoration

12 små röda vinbärsklasar
1 äggvita 
3 msk socker

Gör så här:

Muffins: Sätt ugnen på 225 grader. Sikta ner mjöl och bakpulver i en stor skål och tillsätt salt och 200 g socker. Vispa ihop äggen med mjölk, vaniljsocker, smält smör och olja och blanda ner det i mjölet – rör om så lite som möjligt.

Skölj och plocka bären från klasarna. Ta undan en del av bären och vänd ner resten i degen. Fyll smeten i ca 12 muffinsformar klädda med bakplåtspapper, eller i pappersformar. De ska fyllas till 3/4. Strö på de sista bären och några msk strösocker. Grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda färdigt, ca 20 minuter. Kontrollera med en sticka. Låt muffinsen vila i formarna i 10 minuter, lyft ut och ställ på ett galler för att svalna.

Frosting: Vispa färskost och smör lätt med elvisp, och rör i siktat florsocker och vaniljsocker. Klicka eller spritsa en fin topp på varje muffins. För dekoration, doppa vinbärsklasar i lätt uppvispad äggvita, och vänd dem i socker och toppa dina cupcakes.

Bjud på somriga cupcakes – muffins med syrlig frosting och sockrade vinbärsklasar. 

5. Citrontårta med hallon

8 port

Ingredienser:

Mördeg

100 g smör
2 msk strösocker
frön från 1 vaniljstång 
150 g vetemjöl
1 äggula

Citronkräm

4 äggulor
100 g sockerfrön från 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl standardmjölk2 1/2 dl vispgrädde
rivet skal och saft från 2 ekocitroner

Fyllning

250 g färska hallon, sköljda och avrunna
2 1/2 dl vispgrädde
hackade pistaschnötter

Gör så här:

Mördeg: Fördela smöret med socker, vaniljfrön och vetemjöl. Arbeta ihop degen snabbt med äggulan. Låt vila i kylen ca 30 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Citronkräm: Vispa äggulorna med socker. Rör ner vanilj och vetemjöl. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ner den kokande gräddmjölken i ägguleblandningen. Tillsätt citronskalet och -saften. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning på låg värme tills den tjocknar. Bred ut citronkrämen i den förgräddade pajbottnen. Sänk värmen till 150 grader och grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 minuter.

Fyllning: Fördela hallon över pajen. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll –  men spara lite grädde till servering. Spritsa ut små toppar mellan hallonen. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med resten av grädden.

Bjud på somriga cupcakes – muffins med syrlig frosting och sockrade vinbärsklasar. 

6. Mini-pavlovor med blåbär och melon

8 stycken

Ingredienser:

2 äggvitor från medelstora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1/2 tsk vitvinsvinäger
2 1/2 msk kokhett vatten

Till servering

1/2 liter vaniljglass
cantaloupemelon, tärnad
125 g färska blåbär

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvita, vaniljsocker, strösocker, majsstärkelse, vinäger och hett vatten till maräng i matberedare eller med elvisp. Det tar 5–10 minuter. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut 8 bottnar på bakplåtspapper, ca 10 cm i diameter. Spritsa en cirkel längs kanten på varje botten, så att det blir som små fågelbon. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i den avstängda ugnen. Garnera marängbottnarna med mjukrörd vaniljglass, melon och blåbär.

Som små fågelbon fyllda med sommarsmak blir de små pavlovorna med blåbär och melon.
Rulla till toppen