6 drömgoda pajer att testa i sommar

Pajer är bland det bästa som finns, både till lunch, middag och efterrätt. Du hittar säkert en egen favorit bland dessa klassiker.

1. Rabarberpaj med maräng

6 port

Fyllning:

400 g skivad rabarber
200 g socker
½ tsk torkad lavendel, krossad

Deg:

120 g vetemjöl
35 g socker
1 knivsudd salt
85 g kallt smör
1 äggula
ev lite kallt vatten
smör till formen
100 g mörk choklad

Maräng:

1 ½ dl äggvita (ca 3 st)
1 ½ dl socker

Gör så här:

1. Lägg rabarber, socker och lavendel i en kastrull. Koka upp och låt koka försiktigt i 10–15 minuter. Kyl ner helt och hållet.

2. Blanda mjöl, socker och salt. Tärna smöret och smula ner det i mjölblandningen utan att knåda. Blanda försiktigt ihop degen med en äggula och ev lite kallt vatten.

3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg i en smord pajform. Sätt in i kylskåpet minst 2 timmar eller i frysen 30 min.

4. Grädda pajskalet i 10–15 minuter i 185 grader varmluft. Smält chokladen. Pensla det gräddade pajskaelt med choklad. Låt kallna.

5. Fyll pajskalet med rabarber och ställ kallt till servering.

6. Vispa äggvita och socker hårt. Spritsa marängsmeten över pajen strax innan servering och bränn av med en crème brûlee-brännare. Servera med vaniljglass.

2. Chicken pot pie

8 små pajer eller 1 stor

Först:

4 kycklingbröst
1 gul lök i klyftor
2 morötter i stora bitar
1 lagerblad
½ dl vitt vin
kallt vatten

Därefter:

1–2 tärnade morötter
200 g grön sparris i sneda skivor
3 stjälkar skivad selleri
2 dl gröna ärter
olja till stekning
125 g smör
100 g vetemjöl
6–8 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
salt och peppar
lite timjan
smör till formarna
8 små plattor smördeg (eller en stor)
1 vispat ägg

Gör så här:

1. Lägg kycklingbrösten i en gryta med lök, morötter, lagerblad och vitt vin och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 12–15 minuter. Dra av plattan och låt kycklingen dra
i ytterligare 15 minuter. Dela köttet med ett par gafflar.

2. Sautera de tärnade morötterna i olivolja 1–2 minuter. Lägg i sparris och selleri och sautera ytterligare en halv minut. Det får inte ta färg. Vänd ner ärterna och ställ åt sidan.

3. Smält smöret i en gryta, blanda ner mjölet och vispa i buljongen – lite i taget. Vispa sist i grädden och lägg ner kycklingköttet och de sauterade grönsakerna i såsen. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela stuvningen i 8 ugnsfasta formar (ca 11 cm i diam). Täck med smördeg och pensla med ägg uppvispat med lite kallt vatten.

5. Grädda pajerna i 180 grader i 15–20 minuter, tills de är gyllenbruna. Servera direkt med en sallad.

3. Halloncheesecake

8 port

Botten:

150 g digestivekex
80 g smält smör

Fyllning:

300 g hallon
2 msk citronsaft
75 g florsocker
7 gelatinblad
saft och skal av 1 citron
300 g cream cheese
frön ur ½ vaniljstång
150 g socker
1 ½ dl vispgrädde
200 g crème fraiche (32 %)
2 äggvitor
1 msk socker

Dekor:

hallon
minimaränger
skogssyra

Gör så här:

1.. Blanda hallon, citronsaft och 2 msk florsocker. Passera och ställ purén i kylen.

2. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ner i botten av en hög springform (ca 22 cm i diam). Ställ in i kylen.

3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka. Värm citronsaften på spisen och lös upp gelatinet i den. Ställ åt sidan och vispa cream cheese, citronskal och socker med elvisp. Vispa i grädde och crème fraiche och häll i citronsaften/gelatinet. Vispa till det är jämnt.

4. Vispa äggvitorna tills de är hårda och vänd försiktigt ner dem i smeten. Blanda försiktigt ner hallonpurén i smeten.

5. Häll smeten i tårtformen, täck över och ställ i kylen till nästa dag. Dekorera med färska hallon och eventuellt minimaränger och skogssyra.

4. Sparrispaj

2–4 port

Pajdeg:

100 g rågmjöl
100 g vetemjöl
1 tsk salt
50 g kallt smör
½ dl olivolja
2–3 msk kallt vatten

Fyllning:

75 g tjock yoghurt
75 g mjuk getost
¼ dl mjölk
2 ägg
1 tsk dijonsenap
salt och peppar
200 g grön sparris

Topping:

50 g grön sparris
1–2 tunt skivade minigurkor
1 näve ärtskott

Gör så här:

1. Blanda ihop rågmjöl, vetemjöl, salt, smör och olivolja med lite kallt vatten till en deg. Smörj en form (20 x 20 cm) och tryck ut degen i formen.

2. Pricka degen och förgrädda den i ca 15 minuter i 175 grader. Låt svalna lite.

3. Vispa ihop yoghurt, getost, mjölk, ägg och senap. Krydda med salt och peppar och häll i ostmassan i pajformen. Ta bort de hårda ändarna på sparrisen innan du lägger den i formen. Grädda i 175 grader ca 30 minuter eller tills den stannat. Låt kallna helt.

4. Skär tunna, diagonala skivor av sparris och gurka på en mandolin. Lägg ovanpå pajen tillsammans med ärtskott strax innan servering.

5. Pekanpaj

6 port

Pajdeg:

120 g mjöl
85 g kallt smör
1 knivsudd salt
35 g socker
1 äggula
ev lite kallt vatten
smör till formen

Fyllning:

2 små ägg
1 dl rörsocker
½ vaniljstång
¾ dl ljus sirap
15 g smält smör
1 msk bourbon (kan uteslutas)
1 nypa salt
175 g pekannötter
ättvispad grädde

Gör så här:

1. Blanda mjöl, smör, salt och socker tills det har samma konstistens som brödsmulor. Blanda ner äggulan och ev lite kallt vatten och lägg i kylen i 10 min.

2. Smörj en avlång form (10 x 34 cm) med avtagbar botten. Kavla degen och lägg i formen så att den sticker upp lite över kanterna. Pricka botten med en gaffel och ställ i frysen i 30 min eller i kylen i 2 timmar. Förgrädda pajskalet i 185 grader varmluft i 7–8 minuter, skär till kanterna.

3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljfrön. Vispa i sirap, smält smör, bourbon och salt. Lägg ner nötterna i smeten och häll smeten i pajskalet.

4. Grädda pajen i den uppvärmda ugnen i 40–45 min eller tills den har stannat. Servera pajen varm eller kall med löst vispad grädde.

6. Banoffee pie

8 port

Pajdeg:

250 g vetemjöl
150 g smör
100 g socker
frön från ½ vaniljstång
20 g mandelmjöl
1 nypa salt
1 litet ägg
ev lite kallt vatten

Fyllning:

2 burkar kondenserad mjölk

¼ tsk salt

frön från ½ vaniljstång 

1 dl vispgrädde

2 msk bourbon eller mörk rom (kan uteslutas)

lite flingsalt

Topping:

4 bananer
ca ¼ liter vispad grädde
hackad mörk choklad

Gör så här:

1. Smörj en form (22–24 cm i diam) och lägg i degen så att den hänger ut lite över kanten. Ställ i frysen i minst en timme.

2. Blanda mjöl, smör, socker, vaniljfrön, mandelmjöl, salt och ägg. Ställ kallt 10–15 min. Kavla mellan två bakplåtspapper.

3. Värm ugnen till 175 grader varmluft och baka pajskalet i ca 10–15 min. Låt svalna helt.

4. Häll kondenserad mjölk i en gryta och låt den koka ihop i ca 30 min, tills den är gyllene och karamellig. Rör regelbundet. Blanda i salt, vanilj, grädde och bourbon och dra av från värmen. Låt svalna lite.

5. Häll fyllningen i pajskalet och strö över lite flingsalt. Ställ i kylen, gärna till nästa dag. Ta ut 30 min innan servering. Dekorera med skivade bananer, vispgrädde och hackad choklad.

Scroll to Top