Få dahlian att trivas – det här ska du tänka på

Dahlia är en härlig och färgstark blomma som är riktigt praktfull i slutet av sommaren.

Ännu i slutet av sommaren blommar dahliorna för fullt och de fortsätter ända tills frosten börjar bita. Det finns flera tusen olika sorters dahlior och de varierar både i färg och form. Sorterna delas in i olika grupper beroende på hur själva blommorna ser ut, som enkelblommande, pompondahlia, bolldahlia, kaktusdahlia och näckrosdahlia. De olika sorterna varierar i storlek, men alla är frodiga och kräver en hel del vatten och även gödning, både när de planteras och några gånger under växtsäsongen, för att blomma rikligt. Genom att plocka blommor stimulerar du också växten att blomma mer och förlänger blomningen.

Olika dahlior blir ett fint arrangemang. Den gula bolldahlian heter ’Blyton Softer Gleam’.
’Summer Night’ är namnet på den mörkt vinröda dahlian. Stötta upp höga sorter så att de inte lägger sig mot marken.

När frosten kommer är blomningssäsongen slut, men man kan skydda sina blommor från enstaka tidiga frostnätter genom att lägga över fiberduk på natten. När säsongen är över är det dags att klippa ner hela växten och gräva upp knölen för vinterförvaring. 


Man behöver inte en stor trädgård för att odla dahlia. De växer gärna i större krukor.
De torra knölarna kan vinterförvaras torrt och svalt för att ge nya blommmor nästa år.

Om du har flera sorter kan det vara en god idé att binda fast en lapp på knölarna där du skriver vilken sort det är, så att du vet var du ska plantera dem nästa år. Se till att knölarna är torra och rena innan du lägger dem på ett mörkt och svalt ställe över vintern. Titta till knölarna några gånger under vintern och spreja dem med lite vatten om de börjar se alltför skrumpna ut.

Om du vill få riktigt stora blommor kan du gallra ut så att du enbart behåller en knopp per stängel och tar bort resten. Den knopp som är kvar har då alla förutsättningar att bli extra stor.
Med dahlior i olika färger och vackra gröna blad får du en fin sensommar­bukett.

När värmen återvänder på våren är det dags att plocka fram knölarna och eventuellt dela de största. Plantera dem i krukor och förkultivera inomhus. När det är dags att börja beror på vilken växtzon du befinner dig i, eftersom plantorna inte kan sättas ut innan nätterna är frostfria. Plantera på en solig och skyddad plats i trädgården.

Rulla till toppen