Familjen Laciks 1800-talsvilla i Ystad var i skriande behov av kärlek. Efter många renoveringstimmar och hårt arbete har det vackra trähuset med glasveranda fått nytt liv.
Den vackra solgula sommarvillan i Ystads sandskog har varit i familjen Laciks vård i åtta år. Tidigare bodde de i Windsor i England och hade ett sommarhus på Värmdö i Stockholm. Men Marias föräldrar, som bodde i Ystad, var inte så förtjusta i att resa, och i och med att familjen tyckte väldigt mycket om Skåne så bestämde de sig för leta efter hus i Ystad i stället.
– Vi hade vunnit budgivningen på ett annat hus i Sandskogen men då ringde mäklaren och meddelade att säljaren ändrat sig och ville sälja till vänner till familjen i stället. Jag blev så himla ledsen men tänkte att då var det nog inte menat. I augusti samma år kom vårt hus ut på marknaden. Resten är historia, säger Maria glatt.





Huset, som är 180 kvadratmeter stort i två plan, byggdes av handlaren Gustaf Wollin 1884. Det var den femte ”stora” villan som uppfördes i Sandskogen när det blev tillåtet att bygga i det gamla rekreationsområdet som till stor del domineras av tall och sandstrand.
På nedre plan finns en stor hall med en vacker svängd trappa med dekorerade sättsteg, medan övre plan har charmiga vinklar och vrår. Här uppe finns ett stilrent badrum med sekelskifteskänsla med småspröjsat fönster. Intill ligger Marias och Ajax härliga sovrum som har öppet upp till nock med synliga träbalkar. Väggen bakom sängen är klädd med liggande råspont som ger sommarkänsla. På övre plan finns också döttrarnas sovrum.
På bottenplan finns de sociala ytorna. Ett stort allrum med en kakelugn i original mynnar ut i det gedigna lantköket som har öppet upp till nock vid köksdelen, och där de vågiga glasen i de spröjsade fönstren ger en vacker utblick över den lummiga trädgården. Intill ligger matplatsdelen med plats för många. Även här finns en fungerande kakelugn, perfekt för regniga sommardagar när regnet smattrar mot rutorna. Innanför köket finns ett gästrum, badrum och en tvättstuga.




– Vi tycker så mycket om vårt hus. Här finns plats för hela vår stora familj. Vi älskar den stora glasverandan och tillbringar mycket tid där på somrarna. Dörrarna brukar stå öppna från tidig morgon till sen kväll, och uteplatsen nedanför stentrappan blir ett förlängt inne. Regniga dagar trycker vi ihop oss i soffan innanför allrummet och ser film ihop eller spelar spel på glasverandan, säger Maria.
När huset kom i familjens ägo var det i skriande behov av kärlek. Det var oisolerat, hade ett plåtjalusi i stället för verandadörr, ett kök från 40-talet med helt fel höjd på arbetsytor, bänkar och skåp och ett badrum inklämt i en garderob.





Engelsk ”feelgood”-känsla
Hantverkare anlitades som rev ner alla innerväggar så att bara ytterväggarna var kvar. Innan väggarna isolerades och byggdes upp gjordes en ny betonggrund. Alla stammar, el och vatten drogs om och nygjorda fönster, tillverkade efter husets originalfönster, sattes in. Då trappan upp till övre plan var bräcklig och liten lät man bygga en ny och större trappa med exakt samma utstansade mönster i sättstegen. Nya badrum installerades på både övre och nedre plan. Ett nytt trägolv lades in i hela huset och kakelugnarna som plockats ner när huset totalrenoverades monterades upp igen.





– Huset hade en behaglig känsla från början och redan före renoveringen var tanken att förstärka den känslan. Jag tycker alltid man ska ”lyssna” på ett hus och försöka skapa en inredning som matchar det huset berättar. Därför ville jag ha en ljus färgskala och lite lagom pompösa möbler som kunde förstärka husets aningen aristokratiska vibbar och samtidigt skapa känslan av ett avslappnat sommarhus. Jag har inrett med inspiration från engelska feelgood-böcker som beskriver miljöer med bekväma sittplatser, sprakande brasor och stora koppar med te, som inbjuder till att bara vara. Den känslan ville jag förmedla i vårt hus, säger Maria.