Därför ska du vårda din gamla trädgård

Fascinationen för gamla trädgårdar startade när han som barn bjöds på fika under knotiga äppelträd hos pensionärerna i villaområdet. Nu är André Strömqvist aktuell med en bok.

Hemma i Kniva har André Strömqvist, bland mycket annat, en papyrus förökad från en planta som Selma Lagerlöf lär ha petat upp i Egypten, en tulpan som betingade astronomiska summor i Amsterdam under tulpomanin på 1600-talet och en ros från ett rotskott som André själv grävde upp som tioåring. Några levande exempel på att växter, liksom trädgårdar, bär på mängder av historier. Sådana finns säkert även i din trädgård, kanske utan att du vet om det! 

André Strömqvist är byggnads- och trädgårdsantikvarie. Han har skrivit flera böcker, bland annat ”Odlarens handbok” samt ”Odlarliv på Kniva trädgård” tillsammans med maken Andreas Graveleij som driver trädgårds­handeln Kniva trädgård utanför Falun, där de också bor.

Andrés nya bok är full av tips om hur vi kan lära känna, ta hand om och återskapa äldre trädgårdar på bästa vis. Här finns också mängder av fascinerande fakta och charmiga historier om olika växter.

I ”Handbok för en gammal trädgård” kan vi lära oss om rabattens historia, hur vi kan ersätta växter i en gammal trädgård, hur äldre buskar föryngras och hur vi sköter gamla fruktträd. Här en  rabatt med tigerlilja, rosa höstflox och tagetes. Mot väggen växer alpklematis.

Varför ville du skriva den här boken?

– När det gäller vården av äldre trädgårdar har det har hänt mycket sedan 90-talet. Kunskapen finns spridd på olika håll och är tillgänglig för oss som jobbar med det men inte för privatpersoner. Jag ville samla ihop och göra det mer tillgängligt.

Vilka miljöer har du tittat på?

– Allt från planteringar i gamla byar i Dalarna till kulturreservat som Äskhults by i Halland, egnahemsträdgårdar och koloniträdgårdar. Inom mitt gebit var det tidigare fokus på trädgårdskonst och stilhistoria, mycket högreståndsmiljöer och slottsparker men intresset för mer vanliga trädgårdar har ökat.

Dahlian är ingen nymodighet. Den här vita med lila fläckar har följt fyra generationer kvinnor.

Vad är viktigast om jag vill vårda en äldre trädgård?

– Försök titta på det du har och utgå från det som finns, behåll strukturer som gångar, träd och häckar. Om du måste ta bort ett dåligt fruktträd, försök återplantera på samma plats. 

Hur bra är vi generellt i Sverige på att ta hand om privata äldre trädgårdar?

– Tyvärr är folk mer ambitiösa med husen, men jag vill uppmana alla till att ta reda på mer. Leta efter spår i trädgården och vill du veta vad som ursprungligen kan ha växt där så finns det från tiden 1900 och framåt handböcker som går att hitta på bibliotek, där kan man se vilka växter som vanligen planterades. För egnahemsområden fanns ofta planförslag för trädgårdar som går att få tag i, och för koloniträdgårdar kan gamla mönsterritningar finnas. Och äldre flygfoton från Lantmäteriet kan vara till hjälp för att se strukturer.

Boken handlar om hur vi kan vårda våra trädgårdar, med de material och metoder som står till buds. Från Norstedts.

Varför ska vi vårda och bevara äldre trädgårdar?

– Dels handlar det mycket om själva kulturmiljövården, om berättelserna som finns att bevara. Och så är det nödvändigt att vårda trädgården kontinuerligt för det som inte sköts om förändras och försvinner väldigt snabbt. Sedan har vi också mångfaldsbiten – många växter som funnits länge är friska, de har egenskaper som att vara lättskötta och fina och är därför värda att bevara. Ser du på en gammal bild att du haft ett äppelträd på din tomt och vill återplantera kan det vara idé att hitta en sort som trivs i ditt område. Kolla i grannträdgårdarna från samma tid som din. Det är också ett bra sätt att lära känna dina grannar. Se vilka gamla växter som trivs hos dem, kanske finns spännande berättelser om speciella sorter!

Scroll to Top