Uttrycksfullt utflyktstips i Sunne

Styr du kosan mot vackra Värmland i sommar – missa inte Galleri Södra Ås Kultur. Här erbjuder Marie Rönnberg och Dag Hultcrantz allt från sköna toner på små okarinor till uttrycksfulla oljemålningar.

Det har gått några år sedan det lilla missionshuset vid landsvägen, två kilometer från Selma Lagerlöfs Mårbacka, samlade ortsbor för gudstjänst. Numera är det ett galleri, som varsamt renoverats och fyllts med nytt liv av konstnärerna Marie Rönnberg och Dag Hultcrantz. Hit lockas numera både turister och grannar för att ta del av ett brett kulturutbud. 

– Vi vill vara ett gränsöverskridande galleri på landsbygden där konstformer och kulturyttringar kan mötas. Vi är öppna för olika slags konst och tar in det som vi känner berikar verksamheten, förklarar Marie Rönnberg som är bildkonstnär.

Vinden blåser i Dag Hultcrantz ljudskulpturer som glatt signalerar att ”här finns något spännande att upptäcka”.  
Alldeles vid landsvägen, två kilometer söder om Mårbacka hittar vi lantligt belägna Galleri Södra Ås Kultur. Det drivs av konstnärerna Marie Rönnberg och Dag Hultcrantz.

Dag Hultcrantz är okarinamakare och ljudskulptör. Han gör allt från små okarinor till enorma trumpeter och andra former i lera, som väger uppemot 40 kilo. Gemensamt är att de alla kan producera ljud. Det började med en enkel lergök som han gjorde på en folkhögskola på 70-talet. 

– Att få ljud i en liten lerkluns var så fascinerande, säger Dag som senare kom att experimentera och utveckla ljud och form vidare. 

Tonerna på hans okarinor är stämda och kan spelas i tonföljd och tonart, och om man så önskar ihop med andra instrument. De mest populära okarinorna är ”Värmlandskråkan” och ”Oktavgöken” som båda har ett tonomfång på en oktav. 

Marie arbetar både med måleri och teckning. Hennes målningar är ofta stora – en av de största såldes nyligen till en känd norsk samlare – och rymmer scener med många figurer, människor och djur. 

– Under två vintrar när vår dotter var liten övervintrade vi i Indien och efter det började fler och fler människor komma in i målningarna, mer och mer som ett myller, förklarar Marie som bygger upp sina kompositioner i akryl och sedan arbetar fram ansikten och uttryck i olja.

Dag Hultcrantz och Marie Rönnberg.
En av Maries stora målningar och en av Dags ljudskulpturer möter varandra vid ena kortväggen i galleriet. 
Marie sitter gärna på golvet när hon tecknar och skissar. Här tecknar hon med kol.

I missionssalen, som numera rymmer Dags och Maries galleri, visas deras respektive konst och konsthantverk. De bjuder också in gästutställare, minst två per år. I sommar ska Dag också hålla i workshop med keramiktrumpetstillverkning för barn. Det planeras också för målarkurs utomhus, föreställningar med operasångare och en konsert med folkmusik. I galleriets ena hörn står ett piano som används flitigt, både under konserter och mer spontant jammande. 

– Det blir väldigt levande här på så vis. Man får gärna sätta sig och spela lite och jag har med  åren blivit lite av en musikmissionär, skrattar Dag, som gärna visar besökare och okarinaköpare den rätta fingersättningen. 

De mest populära okarinorna är ”Värmlandskråkan” och ”Oktavgöken” men de kan också få formen av andra djur, som hästar. 
Den stora svarta pjäsen är en ljudskulptur som spelas i samma ljudhål som de mindre okarinorna. 

De kom från var sin landsända

Att Dag och Marie hamnade just här, på landsbygden i Östra Ämtervik var långt ifrån självklart. Dag är visserligen född i Värmland men uppvuxen i Skåne och Marie kommer från Lycksele i södra Lappland och gick konstskola i Finland. De har provat att bo i ihop i bägge landsändarna men ingen av dem trivdes riktigt med det. Mitt i landet blev en kompromiss. 

Till en början hyrde de missionshuset under några somrar. Då fanns fortfarande församlingen kvar, så det var till att lyfta undan kyrkbänkar och annat inför varje utställning. Sedan fick Dag och Marie köpa loss hela huset, byggt 1903. 

– Då var det ett vackert skal utan vatten och avlopp. Vi helrenoverade hela huset och inredde galleri och ateljéer på bottenvåningen och bostad på övervåningen. Det tog fem år, först 2017 kunde vi flytta in, berättar Dag.

Sommaren 2022 har de sin femtonde utställning och jämte sina egna konstverk har de bjudit in en danskonstnär och en bildkonstnär som bygger upp en utställning som kopplar samman bildkonst och dans. 30 juni blir det vernissage och till det planeras ett öppningsperformance, avslöjar Marie. 

– Nu ser vi fram emot en härlig sommar, fullspäckad med händelser och besökare, säger hon. Efter två års begränsningar på grund av pandemin är det gasen i botten!

Dag spelar en melodi på en okarina i form av en sparv.
Dags största ljudskulpturer består av 40 kilo lera och tonerna blir djupa och suggestiva. Han har byggt en egen ugn för att få plats att bränna dem.

Galleri Södra Ås kultur 

Öppet: 1 juli–21 augusti, dagligen 11.00–17.00.

För mer info: Galleri Södra Ås Kultur på Facebook.

I närheten: Svanviks handel och krog: svanvikshandel.se

Selma Lagerlöfs Mårbacka: marbacka.com

Ulvsby herrgård, gammal länsmansgård med övernattning och mat med utsikt över sjön Fryken: ulvsbyherrgard.se

Restaurangen Saffran och vitlök i Sunne: saffranvitlok.se

Scroll to Top