Drömkök och naturnära material – kika in i den arkitektritade villan

Med en sluttande tomt, som dessutom var fornminnesklassad, blev bygget av familjen Schaedels drömhus i Lund en utmaning. I dag känns det putsade ladhuset självklart på platsen, och familjen hoppas att de gedigna materialen kommer att hålla i många generationer.

I den charmiga byn Värpinge, omgiven av vacker natur med betande kor runt hörnet och med cykelavstånd in till centrala Lund, ligger familjen Schaedels arkitektritade villa. 

– Värpinge by är en del av Lund som är unik på väldigt många sätt. Inte bara för att det är en fantastisk by med många äldre hus omringat av naturreservatet Rinnebäcksravinen, utan också för att det är enbart tio minuter med cykel in till stan, säger Sara.

Bordet, som är designat av Sara, är byggt av plankor, Stolarna fyndade på Blocket och kelimmattorna är inropade på Lauritz. 
På fasaden sitter så kallad tjockputs som paret låtit vara omålad med enbart en primer på. Det ger en levande känsla som samspelar med naturen på ett vackert sätt.
Här bor: Sara och Alexander Schaedel med barnen William, Lykke och Charlie. Jobbar som: Sara är chef för inköp & försörjningskedja på Najell och Alexander är underwriter.
Huset: Arkitektritad villa på 159 kvm fördelat på 5 rok. Ligger i Lund. Instagram: @edel.interior

Efter att ha bott tillsammans i både Stockholm och Malmö längtade Sara och Alexander efter något mer barnvänligt, där de slapp kånka barnvagn upp och ner i trapphusen.

– Vi kände ganska snabbt efter att vi fick barn att det var hus vi ville bo i och började leta efter hus i Lund och Lomma. Efter många husvisningar och priser som hamnade ganska långt över budget dök den här tomten upp, och Alexander var lyckligtvis lika såld på läget som jag.

Den öppna planlösningen mellan kök, matsal och vardagsrum skapar en social och luftig atmosfär. De putsade väggarna skapar ett lugn och harmonierar fint med det gedigna plankgolvet i douglasgran från Dinesen.
Köket i svartlaserad ek är byggt av det småländska företaget Formakök. Bänkskivan ”Jura Grey” är i gråbeige kalksten.
Den platsbyggda bokhyllan i plywood är designad av Sara och byggd av en snickare. Inget hyllplan är det andra likt vilket skapar en intressant dynamik och ramar in föremålen.
Paret valde ett kök i svartlaserad ek från Formakök. Bänkskivan ”Jura Grey” är i gråbeige kalksten. Fläkten kommer från Miele. Hängare för vinglas från Kitchenlab.
 Den stora Spisen kommer från Lofra och är inköpt på Myrangecooker. Fläkt från Miele.

Svårbyggd tomt

Tomten är belägen i vacker bebyggelse med såväl torp från 1800-talet som skånelängor med vasstak. Förutom att den var extremt sluttande visade den sig även vara fornminnesklassad, vilket innebar att det krävdes en mängd tillstånd för att ens få ta ett spadtag. 

– Vi visste att tomten skulle bli väldigt svårbyggd. För varje spadtag vi tog behövde en arkeolog vara på plats för att undersöka att inga arkeologiska fynd gjordes, berättar hon. 

När plattan väl hade gjutits våren 2019 stötte familjen på nästa överraskning. 

– När takstolarna kom visade det sig att de var fel­måttade så bygget stod still i nästan två månader, berättar Sara och fortsätter:

– Och inte nog med det, vår byggfirma gick dessutom i konkurs. Den andra byggfirman vi anlitade var inte seriös men till slut trädde en tredje och sista firma in och räddade hela bygget. 


Genom två dubbeldörrar i matsalen når man uteplatsen som ligger i söderläge. De stora fönsterpartierna kommer från Velfac.
L-stöd i betong delar upp den sluttande trädgården och skapar en skyddad uteplats. Utemöbler från Tine K Home.
I rabatterna samsas pioner med stjärnflocka, salvia, vallmo och dahlior. Längs ett armeringsnät på södersidan klättrar en klematis.

Sara och Alexander anlitade en arkitekt och efter lite modifieringar i ritningarna hade paret ritat sitt drömhus. Ett klassiskt ladhus till formen men med stora spröjsade fönster, grått plåttak och putsad fasad. 

– Just putsen på fasaden var en stor snackis och efter flera veckors diskussion med ansvarig putsfirma hade vi löst det. Vi ville egentligen få fasaden målad slarvigt så att man skulle få den flammiga känslan som många hus på Gotland har, men detta rekommenderades inte med den putsen vi valt. Till slut landade vi i en omålad tjockputs och det är vi fantastiskt glada för. Huset hade inte alls fått samma uttryck om vi hade målat det i en entonig och jämn kulör. 

Den orientaliska mattan i sovrummet är inropad på Bukowskis.
Trappan var ett av de viktigaste elementen i huset och ritades av Sara tillsammans med arkitekten. Den nedre delen är byggd i douglasgran och övre delen är tillverkad i bockad plåt som pulverlackats i mattsvart. Räcket i svart perforerad plåt har ett hexagonmönster.
Räcket i trappan är tillverkat i svart perforerad plåt och har ett hexagonmönster.

Naturnära material

Lika stor omsorg som familjen lagt vid husets arkitektoniska gestaltning, lika mycket omtanke har de lagt på interiör och planlösning. Den breda trappan i gedigen douglasgran och plåt förbinder de två våningsplanen och utgör hemmets hjärta. Stora glaspartier och en öppen planlösning på bottenvåningen ger en ljus och luftig miljö, och de få men väl utvalda materialen skapar en enhetlig känsla. 

– Från början var siktet inställt på mer trendiga material och att gå lite crazy. Vi såg framför oss terrazzo, vinrött kök och färg på väggarna. Men efter att ha bollat saken med min moster, som är arkitekt, slutade det med att jag i princip valde naturmaterial till hela huset, berättar Sara och fortsätter:

– I dag är de fina materialvalen det jag älskar mest med huset. Golvet i douglasgran och putsen på väggarna skapar ett lugn, något jag behöver när jag kommer hem från intensiva arbetsdagar. 

Kalkstensgolvet i badrummet kommer från Östersjösten. Badkar, Bathlife.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är arkitektritat-9-683x1024.jpg
Bordet är hela fyra meter långt och byggt av limträbalkar av snickarna efter Saras önskemål.
Stenen på marken är sandsten i olika storlekar från Flisby.

Sara har lång erfarenhet inom inköpsbranschen och genom att själv stå för inköpen har familjen kunnat spara mycket pengar. Efter noggrann research har hon köpt in allt från belysning och dörrar till kök och badrumsmöbler, där resultatet blivit ett varmt och personligt, och inte minst hållbart, hem.

– Vi lever i en värld där vi byter ut saker till höger och vänster, men de val vi gjort kommer kunna hålla länge. Golvplankorna är närmare tre centimeter tjocka och de kommer förhoppningsvis många generationer att kunna njuta av. 

Trots en byggprocess som kantats av utmaningar är Sara och Alexander i dag stolta över resan. 

– Vårt hem betyder otroligt mycket för oss. Inte bara att vi fått möjligheten att faktiskt kunna bygga ett hus i relativt ung ålder, utan också att vi visat våra barn att det var värt allt kämpande. Det var ren lycka när vår äldsta son, som hade tröttnat på bygget, äntligen fick flytta in i sitt eget rum som han själv valt färgen till. 

Rulla till toppen