Stora Trädgårdsdagen 2022 – experternas bästa tips

Hus & Hems Stora Trädgårdsdag i Kivik blev en dag att minnas. Glada läsare samlades bland äppelträden för en dag fylld av kunskap och inspiration. Här är experternas bästa tips!

I slutet av juni arrangerade Hus & Hem Stora Trädgårdsdagen i Kivik. Mitt i de vackra äppelodlingarna i anslutning till Kiviks musteri samlades trädgårdsintresserade läsare för att ta del av föreläsningar och aktiviteter. Det var en heldag fylld av trädgårdsinspiration där trädgårdsmästare Annika Andersson gav sina bästa tips för hur man designar en trädgård, musteriets äppelexpert trädgårdsmästaren Caroline Stenkilsson berättade om äppelodling och trädgårdsmästaren Linnéa Dickson handledde i att tillverka en egen stomp att använda i trädgården. Dessutom bjöds inspiration till uteplatsen från Affari of Sweden, fika tillgad på en häll från Hällmarks och mustprovning.

Kiviks musteri ligger alldeles vid havet i Kivik.
Äpplen tillagades på en stekhäll från Hällmarks.

Annika Anderssons tips om trädgårdsdesign

Att designa om en mogen trädgård man kanske blivit hemmablind i eller anlägga en ny trädgård från grunden bygger på samma grundtankar om behov och möjligheter. Olika utmaning men lika planering.  Trädgårdens rum är som ett koncept utifrån väggar och tak, där taket är träd eller pergolas som omhuldar oss uppifrån, ytterväggarna är häckar eller staket och innerväggarna buskar, rabatter eller nivåskillnader. Man kan också se på rummen utifrån hur man använder ytan genom att avgränsa den, till exempel köksträdgård, lekyta, matplats, entré.

1. Har du en mogen trädgård, tänk på hur de förändringar du gör kommer påverka andra och ta hjälp med stora träd. De kanske inte behöver fällas utan kan begränsas i storlek. Spara gärna några rariteter som tidsmarkörer för husets början.

2. Ska du skapa en helt ny trädgård, utrusta dig med tålamod då det tar tid för växter att växa Tänk långsiktigt och fastna inte i det som är mode just nu.

3. Fundera på vad just du/ni har för behov, önskemål och tycker om i en trädgård – och hur mycket tid på skötsel ni vill lägga. Det finns faktorer som har betydelse för vad ni kan göra på just er tomt och som är viktiga när ni planerar. Vilken jord ni har, väderstreck, träd som skuggar, om det blåser – för att få rätt växt på rätt plats. Behövs skydd mot insyn, finns möjlighet till utsikt, vilken stil har hus och område och finns det bestämmelser att följa.

Trädgårdsmästaren Annika Anderson föreläste om trädgårdsdesign.
Karin OHlson-Leijon och Clara Dahlin, projektledare för Stora Trädgårdsdagen
Caroline Stenkilsson, trädgårdsmästare på Kiviks museris äppelodlingar

Caroline Stenkilssons grundtips om äppelodling

1. Det är viktigt att välja en bra växtplats för äppelträdet. Det ska finnas sol och inte vara någon konkurrens från exempelvis häckar. 

2. Välj rätt sort. Vill du ha en tidig sort, en höstsort eller vinterfrukt? 

3. Vad ska du ha sorten till? Mat, must, äta direkt, lagra …

3. Vilken funktion har trädet? Ska det bli stort så att du kan sitta under det eller litet och lagom i en liten trädgård.

En uppskattad programpunkt var mustprovningen.
Tr’ädgårdsmästaren Linnéa Dicksom handledde besökarna i att tillverka en stomp at ha i trädgården.

Linnéas stomp – beskrivning

Ta en bit planka, ca 22–28 mm tjock och mät ut en bit som passar i ditt tilltänkta brätte eller kruka. Rita av och såga till. Nu har du en platta i form av en rektangel eller fyrkant som du sandpapprar kanalerna på så den blir len. Sedan tar du en rundstav eller en gren eller rot minst 90 mm lång och börjar tälja fram en form du vill ha som handtag. När du är nöjd med formen kan du sandpappra även denna bit. Såga av överflödigt material och förborra sedan handtaget i botten. Förborra även din platta. För extra stabilitet kan du lägga en klick trälim mellan handtag och platta. Skruva sedan ihop dem genom att skruva från plattans undersida in i handtaget. Klart! 

Scroll to Top